Už tai, kad Medžioklės įstatymas būtų priimtas be prezidento siūlytų pakeitimų, balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 39, 10 tautos atstovų susilaikė.

Kaip balsai pasiskirstė frakcijose ir kokią poziciją išreiškė kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Mažeika: buvo atmestas prezidento ego


„Prezidento ego, pfu, veto buvo atmestas. Svarbu, kad problema buvo išgirsta ir tikrai tas įrankis esmingai nepakeis situacijos, nes prožektoriumi ir dabar medžiotojai gali naudotis, ir tai yra panašaus veikimo principo, panašios reikšmės įrankis“, – po balsavimo žurnalistams komentavo Seimo demokratas Kęstutis Mažeika.

Kęstutis Mažeika

Jis teigė, kad medžiotojai – atsakingi žmonės ir įvertins pasekmes bei tai, kas gresia už netinkamą naktinių taikiklių naudojimą.

„Realiai medžiotojams, kurie naudos, gresia atsakomybė, pirmiausia, kalbant ir apie automobilių konfiskavimą, visas kitas atsakomybes. Tai yra brangus pažeidimas, jeigu jis įvyks <...>. Manau, medžiotojai tikrai tą atsakomybę įvertina, prisiima. Ir jeigu tokių atvejų bus, manau, pati bendruomenė taip pat tokius dalykus pasmerks“, – dėstė K. Mažeika.

Pasak jo, nereikėtų nuogąstauti, kad miške, naudojant naktinius taikiklius, bus išmedžiotos stirnos ar kiti kanopiniai žvėrys.

„Galima nustatyti, kada, kas ir kuo medžioja. Dabar lygiai taip pat: naktį su prožektoriumi pašvietus į stirną, ji niekur nebėga. Bet nieko neatsitiko, medžiotojai jų nemedžioja – nei stirnų, nei elnių, nei briedžių. Jie žino atsakomybę, žino, kas gresia, ir vis tik sukontroliuoti nėra sudėtinga. Aplinkosaugininkai žino, kad tamsiu paros metu kanopinių gyvūnų medžioti negalima. Jeigu jie sutiks medžiotojus miške, kurie vešis tik ką sumedžiotą stirną, briedį ar elnią, tai nesvarbu, kokiu įrankiu, reiškia, jis sumedžiotas nelegaliai“, – kalbėjo K. Mažeika.

Jonauskas: kontrolė neįmanoma


Savo ruožtu Seimo socialdemokratas Linas Jonauskas aiškino, kad dabar, leidus naudoti naktinius taikiklius medžiojant, niekas nesukontroliuos, kada jie naudojami legaliai, o kada ne.

„Yra sprendimas toks, koks yra, Seimo dauguma išreiškė tokią valią, naktinio matymo taikikliai bus naudojami medžioklėje. Bet išlieka pagrindinis klausimas, į kurį privalom atsakyti. Diskusijų metu išaiškėjo didžiausia problema, kad šiandien aplinkosauginė kontrolė nėra ir negali būti užtikrinama, nes nėra nei finansų, nei žmonių, nei norinčių dirbti aplinkosaugoje. Šiandien turim daugiau nei 50 laisvų etatų Aplinkos apsaugos departamente, o tai reiškia, kad kontroliuoti naktinių taikiklių naudojimo <...> neįmanoma“, – teigė jis.

Linas Jonauskas

Taigi, anot politiko, reikės dėti dideles pastangas – ieškoti papildomų pinigų, įdarbinti žmonių, pakelti atlyginimus, – kad medžiotojų kontrolė būtų didesnė.

„Už 800 eurų šiandien niekas nenori dirbti ir niekas nenori gaudyti pažeidėjų“, – tikino L. Jonauskas.

Naktinių taikiklių naudojimo šalininkų Seime padaugėjo. Paklaustas, kodėl, L. Jonauskas svarstė, kad medžiotojai labai padirbėjo su vienmandatėse apygardose išrinktais Seimo nariais.

