Kyjivo valdžia nuo svarstymų evakuoti milijonus gyventojų, pereina prie konkrečių planų. Jau skaičiuojama ir dėliojama, kur teks apgyvendinti 3 milijonus miesto gyventojų, jei Ukrainos sostinėje visiškai nutrūktų elektros energijos tiekimas.

Galimos evakuacijos detalių valdžia neskelbia, tačiau yra teigiama, kad žmonės apie priverstinį išvykimą būtų įspėti likus pusei paros iki operacijos pradžios.

Miesto meras įspėjo gyventojus ruoštis blogiausiam.

„Mes darome viską, kad taip nenutiktų. Bet būkime atviri, mūsų priešas daro viską, kad miestas liktų be šilumos, elektros, vandens tiekimo ir apskritai, kad mes visi žūtume. Tai yra jų užduotis. Ir nuo to, kaip būsime pasiruošę įvairioms situacijoms ir kaip gerai jas atlaikysime priklauso šalies ir kiekvieno iš mūsų ateitis.

Todėl turite būti pasirengę, neatmetame tokios galimybės – energetinio kolapso. Dėliojame įvairius scenarijus, kad galėtume atlaikyti ir pasiruošti“, – kalbėjo Ukrainos sostinės Kyjivo meras Vitalius Klyčko.

Ukraina iš vakarų sąjungininkų gavo daugiau oro gynybos sistemų ir tikisi, kad šie ginklai padės apsisaugoti nuo Rusijos atakų, kurios pastaruoju metu buvo nukreiptos prieš Rusijos energetikos infrastruktūrą.

Tuo metu rusai per parą apšaudė 30 gyvenviečių Zaporižios, Donecko, Luhansko, Mykolajivo, Sumų ir Chersono regionuose.

JAV karo ekspertai pareiškė, esą jau mažai tikėtina, kad Rusija Ukrainoje panaudos branduolinį ginklą. Taip pat pažymima, kad Rusija jau švelnina savo branduolinę retoriką.

Ne gana to, Ukrainos žvalgyba skelbia, kad Rusija jau sunaudojo apie 80 proc. savo modernių raketų. Jai esą dar liko apie 120 balistinių raketų. Nuo karo pradžios ukrainiečių pajėgos tikina iš viso jau sunaikinusios daugiau nei 76 tūkstančius rusų karių.

Aštrus Zelenskio pareiškimas

Ukraina praneša, kad kasdien žūsta šimtai mobilizuotų rusų. Esą prie Luhansko srityje esančios gyvenvietės, ukrainiečiai sunaikino visą mobilizuotų rusų batalioną. Esą čia po sėkmingos ukrainiečių atakos iš 570 okupantų išgyvento tik mažiau nei 30.

Patys rusai pripažįsta, kad kovose dėl Pavlovkos kaimo Donecko srityje per keturias dienas neteko 300 karių.

Nuo karo pradžios ukrainiečių pajėgos tikina jau iš viso sunaikinusios daugiau nei 76 tūkst. Rusijos karių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo ruožtu apkaltino Iraną, padedantį Rusijai pratęsti karą.

„Dėl didėjančio spaudimo Irano režimui buvo kalbama su ponia Ursula von der Leyen. Už bendrininkavimą Rusijos terore turi būti baudžiama. Ir mes perkelsime šį klausimą ne tik į savo tradicinių partnerių lygį, visas pasaulis turi žinoti, kad Irano režimas padeda Rusijai tęsti šį karą.

Taigi, ir pratęsti tų grėsmių poveikį pasauliui, kurias išprovokavo būtent Rusijos karas. Jeigu Iranas netiektų agresorei ginklų, jau būtume arčiau taikos“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Karas Ukrainoje

Tikisi išlaisvinti dar daugiau teritorijų

Ukrainos kariai tikisi, kad netrukus galės vaikščioti visomis Chersono regiono gatvėmis. Jie su pasitikėjimu laukia ateinančių kelių savaičių.

„Esu kilęs iš Chersono miesto ir sakau, kad ten švęsiu Naujuosius metus“, – žadėjo vienas Ukrainos karys.

Vieną kaimą Ukrainos kariuomenė išlaisvino prieš kelias savaites. Pensininkų pora rusų okupacijos laikus prisimena kaip kupinus baimės ir siaubo, ramybės nėra ir dabar.

„Prieš dvi dienas kaimui smogė trys raketos, jie pataikė į du namus. Viename žuvo 25 metų mergina su mama“, – pasakojo vietos gyventoja.

Pora žurnalistams parodo ir rūsį, kur bijodami apšaudymų gyveno kelis mėnesius. Jie vis dar čia nakvoja, kai situacija tampa grėsminga. Vyras sako, kad ir dabar girdi sprogimus, nors aplinkui ir tylu.

Chersono regiono žmonės tikisi, kad Ukrainos kariuomenė greitai išlaisvins dar daugiau teritorijų.

Karo analitikai skelbia, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau išvadavo apie 37 procentus šalies teritorijos, kurią Rusija okupavo nuo 2014 metų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: