Rusijos URM vertinimu, A. Ažubalio pareiškimai prieštarauja nusistovėjusiai diplomatinei praktikai, nes tokių susitikimų, koks vyko tarp Lietuvos diplomatų ir V. Čchikvadzės, turinys paprastai neviešinamas.

„Pirmiausiai norėtųsi pažymėti, kad pagal nusistovėjusią diplomatinę praktiką panašių susitikimų turinys paprastai nebūna viešinamas, o juo labiau – iškraipant tai, kas pasakyta“, - Rusijos žiniasklaidoje cituojamas šios šalies URM atstovas Aleksandras Lukaševičius.

Taip Kremlius reaguoja į Lietuvos užsienio reikalų ministro atskleistą susitikimo su V. Čchikvadze: ketvirtadienį ministras pranešė, kad Rusijos ambasadorius savo kolegos Vienoje pareiškimus apie M. Golovatovo istoriją buvus nekorektiškais.

Be to, rusų diplomatijos vadovybė pabrėžia mananti, kad nepagarbiai apie Lietuvą kalbėjęs Rusijos ambasadorius Vienoje „adekvačiai įvertino situacijos esmę“. A. Ažubalis, savo ruožtu, pareiškė, kad Rusijos atstovo Austrijoje žodžiai iškraipo Lietuvos istoriją menkina mūsų šalį.

„Vertinti Rusijos diplomatų pareiškimus – Rusijos vadovybės ir URM prerogatyva“, - tvirtina Rusijos URM atstovas A. Lukaševičius.

Trečiadienį Lietuvos diplomatai Rusijos atstovui V. Čchikvadzei įteikė notą, kurioje reikalaujama pasiaiškinti ne tik dėl Maskvos atstovo Vienoje viešų pasisakymų mūsų šalies atžvilgiu, bet ir dėl galimo Kremliaus spaudimo paleidžiant M. Golovatovą.

Pranešimų apie oficialią Maskvos diplomatų reakciją į šią notą kol kas nėra.

Pagal Lietuvoje išduotą Europos arešto orderį M. Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas liepos 14 d. Apie jo sulaikymą, neatskleisdama įtariamojo pavardės, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tačiau džiugios žinios dėl Sausio 13-osios bylos tyrimo netruko virsti šoku. Šeštadienį Rusijos žiniasklaida jau trimitavo apie įtariamojo paleidimą. Vos apie parą sulaikytas išbuvęs M. Golovatovas savaitgalį ilsėjosi Maskvoje ir dalijo interviu apie neva niekuo nepagrįstą jo sulaikymą.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris netgi pareiškė, kad Lietuva gali svarstyti diplomatinių santykių su Austrija nutraukimo galimybę. Tačiau opozicinių socialdemokratų ir „tvarkiečių“ pasipriešinimas gerokai sušvelnino Seimo poziciją – iš Užsienio reikalų komiteto pareiškimo dingo punktai apie diplomatinį Vilniaus boikotą Vienai.

Lietuvą konflikte dėl M. Golovatovo paleidimo oficialiai palaiko Latvija, Estija ir Čekija, paramą mūsų šaliai išreiškė ir Europos Sąjungai pirmininkaujanti Lenkija.