„Matyt, tie argumentai. Bet <...> tiek prezidentas, tiek mano kolegos, tiek aš nemačiau jokių argumentų, kodėl reikėtų šiandien įteisinti naktinio matymo taikiklius, nes nei krašto apsaugos gynybai, nei kam kitam tai nei padės, nei bus naudinga“, – savo poziciją apibendrino tautos atstovas.

Nausėda: liberalų ir demokratų laikyseną įvertins rinkėjai


Po balsavimo Seime šalies vadovas G. Nausėda apgailestavo, kad parlamentarai įteisino naktinius taikiklius medžioklėje.

Prezidento matymu, šį kartą parlamente daugumą turėjo „medžiotojų partija“.

„Lietuvoje yra tik dvi partijos – medžiotojų ir gyvūnų saugotojų. Gaila, kad šį kartą Seime daugumą turėjo pirmieji“, – komentare, kurį Eltai perdavė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat atkreipė dėmesį į kai kurių Seimo frakcijų balsavimą – nors daugelyje jų nebuvo vieningos pozicijos, G. Nausėdai užkliuvo parlamento liberalų ir demokratų „Vardan Lietuvos“ laikysena.

„Liberalų sąjūdis ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, kuri didžiuojasi prisijungusi prie Europos Žaliųjų politinio bloko ir turėtų skleisti žaliųjų politinę mintį, susivienijo ir, matyt, ne paskutinį kartą. Manau, tai rudenį galės įvertinti rinkėjai“, – pridūrė prezidentas.

Vertino, kad taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas


Norint atmesti prezidento veto ir įstatymą priimti pakartotinai reikia, kad už tai pasisakytų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Praėjusių metų gruodį Seimas, 69 parlamentarams balsavus „už“, priėmė Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis leista medžiotojams naudoti naktinio matymo taikiklius medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Pataisų šalininkai tikino, kad naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje padėtų kovoti su afrikiniu kiaulių maru. Be to, teigta, kad esant reikalui, medžiotojai, turėdami naktinius taikiklius, galėtų efektyviau įsitraukti į krašto gynybą. O dabar, kai naktinių taikiklių naudoti negali, neturi ir paskatų jų įsigyti.

Oponentai aiškino, jog, įteisinus naktinius taikiklius, nebus įmanoma sukontroliuoti, kad jie būtų naudojami medžiojant tik leistinus žvėris. Be to, vertinta, kad tai neturės pridėtinės vertės krašto gynybai.

Gitanas Nausėda

Prezidentas G. Nausėda pataisas vetavo.

Jo vertinimu, naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas siekiant kovos su afrikiniu kiaulių maru efektyvumo ar geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Be to, šalies vadovo nuomone, šis įstatymas prieštarauja pagrindiniam teisėkūros principui – tikslingumui, reiškiančiam, kad teisės akto projektas turi būti rengiamas ir teisės aktas priimamas tik tuo atveju, kai siekiamų tikslų negalima pasiekti kitomis priemonėmis.

„Be to, Seimo priimtu įstatymu leidimas naudoti naktinius taikiklius formuluojamas itin plačiai, ne individualaus, o bendrojo leidimo pagrindu. Tai reiškia, kad išskyrus įstatyme nurodytas leidžiamų su naktiniais taikikliais medžioti gyvūnų rūšis, jame nėra numatytos jokios naktinių taikiklių naudojimą ribojančios sąlygos“, – pranešime žiniasklaidai anksčiau dėstė prezidentūra.

Be kita ko, G. Nausėdos įsitikinimu, įteisinus naktinius taikiklius medžioklėje praktikoje būtų labai sunku užtikrinti tokių įrankių panaudojimo kontrolę, dėl to administracinė ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje faktiškai esą taptų nepritaikoma.

Parlamentas, priimdamas Medžioklės įstatymo pataisas, ne tik leido naudoti naktinius taikiklius, bet ir prie draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių priskyrė lankus bei kitus templinius ginklus ir kovinių bei agresyvių veislių šunis.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt