„Idėja yra labai paprasta. Lietuvos gyventojų sveikatos būklė yra gana prasta. Ir žvelgiant į europinius vidurkius, penkeriais metų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė Lietuvos žmonių yra trumpesnė nei ES.

Tai ES turime mažiausiai atostogų, tuo tarpu dažnas žmogus sutrikus sveikatai laukia atostogų, kada galėtų eiti pas daktarą, pasidaryti tyrimus. Ir tą daro menkų atostogų sąskaita.

Tai naudodamasis ta patirtimi, kuri jau yra įteisinta kitose ES šalyse, siūliau, kad būtų įteisintos tos penkios dienos, už kurias sumokėtų darbdavys.

Ir jeigu darbuotojas nori ir jaučia, kad jam reikia sveikatos gerinimo atostogų, nesvarbu, kokia tai būtų realizacija: į mišką, pas gydytoją, ar ilsėtis, būtų suteikiamos iki 5 dienų. Jeigu nori, gali jų nenaudoti, už jas nėra kompensuojama“, – pasiūlymą LNK aiškino parlamentaras L. Jonauskas.

Socialdemokratas teigė, jog taip darbuotojai galėtų pagerinti šlubuojančią sveikatą. Jo teigimu, biudžeto netekčių dėl šio pasiūlymo įgyvendinimo nebūtų, nes „pailsėjęs, kupinas jėgų darbuotojas yra produktyvesnis, labiau motyvuotas“.

Socialdemokratas L. Jonauskas teigė, jog kai kurios profesinės sąjungos, įteisindamos kolektyvines sutartis, užtikrina, kad profesinės sąjungos nariai gautų papildomas 5 dienas prie atostogų.

„Tačiau tokių žmonių, kurie dabar gauna tas laisvas dienas, yra tikrai nedaug. Ir ne visi priklauso toms profesinėms sąjungoms. (…)

Dabar daugiau nei 90 procentų darbuotojų yra diskriminuojami. Nes mažesnė saujelė per darbo sutartis jau yra įsitvirtinusios tokias atostogas, o visi kiti jų neturi“, – tikino Seimo narys L. Jonauskas.

Nors projektas nesulaukė parlamentarų pritarimo po pateikimo, jis nebuvo atmestas, bet grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Siūlomas projektas numato, kad „sveikatos gerinimo atostogos – laisvas nuo darbo laikas, suteikiamas darbuotojui jo prašymu sveikatai gerinti. Už sveikatos gerinimo atostogas darbuotojams mokamas vidutinis darbo užmokestis“.

Teisė pasinaudoti dalimi sveikatos gerinimo atostogų atsirastų darbuotojui, kuris nepertraukiamai dirba 3 mėnesius.

Sveikatos gerinimo atostogų pakeisti pinigine kompensacija būtų draudžiama.

Visą LNK pokalbį su L. Jonausku žiūrėkite čia: