Karo veiksmų įšaldymas – tai, ko siekia V. Putinas

„Ukraina jau pradėjo gauti garsiąsias Norvegijos priešlėktuvinės gynybos sistemas NASAMS, kurios pranašesnės už „Patriot“ ir saugo netgi Vašingtoną. Po truputį tiekiama ir daugybę kartų žadėta aviacija, taip pat ir sovietiniai naikintuvai „Mig“, Ukrainos karo lakūnai jau mokomi skraidyti su „F-16“ naikintuvais. Tačiau šis tiekimas vyksta labai lėtai“, – žinomo Rusijos žmogaus teisių gynėjo ir apžvalgininko Marko Feigino laidoje kalbėjo Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) gyvenantis garsus Rusijos ekspertas, politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis.

Nors karinė parama Ukrainai ir teikiama, tačiau jos nėra pakankamai. Todėl, A. Piontkovskio vertinimu, būtent šiuo metu yra susidariusi kritinė situacija, nuo kurios sprendimų priklausys karo su Rusijos agresoriais tolimesnė eiga.

„Jeigu reikiamas ginkluotės kiekis nebus gautas artimiausiomis savaitėmis, paskutiniai du vasaros kampanijos mėnesiai, rugsėjis ir didesnė spalio pusė bus prarasti. Tada karinis konfliktas jau bus įšaldytas nebe politiniame, o išskirtinai techniniame lygmenyje, prasidės šalčiai. Ir būtent toks scenarijus išgelbėtų V. Putiną, to jis ir siekia“, – kalbėjo A. Piontkovskis.

Nasams raketų sistema

Karinių veiksmų įšaldymą, žvelgiant iš V. Putino pozicijų ekspertas prilygino susitarimai dėl ugnies nutraukimo, kurio šiuo metu desperatiškai siekia Rusijos autokratas.

„Jis išsaugotų pakankamai didelių teritorijų kontrolę, todėl politinė katastrofa jam dar negresia. Atėjus žiemai jis visą pusmetį savo tautai galėtų pasakoti apie pasiektus laimėjimus, taip pat keisti vieną ginkluotę kita“, – apie V. Putinui naudingą scenarijų kalbėjo politologas ir publicistas A. Piontkovskis.

Kremlius jau svarsto galimybę pasitelkti Šiaurės Korėjos savanorius?

JAV gyvenantis Rusijos ekspertas pastebi, kad karą Ukrainoje pradėjusiai valstybei patiriant vis didesnę izoliaciją, karinėje ir politinėje vadovybėje jaučiama tikra desperacija. Tai iliustruoja neseniai Maskvoje vykusi rusiškos ginkluotės paroda „Armija 2022“, kurioje gynybos ministras Sergejus Šoigu pristatė delegacijas atsiuntusius Rusijos sąjungininkus: Burundį, Gvinėją, Kamerūną, Malį, Sudaną, Ugandą, Čadą, Etiopiją ir Pietų Afrikos respubliką.

„Kai matome Rusijos vadovus siūlančius savo „analogų pasaulyje neturinčią“ ginkluotę Afrikos gentims, galime suprasti, kokį lygį jie jau pasiekė“, – konstatuoja A. Piontkovskis.

Jis taip pat pastebi, kad Kremlius vis rimčiau vertina galimybę kare prieš Ukrainą pasitelkti milijoną Šiaurės Korėjos savanorių.

Chersonas

„Mane labiausiai nustebino tai, kad Rusijos Užsienio reikalų ministerija paskelbė oficialų pranešimą, tai padarė ne kokia nors Marija Zacharova, bet kur kas solidesnis valdininkas. Jis svarstė, ar galima pasikviesti Šiaurės Korėjos savanorius, nes šiai šaliai taikomos tarptautinės sankcijos. Ir čia prieita išvados, nors Rusijos Federacija to padaryti negali, tačiau yra dvi „puikios valstybės“ – Donecko ir Luhansko „liaudies respublikos“.

Jos nėra Jungtinių Tautų organizacijos narės, todėl gali pasikviesti Šiaurės Korėjos savanorius. Taigi, nevilties apimtas V. Putinas gali imtis net ir tokių veiksmų“, – svarstė politologas A. Piontkovskis.

Paminėjo esminiu įvykius, galinčius sukelti perversmą Kremliuje

Rusijos politikos ekspertas pastebi, jog V. Putino režimui pasiekus pakankamai gilią desperacijos fazę ir net kalbant apie Šiaurės Korėjos karių pasitelkimą žudant Ukrainos žmones, tik nuo didžiųjų Vakarų valstybių priklausys tolimesnė šio karo eiga.

A. Piontkovskis analizuoja situaciją ir teigia matantis du potencialius karinius laimėjimus, kurių būtų galima pasiekti gavus pakankamą karinę paramą. Anot eksperto, sėkmės atveju, tai galėtų lemti ir politinį perversmą Kremliaus valdančiojo politinio elito tarpe, netgi paties V. Putino nušalinimą nuo valdžios.

Krymo tiltas

„Arba Ukraina pasiekia pergalę per artimiausius du mėnesius, o pergalė reikštų du įvykius, kurių pakaktų politiniam šokui Kremliuje sukelti ir V. Putiną pašalinti iš valdžios. Tai Krymo tilto sunaikinimas ir Chersono išlaisvinimas. O šią pergalę galima nesunkiai pasiekti gavus reikiamą kiekį šiuolaikinės ginkluotės.

Netrukus paaiškės, arba Chersonas išlaisvinamas per artimiausius du mėnesius, arba karas pereina į V. Putinui labai naudingą stadiją“, – reziumavo politologas ir publicistas A. Piontkovskis.

V. Putinas parodė, jog nėra savižudis ir nori gyventi

A. Piontkovskis daro išvadą, kad V. Putino tikrai negalima lyginti su mirties mūšio lauke trokštančiu islamo religiniu fanatiku, svajojančiu tapti „šachidu“ ir patekti į rojų. Pasak Rusijos eksperto, V. Putinas jau aiškiai pademonstravo nesiruošiantis mirti ir norintis gyventi.

„Ilgą laiką jis mojavo savo atominiu vėzdu grasindamas „Sarmatais“ ir taktiniu branduoliniu ginklu. Pastaruoju metu jis tapo tarsi šilkinis, kalba, jog branduolinis karas neleistinas, jame nebus nugalėtojų, o branduolinį ginklą turi tik tam, kad nuo jo panaudojimo sulaikytų kitas jį turinčias valstybes.

Chersonas

Aišku tai, kad buvusio Didžiosios Britanijos premjero Boriso Džonsono ir kitų Vakarų politikų perspėjimai jam padarė įspūdį. Todėl panašu, viską supratęs ir norėdamas gyventi jis ėmėsi tuščio šantažo, pavyzdžiui kalbėdamas apie galimą nelaimę Zaporižios atominėje elektrinėje.

Visiems aišku, kad jokios elektrinės jis nesprogdins, nėra aišku, kokia kryptimi patrauktų teršalų debesis. Visą šį triukšmą jis išnaudota tam, kad tyliai pavogtų šią elektrinę, jos gaminamą energiją nukreiptų į Rusiją“, – samprotavo politologas A. Piontkovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)