Prognozuoja ir pačius blogiausius scenarijus

„Karas tikrai nesibaigs net ir tada, jeigu Ukrainai pavyks atsiimti visas okupuotas šalies teritorijas. Jis tęsis tol, kol valdžioje bus Vladimiras Putinas, o dabar nėra jokio pašalinimo iš valdžios scenarijaus“, – Ukrainos naujienų kanalui „Freedom“ kalbėjo buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, opozicijos politikas Genadijus Gudkovas.

Kalbėdamas apie Ukrainoje vykstančio karo perspektyvas, Rusijos opozicijos atstovas minėjo, kad V. Putinas turi pakankamai resursų tam, kad pratęsti karo veiksmus dar vieneriems ar pusantrų metų. Ir pagrindinis šių resursų elementas – Rusijos žmonės, kuriuos vis dar galima mobilizuoti ir siųsti į frontą Ukrainoje.

Komentuodamas kitų analitikų teiginius, kad jau po Naujųjų metų V. Putinas visoje Rusijoje arba didžiojoje šalies dalyje įves karo padėtį, G. Gudkovas minėjo, kad tai – išvengiama.

Genadijus Gudkovas

„Anksčiau ar vėliau jis bus priverstas tai padaryti. Kaip ir skelbti antrąjį bei trečiąjį mobilizacijos etapus, griebtis branduolinio šantažo, kurį mums visiems teks išgyventi.

O kas daugiau belieka V. Putinui? Dabar jis kovoja dėl išlikimo, tai daro iš paskutiniųjų, negailėdamas jokių gyvybių, išskyrus savo. Todėl reikėtų laukti pačių blogiausių scenarijų“, – prognozavo Rusijos opozicijos atstovas G. Gudkovas.

Laukia nauji ribojimai: šaukiamojo amžiaus rusams uždraus išvykti iš šalies

Jis atkreipia dėmesį, kad vieną klaidą po kitos darantis V. Putinas pateko į tokią situaciją, kai savo klaidų jau nebegali pripažinti. Nes tai lemtų valdžios praradimą bei atsisveikinimą su gyvybe.

Tiek G. Gudkovui, tiek ir kitiems Rusijos vidaus politikos analitikams sutartinai skelbiant, jog po Naujųjų metų bus įvesta ne tik karinė padėtis, bet ir griežti apribojimai norintiems išvykti iš šalies, pasklido įvairių gandų. Esą visiems rusams bus suteikti trijų skirtingų spalvų QR kodai, kurie reikš draudimą išvykti iš miesto, federacijos subjekto arba palikti Rusiją.

G. Gudkovas visa tai vadina „kol kas tik gandais“ bei atskleidžia, jog vienas apribojimas iš tiesų jau ruošiamas ir netrukus ims veikti. Opozicijos politikas minėjo gavęs rengiamo teisės akto projektą, kuriuo apribojamas šaukiamojo amžiaus žmonių išvykimas iš Rusijos, visiems jiems numatoma suteikti skaitmeninius kodus. Palikti šalį bus galima tik turint karinės administracijos sutikimą.

Štai čia apžvalgininkas pastebi įdomią aplinkybę: nors daugelis prognozavo, jog paskelbus mobilizaciją Rusiją kils protestų banga, nieko panašaus neįvyko.

„Mobilizacija stipriai sumenkino V. Putino reitingus, nuvylė tą gyventojų dalį, kuri palaikė karą, tačiau dar netapo tuo dirgikliu, kuris galėtų iššaukti masinius protestus. Rusų tauta labai kantri, pripratusi prie įvairių kančių“, – reziumavo G. Gudkovas.

Nėra jokio plano, kaip atsikratyti V. Putinu

Kalbėdamas apie pačios Rusijos ateitį, G. Gudkovas pripažino, kad neskaitlinga opozicija neturi jokio plano, kaip sustabdyti šalies grįžimą į viduramžius bei pradėti demokratines reformas.

„Tai rimta problema, nes turint planą, kaip pakeisti Rusijoje valdžią, pagal jį ir reikia dirbti. Neturint plano, kaip iš Kremliaus pašalinti V. Putiną, belieka pasikliauti tik atsitiktinumais, kaip viskas susiklostys toliau.

Ir čia galima įvairūs scenarijai: ir pilietinis karas, kokių nors dar žiauresnių žmonių atėjimas į valdžią. Ir iš tiesų gali nutikti taip, kad niekam maža nepasirodys.

Todėl jau artimiausiu metu reikės labai rimtai apie tai pagalvoti tiek visai mūsų opozicijai, tiek Vakarams bei Ukrainai. Jeigu nepradėsime galvoti dabar, po kurio laiko gali būti jau per vėlu“, – kalbėjo G. Gudkovas.

Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu

Rusijos opozicijos politikas akcentuoja du esminius faktorius: kol V. Putinas yra valdžioje, karas tikrai nesibaigs, jeigu jį pakeis dar nuožmesni žmonės, karas gali tik dar labiau įsiplieksti, jame būti panaudoti ir branduoliniai ginklai.

Remdamasis šiais teiginiais jis konstatuoja, jog Ukrainos viltis, kad karas su Rusija pasibaigs išlaisvinus užimtas teritorijas, deja, bet klaidinga. O esminių pokyčių galima laukti tik pačioje Rusijoje prasidėjus valdančiojo elito susiskaldymo procesams, kurie šalies istorijoje visada buvo tuo veiksniu, kuris sudarydavo sąlygas vykti revoliucijoms.

