Sysas: kai kurie ribojimai – dirbtiniai

Kaip Delfi sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas, Vyriausybė ir taip supranta, kad visuomenės kantrybė dėl ribojimų jau baigiasi.

„Pati premjerė ir Vyriausybė supranta, kad taip tęstis negali, bet skęstantis ir šiaudo griebiasi – žino, kad Velykos yra tokia diena, kai vyksta masinė migracija, glėbesčiavimasis ir buvimas kartu, tai jie, matyt, padarė dar vieną žingsnį, peržengė Rubikoną, nors patys sako, kad tai jau neveikia, bet dar pratęsė ir aiškiai komunikavo, kad po Velykų bus pakeitimų“, – sakė A. Sysas.

Jo teigimu, dalį įvestų ribojimų būtina švelninti kuo greičiau.

„Ką reikėtų pakeisti, tai draudimą judėti. Aš negaliu atsakyti, o vakar gavau žmogaus piktą laišką – jo mama gyvena kitoje savivaldybėje, jis persirgęs, atlikęs testą ir negali nuvažiuoti aplankyti jos jau kurį laiką, bet į Maldyvus nuskristi gali. Tokie dirbtini ribojimai... <…>. Ta dirbtinė atskirtis labiausiai nervina žmones“, – pabrėžė socialdemokratų frakcijos lyderis.

Pasak A. Syso, Vyriausybė galėtų leisti ir prekybos centruose įsikūrusių prekybininkų veiklą. Juolab kad žmonės, kaip pastebėjo politikas, ir patys stengiasi nesibūriuoti.

„Aš nuvažiuoju į ūkinių prekių parduotuvę – nėra prie įėjimo eilės, viską kontroliuoja. Pirkėjų mažiau, nei buvo pavasarį, nes dalis patys apsisaugo ir stengiasi neturėtų kontaktų. Ta baimė egzistuoja, ji kažkur ore, ir žmonės patys užsiima savo judėjimo cenzūra“, – pažymėjo parlamentaras.

Algirdas Sysas, Ingrida Šimonytė

Anot jo, judėjimo ribojimai nebėra efektyvūs. Ypač šylant orams.

„Aš manau, kad visiems reikia leisti ir pereiti prie to „burbulinio“ ribojimo arba lokalaus karantino, jei suserga įstaiga ar organizacija, o ne taikyti visam rajonui ir miestui. Tai neapsaugo. Gerai, neleidžiam mieste, bet nuvažiuokite prie Žaliųjų ežerų, – šeštadienį, kai buvo geras oras, ten vyko piknikų šventė. Vieni – su kaukėm, kiti – be, pilnas miškas žmonių“, – atkreipė dėmesį A. Sysas.

Jis taip pat neslėpė, kad sprendimas neleisti Velykų laikotarpiu sudaryti socialinių „burbulų“ su kitose savivaldybėse gyvenančiais vienišais žmonėmis, Seimo nario nuomone, nėra logiškas.

„Matyt, Vyriausybės savisauga tokia didelė, kad logikos neatlaiko. Aš nesuprantu – jei žmogus pasiskiepijęs arba persirgęs, turi antikūnų, kodėl jis negali nuvykti? Jei reikia, pažymėjimą parodys, kad pasiskiepijęs ar persirgęs, jei policija nenorės visų leisti“, – kalbėjo socialdemokratas.

Ošmianskienė: tokios priemonės, matyt, buvo reikalingos

Savo ruožtu Laisvės frakcijos narė Monika Ošmianskienė teigė suprantanti žmonių nusivylimą dėl taikomų ribojimų, tačiau atkreipė dėmesį, kad epidemiologinė situacija šalyje vėl prastėja.

„Situacija, deja, Lietuvoje blogėja ir pagrindinis židinys atsiranda būtent ten, kur susitinka žmonės namuose, bendraudami ir švęsdami. Tokia yra realybė, ligoninės vėl tampa perpildytos; man irgi labai gaila ir liūdna, bet, matyt, tokios priemonės buvo reikalingos“, – Delfi sakė parlamentarė.

Paklausta, ko tikėtųsi po Velykų, M. Ošmianskienė pažymėjo, kad pasvarstymų galėtų būti įvairių.

