Karinio miestelio pristatymas Rokantiškėse prasidėjo nuo palinkėjimų ateities kartoms.

„Jie čia ateis, įsikurs ir iš čia pradės savo naują tarnybos etapą“, – kalbėjo kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Vėliau tekstas įdėtas į specialią kapsulę. Galiausiai ją krašto apsaugos ministro, kariuomenės vado ir įmonės, vykdančios statybų darbus, vadovės rankomis užlieta po žeme.

A. Anušauskas tikina, kad infrastruktūros gerinimas susijęs ir su didėjančiais kariniais pajėgumais.

„Realiai atspindės Lietuvos kariuomenės pajėgumų augimą“, – sakė ministras.

Kariuomenės vadas atviras – pasikviesti svečius iš užsienio į kai kuriuos karinius objektus iki šiol buvo gėda.

„Kalbame su tuomečiu Olandijos sausumos pajėgų vadu, jis atvažiavo į Viršuliškes, į štabą. Pradedame kalbėti apie štabą, apie būseną, stovį...“, – prisiminė V. Rupšys.

Pasak jo, dabar kariai privalo gyventi ir itin prastomis sąlygomis.

„Reikia būti labai sąžiningam. Kariams sudarytos sąlygos yra pakankamos, bet ne visur atitinka sanitarines higienos normas. Antra, estetinis vaizdas dalyje kareivinių tikrai nėra geras“, – pripažino kariuomenės vadas.

Arvydas Anušauskas

Projekto idėja gimė dar 2018-aisiais. LNK reportaže galima matyti jo tada parengtą karinio miestelio vizualizaciją.

„Jis bus didžiausias Lietuvos istorijoje“, – tuomet skelbta.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, panašiu metu turėtų išdygti dar du kariniai miesteliai Šiauliuose ir Šilalės rajone. Bendra trijų objektų kaina – apie 170 mln. eurų, tačiau ji nėra galutinė.

„Pokyčiai šioje kainoje, be abejonės, įvyks. Kaip ir visame valstybės sektoriuje, tai turi įtaką mūsų skiriamiems resursams. Skiriant papildomus resursus, visada tenka peržiūrėti, kažko atsisakyti kitose vietose, deja“, – paaiškino A. Anušauskas.

Statybų bendrovės atstovai neabejoja, kad iki objekto užbaigimo kaina išaugs gerokai.

„Medžiagų kainos, darbų kainos – statybų industrija per pusantrų metų išgyveno labai nelengvus laikus. Kažkokią stabilizaciją šiuo metu matome, bet, deja, tai labai optimistiškai nenuteikia“, – komentavo „Darnu Group generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė.

Ministras sutinka, kad miestelio atsiradimas ypač aktualus dabartinio regiono saugumo kontekste ir vertindamas jau pusmetį besitęsiantį karą Ukrainoje, jis kol kas nemato galimybių kovoms baigtis.

„Kol kas karo pabaigos nesimato. Karas galbūt nepasidarė intensyvesnis, bet Ukraina įgijo daugiau gynybai reikalingų priemonių ir fronto linija, kaip žinia, stabilizavosi šį mėnesį“, – komentavo A. Anušauskas.

Rokantiškėse ir kituose dvejuose kariniuose miesteliuose tikimasi apgyvendinti ir užsienio karius. Neatmetama, kad čia apsistos ir dalis Lietuvai žadėtos vokiečių karinės brigados.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: