Parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) siūlo prezidentės veto atmesti ir dar syki priimti įstatymo pataisas, kuriomis, tikėtina, gali būti toliau klibinama generalinio prokuroro Dariaus Valio kėdė.

Prezidentės veto Seimas ėmėsi praėjusią savaitę. Kaip ir buvo galima tikėtis, parlamentas priėmė veto svarstymui – priešingu atveju, D. Grybauskaitės vetuotas įstatymas būtų tiesiog laikomas nepriimtu. O diskusijos Seime truko trumpai. Kaip DELFI teigė TTK pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas, komitetas Seimui siūlo atmesti veto ir dar sykį priimti tą patį įstatymą.

„Komitetas nepritarė veto. Vadinasi, siūlome iš naujo priimti (įstatymą – DELFI) be pakeitimų“, - sakė J. Sabatauskas.

Prezidentūra dėl prokurorų veiklos reglamentavimo yra kreipusis į Konstitucinį Teismą (KT). Praėjusią savaitę KT priėmė nagrinėti D. Grybauskaitės prašymą išaiškinti KT nutarimų nuostatas, susijusias su prokurorų nepriklausomumu ir generalinio prokuroro atleidimo iš pareigų pagrindais ir tvarka.

Tai, J. Sabatausko teigimu, netrukdo Seimui dar sykį balsuoti dėl šalies vadovės vetuoto įstatymo – esą D. Grybauskaitės prašymu KT nagrinėse tik iš dalies susijusius teisės aktus.

„Prezidentė kreipėsi išaiškinimo dėl ankstesnių KT nutarimų, kurie buvo žymiai anksčiau už tą konstitucinę pataisą. (...) Dėl nutarimų, kurie buvo priimti dar prieš 118 straipsnio papildymą Konstitucijoje dėl (prokurorų – DELFI) skyrimo tvarkos“, - aiškino parlamentaras.

Jei Seimas pakartotinai patvirtins D. Grybauskaitės vetuotą įstatymą, prezidentės veto bus atmestas, ir šalies vadovė turės pasirašyti jai nepatinkančius įstatymo pakeitimus.

Prezidentūra veto dėl Prokuratūros įstatymo aiškino galimu teisėsaugos politizavimu. Esą įstatymo pakeitimai „sudaro prielaidas atleisti generalinį prokurorą iš pareigų nepasibaigus jo įgaliojimų terminui bet kuriuo momentu be jokios aiškios priežasties ir nesant jokio teisinio pagrindo“.