Monika Ošmianskienė

„Aš labai norėčiau ir galvoju, jog galėtų būti registruojami tam tikri „burbulai“, kad tik dvi ar trys šeimos bendrauja, nepriklausomai nuo pandeminės situacijos, bei išlaiko tą galimybę bendrauti. Man atrodo, kad tai labai reikalinga ir svarbu, tačiau ekspertai kol kas pataria kitaip“, – kalbėjo politikė.

Pasak jos, Laisvės frakcija kalbėjosi apie tolesnius siūlymus dėl karantino.

„Mes kalbėjome su frakcija apie pasiūlymus, bet kol kas įgarsinti negaliu. <...>. Tikrai svarstėme, nes yra ir daugiau nerimą keliančių momentų“, – pažymėjo M. Ošmianskienė.

Karbauskis: sprendimas dėl socialinių „burbulų“ tiesiog pribloškė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad nesitiki, jog kitą savaitę ribojimai tikrai bus atlaisvinti, nes Vyriausybė, pasak jo, yra neprognozuojama.

„Tai, kas sakoma savaitę prieš, kitą savaitę būna nevykdoma. Mes jau pripratom prie šito ir tai kaip šios Vyriausybės bruožas – sprendimai keičiasi kiekvieną dieną. Vieną dieną sako viena, kitą dieną priima visai kitą sprendimą“, – piktinosi valstiečių lyderis.

R. Karbauskio teigimu, nors premjerė pažymėjo, kad judėjimo ribojimai po Velykų keisis, gali būti, kad taip neįvyks.

„Ši Vyriausybė labai aiškiai prisirišo prie išvestinių skaičių, kuriuos gauna iš visų tikrinimų – A, B, C, D scenarijai. Aš žinau viena – jei kitą savaitę bus kuris nors scenarijus, tai bus pasakyta, kad dėl to nieko nekeisime“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Pasak jo, Vyriausybė itin prastai komunikuoja, o ypač – tautinių mažumų kalbomis, tad gyventojai kai kuriose savivaldybėse, anot R. Karbauskio, lieka už oficialios informacijos ribų.

„Nėra jokios informacijos tautinių mažumų kalbomis. Ką padaro savivaldybės, tą padaro, valdžia išvis tuo nesirūpina. <…>. Mes juk žinome, kad yra žmonių, kurie nemoka lietuvių kalbos, ir tu jų nepriversi; jie vyresnio amžiaus, rizikos grupėje“, – atkreipė dėmesį R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Taip pat, jo teigimu, sprendimas izoliuoti Vilniaus miesto ir rajono gyventojus yra nelogiškas, nes žmonės būna priversti burtis žiedinėje savivaldybėje esančiose rekreacinėse zonose.

„Vilnius, kurį tu uždarai, tik dar labiau padidina užsikrėtimo tikimybę, nes <…> nebėra kur žmonėms keliauti, kur vaikščioti, Vilniaus rajonas yra miegamieji rajonai. Yra tie patys Trakai, kur žmonės gali pasivaikščioti, bet ir ten nebegalima. Visi pasipils į parkus – jei bus 15, 17, 20 laipsnių šilumos, pasipils dešimtys tūkstančių gyventojų, vieni – su kaukėmis, kiti – be jų, vaikai vieni kitus apsikabins, žmonių bendravimas sumažėjęs ir visi vieni kitų pasiilgę. Kas bus? Bus tik blogiau“, – akcentavo R. Karbauskis.

Kartu jis pabrėžė, kad gyventojų psichologinė būklė yra itin bloga, todėl, pasak politiko, sprendimas uždrausti Velykų laikotarpiu sudaryti socialinius „burbulus“ tarp skirtingose savivaldybėse gyvenančių žmonių tiesiog pribloškė.

„Mane tai tiesiog pribloškė. Yra tokių šeimų, kur visi persirgę, yra šeimų, kuriose seneliai, pavyzdžiui, vakcinuoti. Dabar mes priimame tokį sprendimą, nukertame kaip kirviu – dalis žmonių bandys apeiti šį draudimą, rizikuos, patirs stresą, nes mėgins nuvažiuoti pas savo tėvus, jei žinos, kad rizikų nėra. Jei tėvai paskiepyti, tai kokia rizika? Ką tu atneši? Nesukeli grėsmės. Šis sprendimas pribloškė“, – neslėpė LVŽS lyderis.

Gentvilas: siūlyti Vyriausybei savo sprendimus šiuo metu būtų neatsakinga

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas Delfi sakė, kad kol kas susilaiko nuo savo siūlymų Vyriausybei, nes situacija yra itin dinamiška.

„Situacija yra labai dinamiška. Ji buvo nusistovėjusi vasario pradžioje, tada mes kalbėjome apie pasiūlymus – ar lokaliai kai kurias savivaldybes, kuriose nėra susirgimų, atlaisvinti. Tas nebuvo priimta, bet buvo kitas siūlymas – atverti žiedines savivaldybes, ir buvo atverta. <…>. Buvo siūlymų kultūros sferos įstaigas atverti, laipsniškai atvėrimas įvyko“, – priminė liberalas.

Anot jo, Vyriausybė priversta atsižvelgti į prastėjančią epidemiologinę situaciją, tad siūlyti įvairius sprendimus, E. Gentvilo teigimu, būtų neatsakinga.

„Dabar mes suprantame, kad naujų atvėrimų kažin ar galima tikėtis. Judėjimo ribojimai gali būti keičiami arba švelninami, o naujų sektorių atvėrimas, kai auga dinamika <…>, – siūlyti ką nors būtų neatsakinga. Prisiūlyti gali, bet tai nebus padaryta, tai kels aistras, nesinori trukdyti Vyriausybei ar Dulkiui daryti tuos darbus“, – kalbėjo politikas.

Eugenijus Gentvilas

E. Gentvilas atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė sprendimus priima konsultuodamasi su tais ekspertais, kurie kasdien dirba sveikatos sektoriuje.

„Dabar nusistovėjo darbas su ekspertais, iš esmės Vyriausybė pasitiki jais, ir aš jais pasitikiu. Pažįstu ar nepažįstu, bet žinau, kad tai yra žmonės, kurie kasdien analizuoja tuos dalykus. Dabar paimti ir savo lengvabūdišką idėją išmesti – ne visai mano stilius“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie planus atlaisvinti judėjimo ribojimus, E. Gentvilas teigė, kad tai galima daryti, jeigu matoma, jog sprendimas situacijos smarkiai nepablogins.

„Pasakysiu popiežiaus žodžiais – kas aš toks, kad galėčiau patarinėti arba teisti, kaip jis apie gėjus pasakė. Mes visi esame tik politikai. Taip, mes turime tam tikrą sprendimų galią, bet kišti savo sprendimus ar siūlymus, kurie yra nepamatuoti, neįvertinti, neapgalvoti... <…>. Politikai mėgsta būti visažiniai, bet reikia jausti atsakomybę“, – pabrėžė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Kačinskaitė-Urbonienė: pasiūlyčiau Vyriausybei grįžti į realybę

Apie karantino režimui taikomus ribojimus kalbėjusi Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė pažymėjo, kad, jos nuomone, Vyriausybei reikia įvertinti tai, kaip realiai žmonės elgiasi.

„Siūlyčiau grįžti į realybę ir atsižvelgti į realius dalykus, kurie vyksta tarp visuomenės narių. Jau akivaizdu, kad žmonės tiek pavargo nuo ne visai logiškų ribojimų, kad jų tiesiog didžiąja dalimi nebesilaiko, – tiek namų ūkiai namų ūkiuose susitikinėja, tiek į kitas savivaldybes žmonės įvairiais būdais nuvažiuoja. Siūlyčiau atsižvelgti į tai, kas realiai vyksta, ir pagal tai ieškoti efektyviausių būdų, kaip užkardyti atmainų plitimą“, – kalbėjo darbietė.

Pasak jos, Vyriausybė turėtų pagalvoti apie turistinių kelionių ribojimą, taip pat – gerinti komunikaciją ir būti nuosekliems.

„Ir šiandien žmonės nesupranta, kaip su tuo testavimu iš tiesų vyks, – kam privalu testuotis, kam nebūtina. Komunikacija ir prieinama, aiški informacija žmonėms yra svarbiausi dalykai, kurie reikalingi“, – akcentavo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Seimo narė pritarė daliai kolegų, kad dalis ribojimų yra pertekliniai ir nebeefektyvūs. Todėl ir sprendimas neleisti socialinių „burbulų“ šiuo laikotarpiu, kai nemažai senjorų jau yra paskiepyti, pasak jos, yra nelogiškas.

