Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta Delfi antradienį paaiškino, jog tokio sprendimo motyvai gana paprasti – sumažinti asmenų judėjimą.

„Kad būtų sumažintas asmenų judėjimas šventiniu laikotarpiu. Nes tokių asmenų judėjimas, tikėtina, yra daug didesnis per šventes. Policijos pareigūnams yra sunku sukontroliuoti ar tikrai vyksta tokiu tikslu, kaip nurodo, ar ta kelionė yra pagrįsta“, – teigė SAM atstovė.

Ji aiškino, jog sunku sukontroliuoti ar socialinį burbulą sudarę asmenys laikosi ir kitų nurodytų taisyklių.

„Yra dar ir kitas niuansas – nėra įmanoma kontroliuoti ar šie asmenys iš socialinių burbulų laikosi kitų reikalavimų. Nes tokių artimų kontaktų turintiems šeimų ar namų ūkių nariams, vėliau yra draudžiama turėti artimų kontaktų darbe ar net kitose vietose. Tai net minimalizuojant galimus piktnaudžiavimus, savas interpretacijas šios tvarkos, būtent dėl to šventiniu laikotarpiu ši nuostata yra išbraukiama“, – sakė ministro A. Dulkio atstovė spaudai A. Šuksta.

Ji teigė, kad po balandžio 6 dienos socialinių burbulų sudarymo taisyklės vėl bus tokios, kaip iki šio šventinio laikotarpio.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, kad griežtesniais ribojimais Velykoms skatinama sustoti ir užkirsti kelią koronaviruso mutacijų plitimui šalyje.

Naujų kasdienių atvejų skaičius paskutines savaites vis auga, juoda spalva šalyje pažymėtos jau daugiau nei 10 šalies savivaldybių. Pranešama ir apie vis pilnėjančias gydymo įstaigas.

Kas keitėsi?

Karantino nutarimo dokumente, kurį penktadienį patvirtinto ministrų kabinetas yra leidžiamos šios išimtys keliauti į kitą savivaldybę:

  • į savo gyvenamosios vietos savivaldybę;
  • į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties;
  • į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje;
  • į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų;
  • dėl sveikatos priežiūros paslaugų;


Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.

Prieš tai galiojusiame karantino nutarimo dokumento variante buvo įrašytas ir dar vienas punktas, leidžiantis keliauti į kitą savivaldybę: dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Būtent šis punktas ir nurodė, jog leidžiami dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių artimi kontaktai, jeigu viename iš jų yra ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo arba ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo ir jo nepilnamečiai vaikai (įvaikiai, globotiniai (rūpintiniai)), arba nuolatinės priežiūros ir slaugos reikalaujantis asmuo. Tokiems artimų kontaktų turintiems šeimų ir (ar) namų ūkio nariams draudžiama turėti artimų kontaktų su kitais asmenimis darbo ir kitose vietose.

Šio punkto penktadienį patvirtintame karantino dokumente neliko, todėl socialinius burbulus leidžiama sudaryti tik vienoje ar žiedinėse savivaldybėse gyvenantiems asmenims.

Visgi, apie šį karantino nutarimo pakeitimą atskirai nebuvo pranešta, apie tai nebuvo kalbėta ir penktadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje.

Informacija apie šiuos pakeitimus buvo pateikta tik koronastop.lt.

Informaciją tikslino ir policija

Informaciją po Vyriausybės priimtų sprendimų penktadienį tikslino ir policija. Prie svarbiausios informacijos dėl judėjimo ribojimų nurodoma, kad važiuoti į kitą savivaldybę galima, kai vykstama pasirūpinti asmenimis, kurie serga ar negali pasirūpinti savimi patys.

Nurodoma, kad tai yra leidžiama, tačiau, atsižvelgiant į itin didelę tokių atvejų įvairovę, tokius atvejus pareigūnai vertins individualiai.

Vykstantiems asmenims rekomenduojama turėti pagrindžiančius dokumentus (pvz. apie prižiūrimo asmens sveikatos būklę), kai tokia galimybė yra.

Griežtos sąlygos

Nuo sausio mėnesio, kai Vyriausybė patvirtino šią karantino taisyklę, socialinius burbulus buvo galima sudaryti skirtingose savivaldybėse gyvenantiems asmenims.

Palaikymo burbulą sudaryti gali du namų ūkiai arba šeimos, jeigu vienoje iš jų yra:

  • ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo;
  • vienas asmuo ir jo nepilnamečiai vaikai;
  • neįgalus nepilnametis arba nuolatinis priežiūros dėl negalios reikalaujantis suaugęs žmogus.


Abu palaikymo burbulą sudarantys namų ūkiai įsipareigoja daugiau neturėti jokių artimų kontaktų už burbulo ribų.

Jeigu palaikymo burbulas sudaromas su žmogumi, kuris priskiriamas rizikos grupei, rekomenduojama:

  • dėvėti apsaugines veido kaukes;
  • išlaikyti 2 metrų atstumą;
  • vėdinti patalpas bent kartą per valandą.


Delfi primena, kad karantinas visoje Lietuvoje pratęstas iki balandžio 30 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)