Vyriausybė patvirtino: Šimonytė gavo Anušausko prašymą


„LRV Spaudos tarnyba patvirtina, kad šiandien, kovo 15 d., Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė gavo krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimo prašymą. Komentarai dėl Ministrės Pirmininkės sprendimų bus pateikti pirmadienį, kovo 18 dieną“, – rašoma Vyriausybės komentare.

Kilo spėlionių banga

Penktadienio vakarą feisbuke paskelbtas žurnalisto Edmundo Jakilaičio įrašas sukėlė svarstymų, ar krašto apsaugos ministras A. Anušauskas nėra pasirengęs palikti pareigų.

„Ačiū Arvydui Anušauskui. Pažiūrėsime, kaip seksis Laurynui Kasčiūnui“, – tokį įrašą parašė žurnalistas.

Po 17 valandos prezidentūra pranešė, kad šeštadienį, 10 valandą ryto, A. Anušauskas susitiks su prezidentu.

Kaip Eltai teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, susitikimo su šalies vadovu pasiprašė pats A. Anušauskas.

Delfi penktadienio vakarą susisiekė su A. Anušausku, tačiau jis spėlionių apie galimą pasitraukimą nekomentavo.

„O kur tos kalbos sklando? Žinau, kad jūs skambinat dėl Jakilaičio posto, tai jūs skambinkit Jakilaičui, aš jam žadėjau visus žurnalistus nukreipti pas jį. Tai dėkui už dėmesį, tai dėmesį suteikite gerbiamam Edmundui, jis viską žino“, – į kalbas nesileido ministras.

Vis dėlto Delfi keli šaltiniai patvirtino, kad ministras atsistatydina.

Jų duomenimis, ministras galimai atsistatydina dėl konflikto su premjere.

Šaltinių teigimu, ministro pareigos gali būti patikėtos dabartiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Laurynui Kasčiūnui. Jis į skambučius neatsiliepia.

Atleidžia prezidentas


Vyriausybės įstatymas numato, kad ministrus ministro pirmininko teikimu atleidžia prezidentas.

Ministras turi teisę atsistatydinti. Ministras apie savo atsistatydinimą raštu turi pranešti ministrui pirmininkui, o jis ne vėliau kaip per 5 darbo dienas šį atsistatydinimą turi teikti prezidentui. Iki atsistatydinimo pateikimo prezidentui ministras ministro pirmininko siūlymu turi teisę atšaukti savo atsistatydinimą.

Ministro atsistatydinimą priima prezidentas. Ministras laikomas atsistatydinusiu nuo prezidento dekreto įsigaliojimo dienos. Prezidentas gali pavesti ministrui eiti pareigas, kol ministro pirmininko teikimu bus paskirtas naujas ministras.

Parašė atvirus laiškus

Lietuvos kariuomenės kūrėjai savanoriai, turintys Laisvės gynėjo Aukščiausiosios Tarybos Apsaugos skyriaus pareigūno teisinį statusą, kovo pradžioje išreiškė susirūpinimą Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybės veiksmais, sprendimais ir retorika.

Pasak jų, vadovybė ignoruoja gynybos priemonių prioritetus ir aukšto rango NATO ekspertų siūlymus bei rekomendacijas. Visa tai esą nepateisinama ir kuria itin nepalankią pilietinę atmosferą.

Su tokiais žodžiais, išdėstytais atvirame laiške, kariuomenės kūrėjai savanoriai kovo 1-ąją kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, premjerę Ingridą Šimonytę ir Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Laiške pabrėžiama, kad Lietuvos krašto apsaugos sistemoje būtina imtis neatidėliotinų pokyčių.

Po to, praėjus vos kelioms dienoms, viešą laišką dėl situacijos KAM parašė ir atsargos kariai. Jie kreipėsi į valstybės vadovus su siūlymais dėl būtinų pokyčių Lietuvos krašto apsaugos sistemoje. Jų vertinimu, esminė problema yra ta, kad pokyčiai Lietuvoje inicijuojami tik tada, kai jau kažkur kyla nepasitenkinimas.

Šiuo metu, pasak karių, taip elgtis nebegalima – procesai turi vykti iniciatyviai ir aktyviai, analizuojant karo pamokas Ukrainoje ir pritaikant tinkamas praktikas Lietuvoje, įgalinant visuomenę, telkiant nevyriausybinį ir privatų sektorius prisidėti prie gynybos, rašė atsargos kariai laiške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)