„Rytoj planuoja streiką pradėti apie 185 mokyklos ir apie 3 tūkstančius mokytojų“, – Eltai ketvirtadienį teigė A. Navickas.

„Tikrai džiaugiamės mokytojų tokiu apsisprendimu, nes tikrasis streikas yra nepalyginamai sunkesnis ir didesnis iššūkis negu įspėjamasis streikas“, – pridūrė streiką organizuojančios profsąjungos pirmininkas.

Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, švietimo darbuotojų profsąjunga rugpjūčio pabaigoje pranešė skelbianti streiką. Rugsėjo 15 d. profsąjungai priklausantys mokytojai jau dalyvavo įspėjamajame streike, o šį penktadienį pradės tikrąjį streiką, truksiantį mėnesį.

Penktadienį streikuosiantys mokytojai ir juos palaikantys moksleiviai žygiuos nuo savo ugdymo įstaigų iki pat Vyriausybės rūmų.

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininko A. Navicko teigimu, Vinco Kudirkos aikštėje bus organizuojamos įvairios diskusijos, taip pat bus vedamos pamokos palaikyti pedagogus atvykusiems mokiniams.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, mitingai prie Vyriausybės rūmų galės vykti kasdien nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 28 d., juose galės dalyvauti iki 2000 žmonių.

Nesutiko su pasiūlymais


A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo kitų metų sausio atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A. Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

G. Jakštas: nėra argumentų streikuojantiems mokytojams mokėti algas

Daliai mokytojų penktadienį pradedant streiką, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad pasirinkusiems streikuoti pedagogams nebus mokami atlyginimai.

Anot jo, tą numato Darbo kodeksas, be to, atitinkamo prašymo nesulaukta ir iš streikuosiančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS).

„Valstybė skiria mokykloms lėšas ugdymui. Suprantame, kad streikas nėra ugdymas. Pagal Darbo kodeksą streikuojantiems taip pat nepriklauso darbo užmokestis, nesame gavę ir jokio kreipimosi iš profesinės sąjungos, kad būtų daroma kažkaip kitaip.

Tai nematyčiau šiuo metu jokių argumentų, kad streiko metu streikuojantiems mokytojams būtų mokamas darbo užmokestis“, – ketvirtadienį Seime Vyriausybės valandos metu, sulaukęs tokio socialdemokratės Orintos Leiputės klausimo, sakė G. Jakštas.

Tuo metu streikuojančios profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas anksčiau šią savaitę žurnalistams sakė, kad nuo penktadienio streikuoti pradėsiantiems mokytojams bus kompensuojamas dėl protesto negautas darbo užmokestis.

Streiko dalyviai nuo penktadienio iš savo ugdymo įstaigų žygiuos iki Vyriausybės. Anot ministro, su 4 iš 5 pedagogų profesinių sąjungų dar deramasi, „artėjama link susitarimo“. Kartu G. Jakštas patikina, jog sieks konsensuso ir su streikuosiančia LŠDPS.

„Dėl streiko nukenčia vaikai, tėvai, mokyklų administracijai tenka didelė našta. Mūsų siekis yra kuo greičiau susitarti ir su streikuojančia profesine sąjunga. Bet sutarimo siekis turi būti abipusis“, – parlamentarams sakė ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)