Po pateikimo projektui pritarta 108 balsais iš 116 užsiregistravusiųjų.

Pasak projektą Seimui pristačiusios vidaus reikalų viceministrės Sigitos Ščajevienės, priėmus prieš 13 metų prasidėjusią iniciatyvą, Vilniaus miesto, Vilniaus rajono ir Trakų rajono savivaldybių ribos, kurios buvo netikslios, taptų aiškios.

„Iniciatyva prasidėjo 2010 metais, nuo Vilniaus miesto savivaldybės, 2019 m. birželio mėnesį buvo Trakų rajono pritarimas ir, galų gale, 2022 m. birželio mėnesį buvo sutarimas su Vilniaus rajono savivaldybe. (…) Pakankamai sunkiai kartais vyksta sprendimai“, – pažymėjo viceministrė.

Pasak jos, pokytis iš viso paliestų 7 gyvenvietes visuose trijuose rajonuose.

„Trakų rajone tai – Aukštadvario, Onuškio miesteliai, Vilniaus miesto savivaldybėje – Vilniaus miestas, o Vilniaus rajono savivaldybėje – Bezdonių, Šumsko, Maišiagalos ir Mickūnų miesteliai, kurių teritorijų ribas būtina sutvarkyti, siekiant sklandaus minėtų įstatymo nuostatų įgyvendinimo“, – detalizavo S. Ščajevienė.

Ji atkreipė dėmesį, jog šiuo metu savivaldybių ribos Vilniaus miesto savivaldybėje kerta 60 sklypų, Vilniaus rajono savivaldybėje – 67 sklypus, o Trakų rajone – 2 sklypus.

Viceministrės teigimu, Lietuvoje iš viso šiuo metu yra 12 savivaldybių, kurių ribos yra nesutvarkytos, tad priėmus šį įstatymo projektą, tokių liktų 9.

„Tai būtų Druskininkai, Kalvarijos, Kazlų Rūda, Kupiškio rajonas, Marijampolė, Panevėžio rajonas, Rokiškio rajonas ir Skuodo rajonas“, – pažymėjo S. Ščajevienė.

Įstatymo projektą inicijavo Vilniaus miesto savivaldybės taryba, Seimui jį teikia Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Kaip pažymima aiškinamajame projekto rašte, Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos riba kerta kai kuriuos ant savivaldybių teritorijų ribos esančius sklypus ir pastatus, taip pat įstrižai kerta kelius, vandens telkinius, o tai prieštarauja teisės aktuose nustatytiems gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų nustatymo reikalavimams.

„Tokia situacija sukelia problemų planuojant teritorijas ir formuojant nekilnojamojo turto ribas, vertinant nekilnojamąjį turtą ir disponuojant juo, suteikiant adresus, deklaruojant gyvenamąją vietą, planuojant teritorijas, vystant infrastruktūrą, dėl to sunkumų patiria nekilnojamojo turto savininkai, matininkai, projektuotojai, šiuos darbus organizuojantys ir kiti asmenys, todėl ją būtina spręsti“, – teigiama aiškinamajame įstatymo rašte.

Numatoma, kad, priėmus įstatymą, bus nustatytos teisės aktų reikalavimus atitinkančios trijų besiribojančių savivaldybių teritorijų ribos, taip pat bus sukurtos prielaidos šioms savivaldybėms teikti dokumentus dėl jų teritorijose esančių gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų tvarkymo. Pakeitus savivaldybių teritorijų ribas ir sutvarkius gyvenamųjų vietovių ribas, gyventojai galės tinkamai disponuoti savo nekilnojamuoju turtu, pabrėžiama rašte.

Skelbiama, kad iš apklausoje dalyvavusių 29 vietos gyventojų, ribų perbraižymą palaikė 19 asmenų. Tai sudaro 65,51 proc. visų apklausos dalyvių. Pažymima, jog vietos gyventojų apklausos rezultatai tenkina Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatyme keliamus reikalavimus.