„Laisvietė“ Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė, ne kartą akcentavusi šio klausimo svarbą, tikina, jog mažo kiekio kanapių dekriminalizavimo iniciatyva šioje kadencijoje nebebus keliama dėl nepakankamo palaikymo Seime.

Morgana Danielė

„Nėra šiame Seime balsų, jų pritrūko vos penkių, bet faktas, kad jų pritrūko ir jų nedaugėja. Dėl to manau, kad nebus jau šią kadenciją šis klausimas ant stalo padėtas“, – Eltai teigė M. Danielė.

Politikė atkreipia dėmesį, kad situaciją apsunkina ir artėjantys Seimo rinkimai.

„Prasmės yra labai daug, bet kuo labiau artėja rinkimų laikotarpis, pradeda jaustis, kad sprendimai priimami ne dėl žmogaus teisių apsaugos, o labiau žvelgiant į rinkiminį laikotarpį. Ateityje tikiuosi, kad klausimas tikrai grįš, nes jis turėjo beveik visų specialistų palaikymą“, – pridūrė ji.

Visgi Laisvės frakcijos atstovė viliasi, kad partijos rinkėjai, suvokdami situaciją Seime, šia nesėkme labai nenusivils.

„Rinkėjai aktyviai stebėjo, kokia buvo situacija visą šį laiką ir mato, kad galimybės artėjant rinkimų laikotarpiui mažėja. Deja, nepavyko pirmaisiais metais, kaip ir buvo suplanuota tuo metu, pritrūko vos kelių balsų“, – tikino parlamentarė.

A. Vyšniauskas: apie dekriminalizaciją galėsime kalbėti išsprendę narkotinių medžiagų problemą mokyklose

Perspektyvų šiam klausimui šioje kadencijoje nebemato ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnės pavaduotojas Andrius Vyšniauskas. Politikas tikina, jog šis įstatymo projektas pakankamai palaikymo nesulaukia dėl mokyklose vis ūmėjančios narkotikų problemos.

Andrius Vyšniauskas

„Situacija Seime su balsų kiekiu stabdo, kitas dalykas, matome, kad bendrai narkotikų vartojimo problematika viešojoje erdvėje yra gan stipriai pasikeitusi, todėl kad turime didelių problemų mokyklose su įvairiomis narkotinėmis medžiagomis“, –teigė A. Vyšniauskas.

„Kol čia nerandame kažkokių didesnių sprendimų, manau, kad klausimas dėl dekriminalizavimo yra atidėtas į šalį“, – pridūrė jis.

Visgi, konservatoriaus nuomone, kanapių dekriminalizavimo klausimas yra aktualus, tad prie jo bus galima grįžti ateityje.

„Manau, kad visuomenėje yra žmonių, kurie matytų to klausimo sugrąžinimą. Aš jį matyčiau nebent bandant priimti kažkokį platesnį paketą įvairių priemonių, susijusių su narkotikų valdymu. Ypač mokyklose“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Šiuo atveju tai yra toks tarsi vienas iš kišenės ištrauktas klausimas, kuris savo laiką kadencijoje jau yra praleidęs, nepaisant to, kad jis savo esme yra teisingas ir kažkada jį reikės padaryti“, – sakė jis.

A. Širienskienė: iniciatyva yra žalinga

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė taip pat mano, kad šis klausimas į Seimo darbotvarkę grįžti neturėtų.

„Sunkiai jau įsivaizduočiau, kad tas klausimas išlįstų, nes jis jau ir anksčiau nesurinkdavo pakankamai balsų. O suprantat, kad nemažai ir institucijų nepritaria šiam projektui toks, koks jis yra dabar aš sunkiai įsivaizduoju, kad jis būtų kažkokiu pavidalu grąžinamas“, – sakė parlamentarė.

Agnė Širinskienė

Jos nuomone, kanapių dekriminalizacija būtų žalingas sprendimas, tad nereikėtų rizikuoti svarstant tokią iniciatyvą.

„Manau, kad siūlymas yra žalingas. Policijos atstovai ne kartą buvę mūsų posėdžiuose kalba apie tai, kad jau dabar šis projektas klaidina žmones“, – komentavo A. Širinskienė.

„Vargu, ar dar reikėtų kelti riziką. Juolab, iš kitų valstybių pavyzdžių matome, kad įprastai pirmaisiais dekriminalizavimo metais problema aštrėja“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad 2022 m. gruodį vykusio balsavimo metu po svarstymo kanapių dekriminalizavimo projektui buvo pritarta, tačiau vėliau Seimo Etikos ir procedūrų komisija parengė išvadą, kad dėl pavėluoto kreipimosi ekspertiniam vertinimui šiuo klausimu buvo pažeistas Seimo statutas. Seimas šiai išvadai pritarė, todėl klausimas buvo grąžintas Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją