„Mes kuriame savo gynybą pasiremdami visuotinės gynybos principu. Kad tai nebūtų vien tik deklaracija, viską reikia įgyvendinti turint omeny tris esminius ramsčius.

Pirma, stipri visuomenė yra ta, kuri turi valią priešintis, valią gintis, ką įrodė ukrainiečiai, kai jiems buvo projektuotas dviejų ar trijų savaičių blickrygas.

Antras svarbus ramstis – įgūdis. Tai reiškia, žmogus su ginklu, ir jeigu jis praktikuojasi, jis gali turėti atsaką, sukurti atsaką priešui. Galbūt, mažesnio intensyvumo invazijos atveju, bet jis gali turėti efektą.

Ir trečias ramstis yra vieta gynybos planuose. Neužtenka tik turėti ginklo, neužtenka tik širdy turėti daug patriotizmo, reikia žinoti savo vietą ginkluotos gynybos kontekste.

Tai pilietinio pasipriešinimo kursai plačiąja prasme yra apie tai: kokia būtų tavo, ginklo savininko, vieta gynybos planuose. Aišku, be jokios abejonės, mes tuose kursuose išgirstumėm, kaip šeimos lygmenyje organizuoti savo šeimą, kai ateina x diena, ir ką tu turi daryti, kai turi ginklą“, – „LNK Žinioms“ pasakojo L. Kasčiūnas.

Jei Seime tam bus pritarta, pilietinio pasipriešinimo kursus turėtų praeiti visi turintieji ginklą, išskyrus profesinės karo tarnybos karius, šaulius, statutinius tarnautojus, kurie ir taip gauna reikiamas žinias, praktiką.

Laurynas Kaščiūnas

„Mes kalbam apie ginklų savininkus, kurie yra, pavyzdžiui, medžiotojai, savigynai skirti ginklai, sportininkai“, – vardijo parlamentaras.

Praeiti kursus, anot jo, reikės norint atsinaujinti leidimą ginklui, ką reikia daryti kas penkerius metus.

„Kiek sportininkų Ukrainoje davė atkirtį rusui? Jų tikrai buvo labai daug. Šiandien gal tau atrodo, kad esi tik sportininkas, bet ateis laikas, duok Dieve jis neateitų, tam ir ruošiamės, kad jis neateitų, kai savęs paklausi, o galbūt reikėjo kažkokių žinių, žinoti daugiau, ką aš galiu padaryti. Tai tos žinios tikrai bus naudingos.

Tai nebus kažkokie sudėtingi kursai. Tai bus pamatiniai dalykai, kurie tikrai bus naudingi kiekvienam žmogui. Nebūtinai, ar tu esi sportininkas, ar medžiotojas, tu turi daugiau žinoti apie tai, kaip valstybė funkcionuotų karo metu. Ir mano požiūriu tai yra svarbu“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Numatyta, kad kursai vyks be egzamino. Juos išklausius, bus suteikiamas sertifikatas.

Nuotolinių kursų platformą, pasak L. Kasčiūno, yra sukūręs Krašto apsaugos mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas.

„Tai – vienos valandos kursai su tam tikru žinių patikrinimu, kurio galima būtų ir atsisakyti. Čia jau kaip nuspręs Krašto apsaugos ministerija, nes krašto apsaugos ministras turės nustatyti tvarką“, – paminėjo politikas.

Galbūt, anot jo, jei ateityje bus poreikis rengti stipresnius kursus, bus galima juos papildyti: „Bet šiai minutei mes kalbame apie nuotolinę pilietinio pasipriešinimo kursų platformą.“

Asmuo kursus, L. Kasčiūno teigimu, turėtų eiti kas penkerius metus likus pusei metų iki leidimo ginklui atsinaujinimo. Tai nieko nekainuos.

Visą „LNK Žinių“ pokalbį su L. Kasčiūnu rasite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)