Birželio pabaigoje vykusiuose Sveikatos reikalų komiteto klausymuose Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Burkienė ir tarybos narys Bronius Einaras pristatė per 10 metų laikotarpį sustabdytų ir panaikintų licencijų statistiką.

„Per 10 metų sustabdytų gydytojų odontologų ir burnos specialistų – 3082, panaikinta licencijų – 1939, reiškia iš viso 5 tūkstančiai narių“, – Odontologų rūmų atstovų pateiktus duomenis Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje trečiadienį pristatė A. Matulas.

Pasak Sveikatos reikalų komiteto pirmininko, šiuos duomenis perdavus Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, jis buvo patikintas, kad tokių duomenų pati tarnyba neturi ir jie galimai neatitinka tikros informacijos.

„Akreditavimo tarnybos direktorius man pasakė: „mes tokių duomenų neturime, nėra tokių duomenų, skaičiai galimai yra iš piršto laužti ir nesuvokiame, iš kur“. Ir tarnyba pateikė visai kitus skaičius“, – komisijos nariams pasakojo A. Matulas.

Parlamentaras įtarimą dėl galimai netikslių duomenų išreiškė ir birželio pabaigoje vykusiuose klausymuose, teigdamas, kad jei Odontologų rūmų pateikti skaičiai yra klaidingi, jis kreipsis į prokuratūrą.

„Aš paprašysiu biuro darbuotojų sutikrinti gautą informaciją ir paprašysime Akreditavimo tarnybos, jeigu tikrai yra pateikti komitetui klaidingi skaičiai, o kitam tyrimui aiškiai pasakė, kad skaičiai yra klaidingi, aš kreipsiuosi į prokuratūrą. Nes čia yra jau atsakomybės klausimas“, – Sveikatos reikalų komiteto klausymuose kalbėjo A. Matulas.

„Čia yra Parlamentas, Parlamentas turi gauti statistinius duomenis tokius, kokie priklauso, o ne suklastoti, ir, jeigu oficialios tarnybos statistika skiriasi dešimtim kartų, tai kažkas turės prisiimti atsakomybę, galbūt ir Vyriausybei buvo pateikti tam tikri duomenys, kurie neatitinka tikrovės“, – teigė Seimo narys.

Dėl šių parlamentaro pasisakymų Odontologų rūmai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydami pradėti tyrimą dėl netinkamo A. Matulo elgesio.

„Diskusijų metu (...) LRS SRK pirmininkas Antanas Matulas viešai apkaltino Rūmų atstovus pateikus komitetui suklastotą informaciją (t. y. faktiškai viešai apkaltino nusikaltimo padarymu)“, – teigiama rūmų skunde Etikos ir procedūrų komisijai.

Trečiadienį vykusiame komisijos posėdyje beveik vienbalsiai sutarta pradėti tyrimą. Komisijai priklausantis A. Matulas nuo balsavimo nusišalino. Tyrimui prieštaravo tik A. Matulo bendrapartietis, konservatorius Sergejus Jovaiša, pabrėžęs, kad Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas klausymuose tiesiog išreiškė savo nuomonę.

„Tai yra tiesiog nuomonės išreiškimas, reaguojant į tai, kad statistiniai duomenys skiriasi, vienų pateikti tokie, kitų kitokie“, – sakė S. Jovaiša.

„Man labai keista, kad rūmai kreipėsi dėl kažkokio apšmeižimo, kurio ten net nėra. Yra siūlymas surinkti iš naujo duomenis ir juos palyginus, įvertinti. Mano galva, nereikėtų pradėti tyrimo“, – pridūrė parlamentaras.

Šis ginčas tarp Odontologų rūmų ir A. Matulo kilo Sveikatos reikalų komiteto klausymuose, svarstant Odontologų rūmų įstatymo pakeitimus. Pataisomis siekiama rūmams suteikti platesnes savireguliacijos funkcijas ir sugrąžinti teisę gydytojams išduoti, sustabdyti ir panaikinti licencijas.

Nuo 2020 metų licencijas gydytojams odontologams išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Anot rūmų atstovų, nuo 2021-ųjų svarstomą įstatymo projektą delsiama priimti. Dėl projekto vilkinimo kaltindami Sveikatos reikalų komiteto pirmininką A. Matulą, rūmų atstovai kreipėsi ir į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

„Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas nevykdo nustatytų įpareigojimų ir iki šiol net neperdavė Projektą svarstyti komiteto posėdyje, o vis rengia klausymus“, – rašoma Odontologų rūmų kreipimesi.