Ąžuolas elgesio nežada keisti


Seimo sandėlyje – įvairiausios gėrybės. Nuo saldainių iki gintarinių karolių. Iš viso 200 rūšių įvairiausių suvenyrų. Seimo nariai iš čia gali imti ką nori ir kiek nori, mat viskas yra kompensuojama iš parlamentinių lėšų. Dažniausiai visais šiais daiktais stengiamasi pamaloninti rinkėjus.

Visuomenininkas A. Tapinas skelbia, kad sandėlyje labiausiai prasisukęs yra opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas parlamente Valius Ąžuolas. Per trejus metus sandėlį jis sugebėjo patuštinti už beveik 29 tūkst. eurų.

Seimo sandėlis.

„Aš tai darau kiekvienais metais jau septynerius metus“, – LNK žinioms sakė pats V. Ąžuolas.

LVŽS frakcijos seniūnė ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė kalbėjo, jog tai yra kiekvieno Seimo nario teisė ir apsisprendimas, atsakomybė – kaip jis savo parlamentinei veiklai skirtas lėšas skirsto.

Skelbiama, kad V. Ąžuolas iš Seimo sandėlio paėmė daugiau nei 3 tūkstančius rašiklių, daugiau nei pusę tūkstančio šokoladinių saldainių rinkinių ir kavos pakuočių, apie 200 puodelių ir termopuodelių, apie 80 skėčių, 35 kuprines, apie 20 sieninių laikrodžių, 15 žvakių, 12 gintarinių vėrinių, 7 staltieses ir 6 gintarines apyrankes.

„Malonu yra ir tos kavos atsigerti ir tą saldainį suvalgyti bendruomenės šventėje. Kartu su kolega dažnai važiuojame į kitus renginius, tai kolega nieko neatveža tik didelį „ačiū“ pasako. Bet vis tiek didesnė šypsena pas žmogų yra, kai gauna nors ir simbolinę dovaną“, – LNK žinioms kalbėjo V. Ąžuolas.

Valius Ąžuolas

Tiesa, nėra aišku, kiek rinkėjų susimąsto, kad tos atvežtos dovanos yra pirktos už jų pačių – mokesčių mokėtojų pinigus. V. Ąžuolas teigė, jog jo veikla dėl sulaukto dėmesio tikrai nesikeis.

Džiugeliui skandalas kainavo postą


Kitam Seimo nariui, konservatoriui Justui Džiugeliui parlamentinių lėšų skandalas jau kainavo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko postą.

„Galbūt būtų buvę geriau ir anksčiau, bet puikiai suprantu, kad tai yra skausmingi sprendimai“, – kalbėjo konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Tačiau pats J. Džiugelis sako, kad komiteto pirmininko pareigas suspenduoja.

„Jeigu pasižiūrėsime į tarptautinių žodžių žodyną, tai suspenduoti reiškia sustabdyti, laikinai neleisti eiti pareigų“, – juokėsi Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys, socialdemokratas Algirdas Sysas.

Bet, kaip sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen, Seimo statute tokios galimybės nėra.

„Vadinasi, J. Džiugelis tiki, kad gal dar nereikės apleisti posto“, – svarstė socialdemokratas A. Sysas.

Tačiau konservatorių frakcijos seniūnė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė aiškina, kad nesvarbu, kaip J. Džiugelis tai vadintų, pirmininku jis nebebus. Kas jį pakeis komitete bus aišku prasidėjus Seimo pavasario sesijai, ji prasidės kovo 10 dieną.

Pats J. Džiugelis sako, kad komiteto pirmininko posto įsikibęs nesilaiko.

„Man nėra svarbu postai, man yra svarbu politinė darbotvarkė“, – tikino parlamentaras.

Tačiau paaiškėjus jo ryšiams su lobistu Mindaugu Ardišausku, dabar vadovaujančiu Atsakingo lošimų verslo asociacijai, iš pareigų trauktis neskubėjo.

„Pirmininkas pasielgtų žymiai solidžiau, jeigu jis paprasčiausiai būtų atsistatydinęs“, – kalbėjo socialdemokratas A. Sysas.

Net partijos paragintas sprendimą žadėjo priimti tik po Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadų. Tiesa, bendražygiai jų jau nebelaukė.

Kaip ir kam J. Džiugelis panaudojo parlamentines lėšas trečiadienį aiškinosi net dvi Seimo komisijos: Antikorupcijos ir Etikos ir procedūrų.

Seimo sandėlis.

23 tūkst. eurų iš parlamentinių lėšų J. Džiugelis sumokėjo jį konsultavusiam M. Ardišauskui.

„Jis rengė man ataskaitas, rengė ir prižiūrėjo kai kurių pranešimų spaudai rašymus, koregavo ir rašė kalbas. Taip pat konsultavo ir su socialine medija“, – pasakojo J. Džiugelis.

Jis sako, kad per trejus metus M. Ardišauskas parengė 2 ataskaitas, 37 pranešimus spaudai, o kiek parašė feisbuko įrašų tiksliai negalėjo pasakyti.

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas kalbėjo, jog norėtųsi matyti ir įkainius už atliktą darbą.

Pasirodo, kad M. Ardišauskui buvo mokama ne už atliktą darbą, o už tai, kiek valandų sugaišo jį rengdamas. Sąskaitose nurodoma, kad J. Džiugelio konsultantas dirbo po 10 valandų, kiekviena jų įkainota po 100 eurų.

Klausimų kilo ne tik dėl parlamentinių lėšų pagrįstumo, bet ir dėl interesų konflikto. J. Džiugelis pastaraisiais metais pateikė ne vieną įstatymo pataisą susijusią su lošimų verslo reguliavimu. M. Ardišauskas žiniasklaidai pripažino, kad vienu metu konsultavo ir J. Džiugelį, ir lošimų bendroves.

„Jis mane informavo, jog konsultuoja lošimų bendroves. Bet tuo metu aš neveikiau lošimų srityje. Proaktyvius veiksmus lošimų srityje aš pradėjau daryti kovo 9 dieną“, – LNK žinioms aiškinosi J. Džiugelis.

Ar pagrįstai J. Džiugelis naudojo parlamentines lėšas tyrimą nusprendė pradėti Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: