Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad tokie žingsniai rodo desperaciją.

„Vadinkime tai A. Širinskinienės desperacija, su R. Karbauskio ir J. Bernatonio pagalba. Jie vykdo destrukciją Seime, ir manau, kad jų veiksmai turėtų būti vertinami visuomenės, žiniasklaidos, ir to paties Seimo, nes su tokiomis manipuliacijomis jau peržengiamos visos padoraus proto ribos“, – sakė V. Pranckietis.

Jis teigė nežinąs tiksliai, kokias teisines pasekmes turi toks balsavimas dėl nepasitikėjimo komisija, kuri balsus yra suskaičiavusi.

„Tai dabar kita komisija galbūt turėtų perskaičiuoti balsus, kurie buvo. Balsai yra saugomi, jei reikalaus juos perskaičiuoti, tai perskaičiuos“, – sakė V. Pranckietis.

Po balsavimo kilo sumaištis

Po balsavimo Seime kilo sumaištis. Opozicija greitai pasitraukė pasitarti, dalis jos narių apspito konservatorę, buvusią Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.

„Valstiečių“ atstovė A. Širinskienė abejonių nepaliko, jie reikalaus ne perskaičiuoti balsus, o antradienį balsuoti iš naujo. Apie Seime ketvirtadienį įvykusį balsavimą galite perskaityti čia.

Toliau tikėtinas scenarijus yra toks, kad Seimas dar ketvirtadienį po pietų balsuos dėl A. Širinskienės siūlymo iš naujo balsuoti dėl pasitikėjimo Seimo pirmininku.

Tam pritartus, teoriškai Seimo pirmininkas galėtų vėl imtis jau išmėginti scenarijaus, kviesti valdybą, ir prašyti sušaukti neilinį posėdį dar ketvirtadienį vakare. Šie klausimai Seime spręsis artimiausiomis valandomis.

Skubina sprendimo priėmimą

TS-LKD frakcijai priklausantis teisininkas Stasys Šedbaras iškart po posėdžio sakė, kad šiuo metu visi sprendimai yra daugumos rankose.

„Seimas turi nuspręsti, (ar bus dar vienas balsavimas), (…) dabar apeinant Etikos ir procedūrų komisiją, kuri yra vienintelė kompetentinga tokiam klausimui, daugumos būdu yra tie klausimai sprendžiami. Tie patys klausimai yra sprendžiami kitu būdu“, – sakė S. Šedbaras.

DELFI primena, kad antradienį, po slapto balsavimo, kuriame dalyvavo tik 11 parlamentarų, V. Pranckietis išsaugojo savo pareigas. Valdantieji šį posėdį laiko neteisėtu. Seimo Etikos ir procedūros komisija dėl „valstiečių“ pateiktų skundų yra pradėjusi tyrimą.