Kaip BNS sakė Ruklos Pabėgėlių priėmimo centro direktorius Algimantas Mikulėnas, šiuo metu iš 62 centre esančių pabėgėlių 44 yra atvykę iš karo nuniokotos Rytų Ukrainos, dalis jų – Lietuvos piliečiai.

Jo teigimu, prieš Naujuosius centre ėmė lankytis ir Lietuvos darbo biržos atstovai: jie į centrą atvyksta dukart per savaitę, siūlo įvairius profesinius kursus, jais susidomėjo ir į Lietuvą gruodį iš Graikijos perkeltos irakiečių šeimos galva.

„Atvykusiam irakiečiui siūlo – jis lyg ir nori kirpėju būti, vienas afganas pareiškė, kad nori padėti jam lankyti picų kepėjų kursus“, – sakė centro vadovas.

A. Mikulėno teigimu, šiuo metu centras gali priimti iki 150 žmonių.

Pabėgėliais savivaldybėse rūpinasi „Caritas“ arba Raudonasis kryžius – anot A. Mikulėno, nemaža dalis iš Ukrainos atvykusių lietuvių kilmės asmenų turi čia giminių, draugų, tad jiems integruotis lengviau, nei irakiečiams, afganistaniečiams ar kitų tautybių pabėgėliams.

Vyriausybė apgyvendinti Lietuvoje nuo karo kenčiančius lietuvių kilmės ukrainiečius ir Lietuvos piliečius su jų šeimomis iš Donecko ir Luhansko sričių bei Rusijos aneksuoto Krymo nusprendė liepos pabaigoje. Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.

Lietuva taip pat įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 asmenis, kurie bėga nuo smurto Sirijoje, Irake ir Eritrėjoje. Pabėgėliai perkeliami iš Italijos ir Graikijos, kurios susidūrė su didžiausiu migrantų antplūdžiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)