Kaip numato Seimo statutas, parlamentarai sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs pateiktų siūlymų pradėti apkaltos procesą Seimo narei N. Venckienei pagrįstumą bei turės parengti išvadą dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą.

Už tokį nutarimą balsavo 63 Seimo nariai, 6 buvo prieš, 14 parlamentarų susilaikė.

Komisijos pirmininku paskirtas socialdemokratas Vytautas Saulis, jo pavaduotoju tapo liberalas Eugenijus Gentvilas.

Seimas pavedė komisijai tyrimą atlikti ir išvadą parengti iki šių metų gruodžio 5 d.

Pateikdamas siūlymą pradėti apkaltos procesą Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pažymėjo, kad N. Venckienė nuo balandžio praleido apie 60 Seimo plenarinių posėdžių, kuriuose vyko iš anksto numatyti balsavimai. Jo teigimu, tokiu būdu N. Venckienė pažeidė Konstituciją ir tuo pačiu pažeidė Seimo nario priesaiką.

"Seimo nario konstitucinė pareiga dalyvauti Seimo darbe. 41 Seimo narys konstatuoja, kad N. Venckienė, neateidama į darbą, sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją", - sakė E. Masiulis.

Kaip ELTA jau skelbė, 41 Seimo narys savo parašais parėmė Liberalų sąjūdžio frakcijos inicijuojamą apkaltą Seimo narei N. Venckienei. Apkaltą, be jos iniciatorių liberalų, parėmė Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Mišrios Seimo narių grupės frakcijų atstovai.

Liberalų parengtame teikime pradėti apkaltą N. Venckienei pabrėžiama, kad Seimo narė be pateisinamų priežasčių jau praleido 54 Seimo posėdžius, tokiu būdu neatliko savo konstitucinės priedermės atstovauti tautai, sulaužė duotą Seimo nario priesaiką ir galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją. N. Venckienė sulaužė duotą Seimo nario priesaiką nevykdydama pažado "gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus", "visomis išgalėmis sąžiningai tarnauti Tėvynei", nurodo liberalai.

Liberalų sąjūdžio frakcija primena, kad Konstitucinis Teismas 2004 m. liepos 1 d. savo nutarime konstatavo, kad dalyvavimas Seimo posėdžiuose yra konstitucinė Seimo nario pareiga. Praleisdama Seimo posėdžius N. Venckienė taip pat pažeidė Seimo statutą, Lietuvos valstybės politikų elgesio kodekso straipsnius dėl sąžiningumo, padorumo ir pagarbos valstybei, diskreditavo ne tik savo, bet ir Seimo, kaip įstatymų leidžiamosios institucijos, autoritetą.

Partijos "Drąsos kelias" lyderė N. Venckienė Seime nesirodo jau keletą mėnesių. Manoma, kad ji su nepilnamečiu sūnumi yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje.

Gegužės 9 dieną buvo pradėta N. Venckienės paieška.

Parlamentarei pareikšti įtarimai pagal šešias nusikalstamas veikas.