Kodekse ji siekia panaikinti senaties terminą seksualinio pobūdžio nusikaltimams, padarytiems mažamečiam asmeniui.

Tai numatančias "Drąsos kelio" frakcijos seniūnės N. Venckienės parengtas Baudžiamojo kodekso pataisas ketvirtadienį Seimui pristatė jos frakcijos kolega Valdas Vasiliauskas.

Po pateikimo jas parėmė 49 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, 15 parlamentarų susilaikė.

Pasak V. Vasiliausko, labai dažnai prieš mažamečius asmenis padaryti seksualinio pobūdžio nusikaltimai išaiškėja tik po ilgo laiko, kai auka tampa pilnamečiu asmeniu ir išdrįsta tai paviešinti, todėl tokio pobūdžio nusikalstamoms veikoms senaties terminas turėtų būti netaikomas.

Kodekso pataisų autorė mano, kad šiuo metu Baudžiamajame kodekse nurodytos sankcijos už seksualinio pobūdžio nusikaltimus yra neadekvačios padarytai veikai. Už mažamečio asmens tvirkinimą galima skirti laisvės apribojimą arba areštą. Ji atkreipia dėmesį ir į tai, jog seksualinio pobūdžio nusikaltimams prieš mažamečius asmenis yra taikomas senaties terminas.

N. Venckienė siūlo įteisinti, kad nėra senaties mažamečio asmens išžaginimui, seksualiniam prievartavimui, tvirkinimui.

Pagal projektą, tas, kas atliko mažamečio asmens tvirkinimo veiksmus, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki aštuonerių metų. Tą, kas lytiškai santykiavo su žmogumi prieš šio valią panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle, siūloma bausti laisvės atėmimu nuo trejų iki aštuonerių metų. Tą, kas su bendrininkų grupe išžagino žmogų, siūloma bausti laisvės atėmimu nuo penkerių iki dešimties metų. Pagal siūlomą projektą, tas, kas išžagino nepilnametį asmenį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo šešerių iki dešimties metų, o tas, kas išžagino mažametį asmenį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo aštuonerių iki dvidešimties metų.

Siūloma kodekse įteisinti, kad "tas, kas tenkino lytinę aistrą su žmogumi prieš šio valią analiniu, oraliniu ar kitokio fizinio sąlyčio būdu panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti, ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki septynerių metų".

Tą, kas šiuos veiksmus atliko mažamečiui asmeniui, siūloma bausti laisvės atėmimu nuo šešerių iki penkiolikos metų.

N. Venckienė, remdamasi Parlamentinių tyrimų departamento atlikta analize dėl bausmių ir senaties terminų, susijusių su seksualinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis, sako, jog bausmės tokio pobūdžio nusikaltimams Lietuvoje yra labai švelnios. Už prievartinio pobūdžio seksualinius nusikaltimus nepilnamečiams (išžaginimą, seksualinį prievartavimą) daugelyje šalių numatyta speciali atsakomybė, t. y. griežtesnės nei bendru atveju bausmės. Anot N. Venckienės, labiausiai paplitusi bausmė už seksualinio pobūdžio veikas, padarytas nepilnamečių asmenų atžvilgiu, - laisvės atėmimas. Šios bausmės ribos, taikant ją už vieną ar kitą veiką, ženkliai skiriasi priklausomai nuo konkrečios valstybės tradicijų ir baudžiamosios politikos.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje už nepilnamečio išžaginimą gali būti skirtas laisvės atėmimas iki 20 metų (kai auka neturi 14 metų), Latvijoje - ir laisvės atėmimas iki gyvos galvos (kai auka neturi 14 metų). JAV tam tikromis aplinkybėmis už asmens, neturinčio 16 metų, išžaginimą galima netgi mirties bausmė. Už tvirkinamojo pobūdžio veiksmus Lenkijoje galimas laisvės atėmimas iki 12 metų.