Kremliuje įsigali dar žiauresnio karo šalininkai

Dalinė mobilizacija situacijos fronte tikrai nepakeis, tai tėra bandymas pridengti prasidėsiančią visuotinę mobilizaciją, įsitikinęs Rusijos žmogaus teisių gynėjas ir apžvalgininkas Markas Feiginas.

„V. Putinas nusprendė išnaikinti savo liaudį. Jis nekenčia rusų tautos, nori, kad kuo daugiau jų pastiptų. Kito paaiškinimo neturiu“, – naujienų projekto „Populiarnaja politika“ eteryje trečiadienį kalbėjo Vakarų Europoje gyvenantis žmogaus teisių gynėjas ir apžvalgininkas Markas Feiginas.

Jis minėjo, kad V. Putino sprendimas skelbti mobilizaciją, kurio Rusijos autokratas vengė nuo pat karo Ukrainoje pradžios liudija apie itin prastą situaciją kariuomenėje. Taip pat čia slypi ir kita, kur kas pavojingesnė priežastis, galinti nulemti dar žiauresnius sprendimus.

Pasak, M. Feigino, užuominos apie branduolinio ginklo panaudojimą gali reikšti, kad Kremliuje vis labiau įsigali vadinama karo partija: jėgos struktūrų atstovai bei saugumiečiai, reikalaujantys ne tik visuotinės mobilizacijos, bet dar nuožmesnio karo ir masinio naikinimo ginkluotės panaudojimo.

Šios grupuotės ruporu vadinamas buvęs Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis, karo nusikaltėlis Igoris Girkinas – Strelkovas, kuris tiesiogiai kritikuoja V. Putiną, esą šis kariauja pernelyg humaniškai.

V. Putinas turėtų sulaukti dar griežtesnio Vakarų atsako

„Kodėl jis mobilizaciją nusprendė skelbti būtent dabar? Panašu, kad tai nuspręsta padaryti po Samarkande vykusio Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos viršūnių susitikimo, kuriame dalyvavo V. Putinas, Kinijos, Indijos prezidentai. Panašu, kad V. Putinui galėjo būti pasakyta, jog apie kokį nors bendradarbiavimą negali būti nei kalbos, kol tu nebaigei karo.

O kaip jį pabaigti, jeigu iki šiol visi bandymai priversti Kijevą sėsti prie derybų stalo ir pasirašyti susitarimą dėl paliaubų žlugo?

Tai ir yra paskutinė galimybė prieš atominio ginklo panaudojimą, bandymas mesti visus dar likusius savo resursus pasiekti, kad būtų įtvirtintas status quo“, – kalbėjo M. Feiginas.

Vladimiras Putinas

Sakydamas, kad šiuo metu pasaulis jau atsidūrė ties branduolinio karo slenksčiu, apžvalgininkas M. Feiginas vylėsi, kad į V. Putino sprendimą skelbti mobilizaciją tinkamai sureaguos Vakarų šalys.

Jo manymu, tiek šis Rusijos prezidento pareiškimas, tiek ir planuojami pseudoreferendumai aneksuotose Ukrainos teritorijose privers Jungtines Amerikos valstijas (JAV) įvesti dar griežtesnes sankcijas Rusijai, ją pripažįstant teroristine valstybe. M. Feiginas prognozavo, jog gali įsigalioti ir antrinės sankcijos, numatančios atsakomybę už bendradarbiavimą su Rusija. Tada jos paliestų Kiniją, Indiją ir kitas su Rusija bendradarbiaujančias valstybes, tai skaudžiai atsilieptų jų ekonomikoms.

„Manau, kad dabar turėtų pagreitėti dar galingesnės ginkluotės perdavimo Ukrainai procesai. Jeigu iškils branduolinio ginklo, net ir nedidelio galingumo užtaisų grėsmė, jos teritorijoje gali būti dislokuoti ir NATO kariai“, – svarstė M. Feiginas.

Mirti nenorintiems rusams siūlo slapstytis nuo mobilizacijos

Kalbėdamas apie pačių rusų reakciją į V. Putino paskelbtą mobilizaciją, kai šalyje jau išpirkti visi lėktuvų bilietai, žmonės nori kuo greičiau sprukti iš šalies, M. Feiginas sakė neabejojantis, kad mobilizacija palies ir tuos, kurie šiandien dar nepatenka į šaukiamųjų gretas.

Todėl jo patarimas Ukrainos apkasuose mirti nenorintiems rusams – išvykti iš šalies, arba pasislėpus vengti mobilizacijos.

Markas Feiginas

„Jeigu neturite galimybių išvykti į užsienį, tiesiog pakeiskite gyvenamąją vietą. Jie tikrai neturės jėgų jūsų ieškoti. Rusija – labai didelė, jeigu žmogus buvo laikinai registruotas Voroneže, o persikėlė į Vladivostoką, šansai, kad jis bus surastas – labai maži“, – kalbėjo teisininkas M. Feiginas.

Apžvalgininkas prognozavo, kad greičiausiai pavyks per kelis mėnesius surinkti apie 50 – 60 tūkst. rezervistų, kurių lauks tragiškas likimas.

„Nereikia puoselėti iliuzijų, mobilizuotieji bus siunčiami tiesiai į mirtį, kur visi jie žus. Pagalvokite, koks karių kiekis atsidurs fronte, prastai paruoštų, nepatyrusių, kuriuos apšaudyti artilerija ir HIMARS sistemomis bus vienas malonumas“, – prognozavo M. Feiginas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)