Tai pirmadienį Eltai patvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė ir Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas nebuvo kategoriškas, nes tai priklausys, anot jo, nuo frakcijos sprendimo ir Dialogo grupės pasiektų rezultatų.

„Tai yra ne mano sprendimas, tai kolektyvinis sprendimas, turi būti frakcijos priimtas sprendimas. Iš kitos pusės nemaža dalimi priklausys ir nuo Dialogo grupės, kuri kalbės su Seimo pirmininke. Nuo to priklausys, ar toliau vyks bendras Seimo darbas ar bus darbas atskirai.

Kol kas kategoriškai nesakome, kad rytoj posėdžiausime atskirai. Gali būti, kad visos opozicinės frakcijos kartu su Seimo pirmininke priimsime bendrą sutarimą dėl kai kurių dalykų ir dirbsime toliau kartu“,- galimą scenarijų nurodė politikas.

J. Sabatauskas: susikurti sau improvizuotas atostogas būtų nei šis, nei tas

Pasak Seimo vicepirmininko J. Sabatausko, valstybėje yra reikalingų sprendimų, kuriuos reikia priimti, pvz. įstatymai susiję su vietos savivalda, su socialiniais ekonominiais dalykais, infliacijos pasekmių gyventojams švelninimu.

„Aišku, norėtųsi, kad tai būtų kolektyvinis darbas. Anksčiau socialdemokratų pasiūlyti projektai buvo atmetami dar pateikimo stadijoje, o po to valdančioji dauguma siūlė kažką panašaus. Mes matome, kad paminamos mūsų teisės, bet pripažįstame, kad reikia telktis, reikia tartis. Visada galima rasti sprendimą kalbantis. Tas dialogas turėtų įvykti ir manau, kad nuo jo daug kas priklausys“, - sakė jis Eltai.

Viena iš sąlygų, kad socialdemokratai sugrįžtų į plenarinę salę, į Seimo darbotvarkę, anot politiko, turėtų būti įtraukti tie klausimai, kurie susiję su infliacijos pasekmių gyventojams mažinimu, jų pragyvenimo lygio kėlimu.

Pasak J. Sabatausko, opozicija nėra priėmusi bendro sprendimo dėl tolesnio darbo. „Kai kas šneka, kad išėjo iki rugsėjo 10 d. Tai tegul jis eina, kur nori. Bet šiandien tauta mus išrinko dirbti ir sau susikurti improvizuotas atostogas būtų nei šis, nei tas. Tie žmonės, kurie taip šneka, niekas jų neįgaliojo taip kalbėti. Tai nėra bendras sutarimas, tai jų saviveikla“, - sakė jis.

A. Norkienė: dėl antradienio kol kas pokyčių nėra

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė A. Norkienė sako, kad antradienį Seimo opozicija toliau planuoja posėdžiauti atskirai Kovo 11-osios salėje.

„Dėl rytojaus pokyčių kaip ir nėra. Opozicinės frakcijos buvome nutarę, kad darome atskirą posėdį nuo 14 val. Kovo 11-osios salėje. Kol kas konkrečios darbotvarkės dar nėra. Buvome sutarę, kad opozicinės frakcijos Seimo vicepirmininkui Jonui Jaručiui pateiks savo pasiūlymus dėl darbotvarkės“, - sakė A. Norkienė.

Į klausimą kas turėtų įvykti, kad pozicija sugrįžtų, ji teigė nemananti, kad tai įvyks taip greitai.

„Nebent būtų taip viskas apsivertę ir ryt pamatysime tokius sprendimus įtrauktus į darbotvarkę, kad ir opozicija būtų nustebusi“,- svarstė ji.

Parlamentarė teigiamai įvertino Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pastangas siekti dialogo.

„Ji paprašė deleguoti atstovus į Dialogo grupę. Gavome dar vieną laišką nuo Seimo pirmininkės. Labai gražus laiškas, ramiai apgalvotas ir sudėliotas. Ji dėkoja opozicijos atstovams, kurie parėmė svarbius valstybei sprendimus. Gražus išmintingas laiškas, linkintis mums visiems išmintingų sprendimų. To mes linkime ir daugumai“, - sakė A. Norkienė.

Viktoras Fiodorovas: norime, kad Seime vėl būtų galima normaliai diskutuoti, dirbti

Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas pozityviai vertina Seimo pirmininkės kreipimąsi į Seimo narius.

„Pirmas žingsnis padarytas, sutinku su tuo, bet visa kita iš esmės nėra pasikeitę. Dialogo grupė, apie kurią kalbama kreipimesi, bus tik tai sudaroma, tik po to matysis, ar kas keičiasi ar nesikeičia. Kol kas nėra nieko pasikeitę, vis dar ta arogancija matosi. Kažkokių vilčių normaliam sklandžiam darbui kol kas nesimato“, - Eltai sakė politikas.

Pasak jo, antradienį opozicijos darbo planas lieka toks pats: „dalyvausime iškilmingame posėdyje, vėliau posėdžiausime atskirai, lauksime pirmojo Dialogo grupės posėdžio“.

V. Fiodorovo vertinimu, Seimo pirmininkė deda didžiules pastangas ir šansų susitarti yra.

„Jeigu matysime, kad viskas juda, tai mes nesame tie žmonės, kurie protestuotų vardan protesto. Mes norime, kad Seime vėl būtų galima normaliai kalbėti, diskutuoti, dirbti. Tai pagrindinis tikslas, o ne kažkam kenkti, trikdyti Seimo darbą“, - sakė V. Fiodorovas.

Jo nuomone, Seime turėtų pasikeisti požiūris į opozicijos teikiamus projektus, kurie valstybei irgi yra svarbūs.

„Šiuo metu jeigu opozicija teikia, tai ne vietoje ir ne laiku. Bet jeigu valdantieji teikia, tai reikia palaikyti, nes tai valstybei svarbu“, - sakė V. Fiodorovas, ragindamas atsisakyti tokios praktikos.

ELTA informuoja, kad kolegoms Seimo nariams adresuotame laiške Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen žadėjo nuolat bendrauti su visų frakcijų atstovais.

„Visada stengiausi laikytis esminio principo – būti pasiekiama visiems. Bendrauti, išgirsti, įtemptoje darbotvarkėje rasti laiko visuomenės grupėms, atskiriems politikams. Šio principo laikausi ir dabar kviesdama kalbėtis ir ieškoti susitarimo.

Šiandien pradėdami dvidešimtą šios kadencijos mėnesį turime galimybę naujai pažvelgti į opozicijos ir valdančiosios koalicijos santykius.

Įsipareigoju neapsiriboti tik Dialogo grupės formatu, nuolatinis bendravimas su visų frakcijų atstovais mums padės kurti konstruktyvią veiklą, kurti Lietuvos labui“, - savo laiške sako Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Sau ir visiems kolegoms ji palinkėjo išmintingų sprendimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją