Šiandien už laikinosios komisijos pirmininkės Loretos Graužinienės pristatytas A.Zuokui nepalankias išvadas balsavo 73 parlamentarai, 7 seimūnai pasisakė „prieš“, o 3 susilaikė.

Daugiausiai balsų „už“ (32) atidavė Darbo partijos ir Tėvynės sąjungos frakcijų (13 balsų „už“) nariai.

Septynis „už“ balsus atidavė Socialdemokratų frakcijos nariai. Balsuojant komisijos posėdyje dėl „abonento“, joje dirbę du pastarosios frakcijos nariai susilaikė.

Plenariniame posėdyje prieš išvadas po pateikimo balsavo šeši Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nariai ir vienas mišrios Seimo narių grupės atstovas.

L.Graužinienei parlamentui pristačius išvadas Seimo narius domino, ar jomis komisija nepažeidė konstitucijos. To klausė mišriai parlamentarų grupei priklausantis Henrikas Žukauskas.

„Mes nemanome, kad komisijos nariai, suformulavę tokias išvadas, pažeidė konstituciją“, - atsakė L.Graužinienei.

Pasiklausyti, kaip ji pristato parlamento nariams daugiau nei pusmetį dirbusios komisijos suformuluotas išvadas, į Seimą buvo atvykęs ir sostinės meras A.Zuokas.

Jis, prieš išgirsdamas parlamentarų klausimus L.Graužinienei, DELFI sakė: „Paprasčiausiai įdomu pasiklausyti diskusijų ir pasižiūrėti dar kartą, kodėl ši komisija priėmė nutarimą, kad jos stenogramos ir protokolai būtų riboto naudojimo, t.y. slapti nuo visuomenės“.

DELFI A.Zuokui priminus, kad laikinosios komisijos, tyrusios faktus apie galimą korupciją Vilniaus miesto savivaldybėje, posėdžiai buvo uždari, o per juos buvo dirbama su Specialiųjų tyrimų tarnybos surinkta operatyvine medžiaga, šis teigė, kad komisijos stenogramose ir protokoluose to (slaptos informacijos – DELFI) nėra.

„Jeigu žiūrėti netgi prieš tai buvusių žymiai svarbesnių asmenų valstybės mastu. Tai toks sprendimas reiškia, kad komisija bijo viešumo ir parodyti, kokiais argumentais jie sukūrė šituos keršto sprendimus ir šitas keršto išvadas. Komisija nori nuslėpti tai nuo visuomenės, todėl šiandien tikiuosi, kad išgirsiu konkrečių Seimo narių paklausimus ir atsakymus į tai“, - DELFI sakė A.Zuokas.

Jo šalininkas liberalcentristas Algis Čaplikas L.Graužinienės klausė, kodėl antradienį ryte prieš plenarinį posėdį susirinkę laikinosios komisijos nariai nusprendė įslaptinti posėdžių protokolus ir užkirto galimybę su jais susipažinti žurnalistams?

„Tos stenogramos tikrai nebus su grifu slaptai. Šiandien susirinkusi į posėdį komisija dar nebuvo atlikusi vienos procedūros, kaip mane informavo Seimo teisininkai. Posėdžių protokolai nebus slapti Seimo nariams ir kitiems pareigūnams“, - sakė L.Graužinienė.

Kitas liberalcentristas Vytautas Bogušis jai sakė: „Jūs, kaip pirmininkė, žinot, kad viskas susiūta „baltais siūlais“. Jis pabrėžė, kad komisijos „posėdžių stenogramų nėra“, tačiau L.Graužinienė patikino, kad „tai netiesa“.

„Galbūt nėra dar paskutinio posėdžio stenogramos, nes jų nespėjo iššifruoti sekretoriatas. Kas nori, tas gali su jomis susipažinti iki svarstymo ir balsavimo, nes šiandien tebuvo pateiktos išvados“, - sakė L.Graužinienė.

DELFI primena, jog komisija suformulavo išvadą, kad „abonentas“ ir A.Zuokas yra vienas ir tas pats asmuo.

Išvados buvo užregistruotos praėjusią savaitę. Taip pat, komisijos pirmininkė buvo kreipusis į Generalinę prokuratūrą, kurios prašė leisti per išvadų pateikimą Seime klausytis verslininkų ir A.Zuoko pokalbių. Tačiau prokurorai atsakė, kad tai daryti draudžia įstatymai.

DELFI žiniomis, per antradienį ryte surengtą komisijos posėdį buvo kilusi idėja pakviesti į Seimą generalinį prokurorą, kuris paaiškintų parlamentarams, kodėl buvo neleista jiems susipažinti su slaptais įrašais. Tačiau vėliau šios idėjos buvo atsisakyta.