R. Povilaitis yra per Sausio įvykius žuvusio Apolinaro Povilaičio sūnus. Prašymą apklausti M. Gorbačiovą vilnietis pateikė dar gegužę.

Po pakartotinio kreipimosi liepos mėnesį gautame Vilniaus apygardos teismo atsakyme teigiama, kad prašymas liudytoju kviesti M. Gorbačiovą bus nagrinėjamas vėlesnėje bylos nagrinėjimo stadijoje, t.y. pradėjus nukentėjusiųjų apklausą. Šiuo metu byloje apklausiami liudytojai, tik apklausus visus liudytojus bus pradėta nukentėjusiųjų apklausa.

„M. Gorbačiovo pavardė yra minima beveik kiekvieno Sausio 13-osios bylą nagrinėjančio teismo posėdžio metu. Tačiau teisėjų kolegija nematė reikalo, nei paviešinti mūsų pateiktą prašymą, nei jį nagrinėti. Teismas matė reikalą apklausinėti vairuotojus, gamyklų darbuotojus, bet nematė reikalo inicijuoti TSRS Vyriausiojo ginkluotojų pajėgų vado M.Gorbačiovo kvietimo liudyti byloje“, – teigia R.Povilaitis.

R. Povilaičiui atstovaujančio advokato Alberto Butos nuomone, prašymas iškviesti liudytoju M. Gorbačiovą turėjo būti sprendžiamas iš karto artimiausiame teismo posėdyje.

„Turint omenyje, kad tenkinus prašymą teisinės pagalbos prašymo Rusijoje nagrinėjimas gali užtrukti, protingiau būtų prašymą išspręsti iš karto ir toliau apklausinėti liudytojus be papildomos gaišaties laukiant, kaip bus išnagrinėtas teisinės pagalbos prašymas Rusijoje“, – aiškina advokatas.

Jo manymu, neišsisprendus liudytojo apklausos klausimui, t.y. nežinant, ar liudytojas bus apklausiamas, ar visgi Rusija atsisakys tenkinti Lietuvos teisinės pagalbos prašymą, byla negalėtų būti išnagrinėta iki galo ir tektų „sudėjus rankas“ laukti, kol tas klausimas išsispręs, arba teismui pačiam savo iniciatyva atšaukti liudytojo apklausą dar net nežinant Rusijos sprendimo dėl teisinės pagalbos prašymo.

Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas birželį paskelbė keturių mėnesių pertrauką Sausio 13-osios byloje. Kitas posėdis įvyks spalio 3 dieną. Tokia pertrauka skelbiama dėl advokatų, prokurorų, teisėjų atostogų. Sausio 13-osios byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiama per 60 kaltinamųjų, dauguma iš jų teisiami už akių, nes slapstosi Rusijoje arba Baltarusijoje.

Posėdžiai šioje byloje vyko nuo šių metų sausio 27 dienos, apklausta apie pusantro šimto liudytojų, kai kurių parodymai paskelbti, kai buvo duoti ikiteisminio tyrimo metu, nes šie liudytojai mirę ar jų sveikatos būklė neleidžia dalyvauti procese.

Šiemet sukako 25 metai nuo 13-osios nakties, kai dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato buvo nužudyta 14 civilių.

Dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiami 65 asmenys, byla šių metų sausį pradėta nagrinėti teisme. Savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi tai yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Visi kaltinamieji, išskyrus du, teisiami už akių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų anksčiau kalėti buvo nuteisti šeši asmenys.