Kita vertus, Vakarai iki šiol neturi plano, ką daryti su Rusija, o politinė opozicija, deja, neturi ženklesnio palaikymo pačioje visuomenėje. Tai tiek esminiai klausimai, kuriuos ir reikėtų spręsti norint sulaukti pozityvių pokyčių pačioje Rusijoje.

„Kokiu būdu, kaip neliks V. Putino? Tai žmogus, kuris neatiduoda valdžios, nepripažįsta savo klaidų, jis tikrai nėra tas, kuris atsiklaupęs ant kelių prieš JAV prezidentą Džo Bideną maldaus asmeninio saugumo garantijų. Jis greičiau jau nuspaus branduolinio ginklo paleidimo mygtuką.

Todėl mums reikia suvokti, kaip V. Putinas gali dingti iš Kremliaus. Ir čia jau kartu turi veikti Vakarų bendruomenė, kaip pagrindinis žaidėjas, Ukraina, kaip šio proceso inspiratorius ir Rusijos opozicija, turint pasiūlyti tiek su Vakarais, tiek ir su Ukraina suderintą logiškų veiksmų grandinę“, – apie sąlygą vykti kokiems nors pokyčiams kalbėjo rusų opozicijos atstovas G. Gudkovas.

Patys baisiausi scenarijai: Rusijos subyrėjimas ir pilietinis karas

Analitikas konstatuoja, kad pašalinti V. Putiną galima tik panaudojant jėgą. Iš viešai aptariamų scenarijų G. Gudkovas kategoriškai atmeta Ukrainos kariuomenės pergalingą žygį į Rusiją ir Maskvos šturmą. Visa tai pavadinęs „nemoksline fantastika“ jis teigia, kad net kalbos negali būti apie kapituliaciją valstybės, savo arsenaluose turinčios apie 6 tūkst. branduolinių ginklų, kuriais gali nušluoti beveik visus didžiuosius pasaulio miestus.

Todėl, G. Gudkovo vertinimu, lieka kiti du scenarijai: kai pačiame Kremliuje politinis elitas įvykdo vadinamą rūmų perversmą, arba kyla visuotiniai rusų protestai, galiausiai įvyksta revoliucija.

„Aš labiau linkęs palaikyti vidinio perversmo scenarijų. Jis – kur kas saugesnis, ne toks kruvinas, humaniškesnis, galintis nesukelti nei pilietinio karo, nei kitų žiaurių pasekmių.

Karas Ukrainoje

Kalbant apie pačios visuomenės sukilimą, aš kol kas nematau, kad tam būtų pasirengta, tai gali sukelti pilietinį karą ir nevaldomus šalies byrėjimo procesus“, – konstatavo G. Gudkovas.

Nors Ukrainoje būtent šis scenarijus, kai Rusijos Federacija subyra į kelias atskiras valstybes, nebelieka V. Putino neretai vadinamas optimalia išeitimi, analitikas aiškina, jog toks požiūris – itin naivus.

„Na gerai, Rusija suskyla į 5, ar 10 dalių. Susiformuoja 5 valstybės su branduoliniu ginklu ir 2 – 3 niekšai, pasirengę kariauti su visu pasauliu naudojant branduolinį ginklą. Ar nuo to kam nors pasidarys lengviau?

Arba kyla pilietinis karas, iš Rusijos patraukia 12 milijonų pabėgėlių. Įsivaizduokime, tokio dydžio šalis, kaip Rumunija staiga nusprendžia persikelti į kitą vietą, ar kas nors iš viso yra pasirengęs tokio masto katastrofai?“, – svarstė G. Gudkovas.

Rusijos elitui reikia garantijų, jog pašalinę V. Putiną liks saugūs

Rusų opozicijos atstovo vertinimu, vienintelis optimalus scenarijus – slapta kalbėti su Rusijos politinio elito atstovais, tartis su jais dėl saugumo garantijų suteikimo, numatyti pereinamojo periodo etapus. Dar viena sąlyga, leisianti Kremliuje įvykti elito perversmui yra pažadas išsaugoti prie jo prisidėsiančių kai kurių asmenų šeimas, bent dalį jų turto.

„Tai leistų be pilietinio karo, rizikos, kad bus panaudotas branduolinis ginklas išeiti iš dabartinės situacijos“, – konstatuoja buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas G. Gudkovas.

Kremlius

Jis pastebi, kad einant link šio scenarijaus, Rusijos politinio elito perversmo inspiravimo, itin svarbus vaidmuo tenka Vakarų pasaulio lyderiams. Būtent jie turi duoti ženklą, kad yra pasirengę kalbėti su Kremliaus elito atstovais dėl V. Putino pašalinimo iš valdžios sąlygų, dėl jau minėtų saugumo garantijų.

„O tada jau turi pradėti veikti tiek, kurie yra šalies viduje. Mes turime suprasti, kad V. Putinui liekant Kremliuje, viskas liks taip, kaip dabar, naujo karo grėsmė išliks pakankamai didelė. O naujasis karas gali būti dar žiauresnis, nes V. Putinas uždarys valstybės sienas ir ruoš keršto planą visam pasauliui. Todėl karas tikrai nesibaigs išlaisvinus okupuotas Ukrainos teritorijas“, – konstatavo G. Gudkovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)