Antradienį Vilniuje jutiminė temperatūra – 8 laipsniai, žvarboka, tad nenuostabu, kad Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode lankytojų tik vienas kitas.

„Alyvos pražydo tikriausiai dviem savaitėmis anksčiau. Bet dabar atšalo, galbūt dabar grįšime į daugmaž normalų grafiką“, – LNK žinioms pasakojo VU Botanikos sodo augalų kolekcijų skyriaus vadovas Darius Ryliškis.

Kai gamtos grafiko nėra ir vis pasitaiko permainos, šiemet sodas net ir renginių pagal augalų žydėjimą planuoti negali. Tenka juos ankstinti, nukelti, arba visai atšaukti.

Dekoratyviniai augalai praranda tik grožį, bet temperatūrų šuoliai ir ypač šalnos aktualiausi ūkininkams ir sodininkams.

„Šiaurės Lietuvoje, ko gero, žmonės nukentėjo labiau nei mes Vilniuje. Ir kai kuriais atvejais gali visai nebūti derliaus“, – teigė VU Botanikos sodo augalų kolekcijų skyriaus vadovas D. Ryliškis.

Prognozė niūri, nežinia, ar bus, ką skinti, kad ir viename sode Pasvalio rajone.

„Dabar žydėjimas jau yra 100 procentų“, – LNK žinioms sakė ilgametis sodininkas, „Aukštikalnių sodai“ vadovas Arvydas Paškevičius. Jis teigia, kad iš 10 balų šių metų sodų žydėjimui galima drąsiai rašyti 9 balus. Deja, situacija jau galėjo suprastėti.

„Jeigu bus 1,5, ar 2 laipsniai šalčio prie šitokio žydėjimo, tai didelė dalis žiedų žus. O kiti gali net ir neužmegzti“, – sakė A. Paškevičius.

Pasvalio rajone esantys „Aukštikalnių sodai“ turi savo prognozių stotelę, todėl valdo tikslius duomenis apie orus.

„2 laipsniai šalčio, ar kiek daugiau, šioje temperatūroje daugelis mūsų kultūrinių augalų jau praranda 80–90 procentų derliaus“, – pasakojo VU Botanikos sodo atstovas.

Šalnos

O sinoptikų duomenys irgi nedžiugina.

„Tokios stipresnės šalnos dar turėtų būti ir kitą naktį“, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė. Ji teigė, jog praėjusią naktį šalnos galėjo siekti ir iki 5 laipsnių šalčio dirvos paviršiuje.

„Jeigu šalna yra prognozuojama iki 3 laipsnių šalčio, tai mes turime tinkamas priemones, galbūt galima tą poveikį padaryti tik iki 1 laipsnio šalčio, ir prarasti tik 20 procentų derliaus. Bet labai reikia žiūrėti, kiek tai kainuos. Nes viena iš efektyviausių priemonių yra horizontalūs ir vertikalūs ventiliatoriai“, – sakė VU Botanikos sodo atstovas.

Vadinasi, pasiruošti šalnos techniškai kaip ir įmanoma. Tik kai kurios priemonės kainuoja daugiau nei derlius, kalba ekspertai.

O ir sodininkai sako, kad padarytos investicijos neatsipirktų kelis dešimtmečius.

Pirmadienio dieną vėjo gūsiai su ledais prasisuko Alytuje, Vilkaviškio, Marijampolės rajonuose.

„Formavosi toks vasariškas reiškinys, kadangi keliavo lietūs, įvyko konvekcija, tad tame šaltame ore formavosi mišresni krituliai. Tai pietiniuose šalies rajonuose turėjome tokios smulkios krušos. Bet kažkokių didelių ledėkų nebuvo susiformavę, daugiau tokia smulki kruša, su pavieniais gūsių sustiprėjimais ir perkūnijomis“, – sakė sinoptikė I. Daunoravičiūtė.

Anot jos, šiomis dienomis bus vėsiau, nei turėtų būti gegužės pradžioje, vidutinė temperatūra bus keliais laipsniais mažesnė. Daugiausiai šils tik iki 15 laipsnių šilumos.

„Ryškesnis šilumos sugrįžimas, pagal dabartinius duomenis, yra tik kitos savaitės antroje pusėje“, – sakė sinoptikė.

O prie gaivios oro temperatūros penktadienį numatomas ir gausesnis lietus.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: