Tikisi opozicijos palaikymo

Seimo vadovė V. Čmilytė–Nielsen pirmadienį teigė, jog tikisi paramos kandidatei į premjeres ir iš opozicijos.

„Manau, kad reikia tikėtis, kad premjerės kandidatūra bus patvirtinta. Nes ši kandidatūra sulauks palaikymo, tikiu, ne tik iš valdančiosios daugumos, bet ir iš opozicijos“, – pirmadienį laidoje „Delfi diena“ sakė V. Čmilytė–Nielsen.

Kad I. Šimonytės kandidatūra būtų patvirtinta, užtenka įprastos daugumos Seimo salėje, balsavimas atviras.

„Politinio žaidimo taisyklės“

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Seime Algirdas Sysas Delfi sakė, kad partijos atstovai sprendimo dar nėra priėmę, tai bus padaryta antradienio rytą prieš pat posėdį.

Nors sprendimas dar tik paaiškės, A. Sysas iš savo patirties teigė, jog būtų keista, jei opozicijos atstovai palaikytų valdančiosios koalicijos teikiamą premjerą.

„Galutinis sprendimas bus tik rytoj, antradienį ryte renkasi mūsų frakcija. Ir ten bus sprendimas, nes ik tol mes nekalbėjome. Apsispręsime rytoj. Bet iš mano ilgametės praktikos – opozicinės frakcijos prie visos meilės ir simpatijos dabartinei kandidatei, vargu bau ar balsuoja už“, – sakė A. Sysas.

Praėjusį ketvirtadienį kandidatė į premjeras I. Šimonytė buvo susitikusi su LSDP frakcija Seime. Jos seniūnas A. Sysas teigė, jog nors išgirdo visus atsakymus, politikos žaidimo taisyklės diktuoja ką kitą.

Ingrida Šimonytė

„Pretendentė į visus klausimus, visose srityje, ne paviršutiniškai, o labai gerai. Žmogiškai viskas čia gerai, bet čia dar yra politiniai dalykai, tam tikros žaidimo taisyklės yra. Nelabai suprantama, kai opozicija balsuoja už premjerus, o po to dar daro šešėlinį kabinetą“, – aiškino A. Sysas.

„Aš puikiai suprantu, kad jiems situacija yra labai nepalanki, yra force majore, dalis izoliavosi, dalis serga. Bet toks jau gyvenimas, nieko asmeniško“, – teigė politikas.

LVŽS ir Darbo partija sprendimo taip pat neturi

Naujoji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė Delfi taip pat teigė, kad sprendimą dėl I. Šimonytės kandidatūros palaikymo frakcija priims antradienį.

„Sprendimo mes tikrai nesame priėmę. Kol kas jokių sprendimų dar nėra. (…) Iki šiol visi mūsų balsavimai buvo laisvi, nemanau, kad tas principas keistųsi. Mes tikrai ryt diskutuosime. Išklausę vieni kitus priimsime bendrą sutarimą“, – sakė A. Norkienė.

Darbo partijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis teigė, kad frakcija šį sprendimą taip pat priims antradienio rytą.

Pirmadienį su I. Šimonyte susitiko šios frakcijos atstovai. Anot A. Mazuronio, susitikimas buvo konstruktyvus.

„Išklausėme kandidatę. Konstruktyviai pašnekėjom beveik pusantros valandos. Džiaugiamės, kad galėjome panaudoti valstiečių sutaupyta laiką. Spręsim rytoj per frakcijos posėdį“, – Delfi teigė A. Mazuronis.

Žemaitaitis: paramą turės, nes yra susitarimas

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Remigijus Žemaitaitis ragino nebijoti, nes susitarimą valdantieji jau padarė su Darbo partija, tad ir balsų patvirtinti I. Šimonytės kandidatūrai pakaks.

„Užteks, Darbo partija palaikys, vienareikšmiškai, dėl to ir gavo Seimo vicepirmininko postą. Būkite ramūs, šansų nėra“, – įžvalgomis su Delfi dalijosi R. Žemaitaitis.

Bendro Mišrios Seimo narių grupės pozicijos nėra, bet politikas prognozavo, kad dalis kolegų taip pat palaikys I. Šimonytės kandidatūrą.

„Manau, kad Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovai taip pat palaikys šią kandidatūrą, nes Audito komiteto pirmininko postas jiems gali būti skiriamas“, – aiškino R. Žemaitaitis.

Pozicijas išsakys Seimo frakcijos

Antradienio Seimo posėdyje pirmiausia išklausomos frakcijų išvados dėl kandidatės į premjerės, pradedant didžiausia ir baigiant mažiausia frakcija.

Po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis pretendentui (iki 20 min.), taip pat galimybė jam dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus (iki 30 min.).

Pretendentui baigus atsakinėti į klausimus, balsuojama, ar pritarti pateiktai Ministro Pirmininko kandidatūrai.

Pagal Seimo statutą, Respublikos Prezidentas turi teisę atšaukti pristatytą kandidatūrą bet kuriuo metu iki balsavimo dėl pritarimo jai pradžios.

Ministras Pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo Seimui turės pristatyti savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikti svarstyti šios Vyriausybės programą.

Delfi primena, kad pirmąją naujo Seimo posėdžio dieną pirmuoju V. Čmilytės–Nielsen vicepirmininku buvo patvirtintas Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis. Jau tada didžiausia opozicinė LVŽS frakcija kalbėjo apie galimus susitarimus tarp valdančiosios daugumos ir Darbo partijos atstovų Seime.