Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovui Vaidotui Bacevičiui paprašius pertraukos, sprendimas atidėtas kitam posėdžiui.

Preliminariose išvadose, kurias parengė socialdemokratas Algimantas Salamakinas ir konservatorė Vida Marija Čigriejienė, teigiama, kad atlikdama parlamentinį tyrimą Antikorupcijos komisija viršijo įgaliojimus, nustatytus Antikorupcijos komisijos įstatyme, Seimo Statute bei Operatyvinės veiklos įstatyme.

„Seimo Antikorupcijos komisija, tirdama klausimą dėl FNTT prie Vidaus reikalų ministerijos vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado atleidimo iš pareigų aplinkybių, sprendė teismų veikos sferai priskirtiną klausimą", - rašoma nepatvirtintame išvadų projekte.

„Remiantis Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros pateikta informacija, darytina prielaida, kad Seimo Antikorupcijos komisija, tirdama klausimą dėl FNTT prie Vidaus reikalų ministerijos vadovų V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo iš pareigų aplinkybių, nesilaikė Lietuvos Respublikos valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatų", - priduriama išvadų projekte.

Preliminariose išvadose taip pat sakoma, kad Antikorupcijos komisija nesilaikė Antikorupcijos komisijos įstatymo pareigos „neskelbti informacijos apie jo tyrimo eigą, su juo susijusius asmenis ir gautą medžiagą", kol komisija priims sprendimus dėl nagrinėjamo klausimo.

Anot A. Salamakino ir V.M. Čigriejienės paruoštų išvadų, Antikorupcijos komisija taip pat galėjo nesilaikyti Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatų, kuriomis nurodoma, jog informacija, pažymėta žyma „Visiškai slaptai" įslaptinama 30 metų bei tuo atveju, jeigu „įslaptintos informacijos gavėjui (...) prireikia pakeisti nustatytą slaptumo žymą ar įslaptinimo terminą, jis motyvuotu prašymu privalo kreiptis į įslaptintos informacijos rengėją".

Remiantis įstatymu, „įslaptintos informacijos gavėjas gali keisti nustatytą slaptumo žymą ir įslaptinimo terminą tik gavęs informacijos rengėjo raštišką sutikimą".

„Seimo Antikorupcijos komisijos sprendimai dėl tam tikrų pareigūnų grąžinimo į pareigas ar atleidimo iš pareigų, viršijo Seimo komisijai suteiktus įgaliojimus", - reziumuojama nepatvirtintose išvadose.

DELFI primena, kad į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi liberalcentristai, kurie klausė, ar Antikorupcijos komisija, rekomendavusi premjerui teikti vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio atleidimą, taip pat atleisti generalinio prokuroro pavaduotoją Darių Raulušaitį bei priimti į darbą buvusius FNTT vadovus V. Gailių ir V. Giržadą, neviršijo savo įgaliojimų.

Balsuojant dėl Antikorupcijos komisijos išvadų dalyvavo 9 Seimo nariai: konservatoriai Jurgis Razma, Rimantas Jonas Dagys, Agnė Bilotaitė, Aurelija Stancikienė, Pranas Žeimys, Krikščionių partijos frakcijos atstovas Ligitas Kernagis, Mišrios Seimo grupės narys Žilvinas Šilgalis, „darbietis“ Saulius Bucevičius bei socialdemokratas Edmundas Jonyla, kuris balsavo „prieš“.

Posėdžiuose dalyvavo ir konservatorius Naglis Puteikis, tačiau galutiniame balsavime jis nedalyvavo, nes bendravo su televizija.

N. Puteikis, P. Gražulis, S. Bucevičius ir S. Giedraitis neturi teisės dirbti su slapta informacija.