„Žmonės dabar nesupranta, ypač tie, kurie persirgę ir turi didelį kiekį antikūnų. Dažniausiai perserga šeimų ratuose – kodėl jie negali susitikti? Kodėl negali susitikti pasiskiepiję, atlikę testus? <…>. Žmonėms nesuprantami tokie nelogiški sprendimai ir natūralu, kad kai nėra aiškių argumentų, kyla emocijos, nepasitenkinimas ir noras prieštarauti, daryti kitaip“, – tvirtino Darbo frakcijos narė.

Paklausta, ar Vyriausybei darbiečiai teiks konkrečių pasiūlymų, I. Kačinskaitė-Urbonienė teigė, kad, kalbant apie raštų siuntimą, nemato iš to prasmės, tačiau aktyviai teikia pasiūlymus, anot jos, darbo Seime metu.

„Mes nuolat kalbame – ir per Vyriausybės valandą, ir šiaip užduodame klausimus, nuolat teikiame pasiūlymų ir komitetuose, kur vykdoma parlamentinė kontrolė. Tas vyksta nuolat, tačiau, kalbant apie raštų rašymą, nebematome tokios prasmės. Praktiškai nė į vieną pasiūlymą nėra atsižvelgta, gal šiek tiek dėl testavimo algoritmo sudarymo pajudėjo sprendimai, bet jie nėra aiškiai iškomunikuoti. Tai mus labiausiai piktina“, – pažymėjo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Kuzmickienė: dabar labai reikia strateginės kantrybės

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnės pavaduotoja Paulė Kuzmickienė savo ruožtu Delfi sakė suprantanti žmonių norą matytis su giminaičiais, tačiau, jos teigimu, epidemiologinė padėtis neleidžia atsipalaiduoti.

„Esame visi pavargę ir pasiilgę savo artimųjų, visa širdimi norėtume šv. Velykas švęsti kartu, susėsti prie stalo, ypač su seneliais. Tai yra labai suprantama, bet, kita vertus, mes matome išaugusius sergamumo skaičius ir ta britiškoji atmaina šio viruso yra agresyvoka. Matome, kad ji plinta gerokai greičiau“, – savo mintį argumentavo parlamentarė.

Ji atkreipė dėmesį, kad ekspertai judėjimo ribojimus vertina kaip vieną iš efektyviausių kovos su pandemija priemonių.

„Turime tikėti žmonių geranoriškumu, deja, ne visada taip yra. Todėl toks apibendrintas sprendimas ir buvo priimtas – noriu pabrėžti, kad tariantis su ekspertų taryba. Tai yra tie žmonės, kurie gerai išmano epidemiologinę situaciją, kaip virusas plinta ir ko reikia, kad artėjantį pavasarį gyventume laisviau“, – pažymėjo P. Kuzmickienė.

Paulė Kuzmickienė

Paklausta, kokį karantino režimą tikėtųsi matyti po Velykų, Seimo narė akcentavo, kad būtina įvertinti visą kontekstą.

„Lietuva nėra išskirtinė kalbant apie viruso atakas – matome, kaip Europoje valstybės griežtai užsidaro. Mes anaiptol neturime griežtų priemonių, yra tik apribojimai ir jie, kaip aš jau sakiau, – iš ekspertų patarimų. Atrodo, kad tai veikia, – mes matome, kad ta britiškoji atmaina, matyt, dėl apribojimų neiškeliauja plačiai iš Vilniaus, iš Marijampolės, kur yra pasklidusi“, – kalbėjo TS-LKD frakcijos seniūnės pavaduotoja.

P. Kuzmickienė taip pat antrino E. Gentvilui, kad politikai turėtų pasverti savo idėjas, prieš teikdami jas garsiai.

„Labai pritarčiau tam, kad nebūtų nepagrįsto kalbėjimo arba vilčių dalijimo. Visi norime dirbti, gyventi, keliauti, bet tam dabar reikia strateginės kantrybės. <…>. Kantrybė ir pasitikėjimas – to šiandien labai reikia ir to šiuo laiku negalime prarasti“, – pažymėjo politikė.

Ji taip pat pridūrė, kad pandemijos valdymo perspektyvos atrodo pozityviai, – laukiama didelių vakcinų siuntų, tobulinamas vakcinavimo planas, bandoma spręsti kylančius iššūkius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (785)