Galinga mūsų kaimynė Rusija vengia atsakyti į Lietuvos prokurorų teisinės pagalbos prašymus ir atsisako išduoti kruvinųjų Sausio įvykių organizatorius ir dalyvius.

"Prarandame bet kokią viltį, kad Sausio 13-osios byloje 42 įtariami asmenys bus nuteisti, - LŽ prisipažino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka. - Žinoma, sieksime teisingumo - galbūt dar pavyks Rusiją paveikti diplomatiniais kanalais. Tačiau tikėtis, kad rusai padės tirti Lietuvos gynėjų bylą, būtų per daug nerealu".

Rytoj Lietuvai minint tragiškus įvykius vėliausiai iki vidurdienio atsivers Lukiškių kalėjimo vartai ir į laisvę išeis Lietuvos komunistų partijos lyderis Mykolas Burokevičius.

Jis - paskutinysis, kalėjęs dėl kėsinimosi nuversti Lietuvos valstybinę valdžią bei dėl taikių žmonių žudymo organizavimo.

"M.Burokevičiui laisvės atėmimo bausmės laikas baigiasi sausio 15-ąją, - LŽ sakė Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktorius Rimantas Gagys. - Kadangi ši diena yra sekmadienis, pagal galiojančius įstatymus, nuteistasis bus paleistas paskutiniąją darbo dieną. Taip jau sutapo, kad M.Burokevičius laisvę išvys sausio 13-ąją. Sutvarkysime visus reikiamus dokumentus, atiduosime jo asmeninius daiktus ir išleisime į laisvę".

Pagal galiojančius įstatymus, M.Burokevičius, kaip ir kiti į laisvę išeinantys kaliniai, gali gauti vienkartinę pašalpą - iki 125 litų. Ar jos kompartijos veikėjas prašys, turėtų paaiškėti šiandien.

Kovojant už Lietuvos nepriklausomybę žuvo 14, buvo sužeisti šimtai žmonių.

Sausio 13-osios byloje nuosprendis buvo paskelbtas tik šešiems perversmininkams: M.Burokevičiui, Juozui Jermalavičiui, Juozui Kuoleliui, Leonui Bartoševičiui, Stanislavui Mickevičiui ir Jaroslavui Prokopovičiui. Lietuvos teismai nebuvo griežti - prieš šalies nepriklausomybę kovoję komunistai atsipirko gana švelniomis bausmėmis, dalis prokurorų pateiktų kaltinimų išvis buvo panaikinti.

J.Kuoleliui skirti 6 metai nelaisvės, J.Prokopovičiui ir S.Mickevičiui - po 4 metus, L.Bartoševičiui - 3 metai. Didžiausių bausmių sulaukė Jermalavičius ir Burokevičius. Jie nuteisti atitinkamai 8 ir 12 metų kalėjimo.

Išėjęs iš kalėjimo 2002-ųjų sausį J.Jermalavičius išvyko į Maskvą. LŽ žiniomis, J.Kuolelis gyvena Vilniuje.

Maskva patikima prieglauda tapo ir kitam nuteistajam - radijo stoties "Tarybų radijas" redaktoriui Stanislavui Mickevičiui.

Laisvėje nuosprendžio laukęs perversmininkas - vienintelis teisiamasis, spėjęs pasislėpti nuo Lietuvos pareigūnų. Be kliūčių prieš pat nuosprendžio paskelbimą pas Maskvoje gyvenančius gimines išvykęs pučistas taip ir negrįžo į Lietuvą - pareigūnai yra paskelbę jo paiešką.

Akistatos su teisingumu išvengė net 42 prieš Lietuvos laisvę kovoję sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB atstovai. Išvykus Rusijos tankams, mūsų šalį paliko ir kariškiai, įtariami itin pavojingais valstybiniais nusikaltimais.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"