„Taip, kontekstas yra pasikeitęs ir galimai reikėtų grįžti prie šio klausimo. Bet kad atsirado Baltarusijoje „Wagner“ naujo tipo grėsmė, kad ten dislokuotas branduolinis ginklas, tai nepaneigia fakto, dėl kurio tada, prieš kelis mėnesius, parlamentas priėmė skirtingus sprendimus Rusijos ir Baltarusijos piliečių atžvilgiu“, – „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

Konservatoriaus įsitikinimu, labai svarbu suvokti, kad baltarusių mentalitetas skiriasi nuo rusų.

„Aš šventai įsitikinęs, kad tie skirtumai egzistuoja, jie yra akivaizdūs. Baltarusijos kaip valstybės istorija yra kita, mentalitetas žmonių yra kitas. Baltarusija apskritai priklauso LDK regionui, tai yra mūsų praktiškai žmonės, jų mentalitetas labiau yra kaip ukrainiečių, lietuvių, lenkų negu rusų“, – sakė P. Saudargas.

Seimo vicepirmininkas taip pat akcentuoja, kad labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, jog iš Baltarusijos į Lietuvą atvyksta dideli skaičiai politinių pabėgėlių.

„Yra dideli skaičiai politinių kalinių. Ir natūralu, ten iš tikrųjų žmonės bėga nuo režimo. Dabar iš Rusijos žmonės bėga nuo mobilizacijos, kad jų į kariuomenę nepaimtų. Tai yra truputį skirtingi dalykai ir to nematyti taip pat negalima, kad baltarusių tauta ir mentalitetas yra kiek kitoks negu rusų“, – pabrėžė jis.

Visgi P. Saudargas pripažįsta, kad grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui iš Baltarusijos pusės kyla.

„O kad galima rasti grėsmių nacionaliniam saugumui, galbūt sąsajų su tarnybomis, ar tiesiog apskritai su valdžios institucijomis, tai, manau, kad galima. Užtai reikia, kad tarnybos dirbtų, analizuotų. Bet, kaip minėjau, kontekstas yra pasikeitęs ir į tai įstatymų leidėjai taip pat turi atsižvelgti“, – teigė P. Saudargas.

„Manyčiau, kad (ribojimų suvienodinimą – ELTA) svarstyti tikrai reikia, parlamentas tai ir padarys“, – pridūrė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę. Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Visgi, valdantieji ir dalis opozicijos akcentuoja, kad klaidos veto klausimu Seimas nepadarė. Pasak parlamentarų, priimant šį įstatymą dėl nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, buvo įvertinta abiejų šalių visuomenių specifika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)