„Matau, kad net kolegos ne visuomet skiria leidimų gyventi Lietuvoje išdavimą nuo atvykimo į Lietuvą srautų“, – trečiadienį feisbuke rašo ji.

Anot Socialdemokratų frakcijos narės, per pirmą šių metų pusmetį 10 000 Baltarusijos piliečių papildomai gavo leidimus gyventi Lietuvoje, taigi, prieaugis nuo 2022 yra apie 20 proc.

Pasak D. Šakalienės, tai reiškia, kad dabar jau apie 60 000 Baltarusijos piliečių turi laikinus ar nuolatinius leidimus gyventi Lietuvoje. Tai maždaug 2 proc. Lietuvos populiacijos.

Ji pabrėžė, kad beveik 1000 Baltarusijos piliečių leidimus prarado arba jų negavo, nes nustatyta, kad kelia grėsmę mūsų valstybės saugumui.

Atvyko daugiau kartų, nei išvyko


Pasak Seimo narės, į Lietuvą per pirmą šių metų pusmetį Baltarusijos piliečiai vyko virš 820 tūkstančių kartų, išvyko – apie 730 tūkstančių kartų.

„Atvykę jie toliau juda kur nori – gali likti Lietuvoje ar vykti toliau į ES, etc. Iš šių aštuonių šimtų tūkstančių yra dalis pasikartojančių atvykimo, t.y., tai gali būti tie patys asmenys vykstantys po kelis kartus, tačiau judėjimo apimtys didžiulės“, – aiškino ji.

Dovilė Šakalienė

Pasak Seimo narės, arti 100 tūkst. išvykimų mes neapskaitome, nes sekimo prietaisų baltarusiams neužsegame, todėl nežinome, ar šie žmonės išvyko į Latviją ar Lenkiją, ar liko čia.

„Esant šiuo metu didelei tikimybei iš Baltarusijos galimų „Vagner“ grupuotės provokacijų, toks laisvas didžiulio srauto Baltarusijos piliečių judėjimas per mūsų sieną yra labai patogus“, – pabrėžia ji.

D. Šakalienė aiškina todėl ir pasiūliusi grįžti prie prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvos dėl ribojimų Baltarusijos ir Rusijos piliečiams suvienodinimo bent jau tam tikrose kategorijose.

„Be abejo, tai neturi niekaip paliesti disidentų humanitarinio koridoriaus, ir turi būti glaudžiai suderinta su Lietuvos verslo atstovais“, – teigia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją