Rusija nepajėgi savo karių aprūpinti uniformomis: pagalbą rado Baltarusijoje ir Šiaurės Korėjoje

Rusija susiduria su didelėmis gamybos problemomis, todėl pasitelkia sau draugiškas šalis, formuoja savotišką koaliciją, savo tinklalaidėje pastebėjo karybos ekspertas Olegas Ždanovas.

Paaiškėjo, kad Rusija nepajėgi net pasiūti uniformų savo kariams. Jeigu anksčiau dėl uniformų gamybos buvo susitarta su Baltarusija, dabar šį užsakymą gavo ir Šiaurės Korėja, remdamasis radijo stoties „Laisvoji Azija“ pateikta informacija minėjo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Įdomu tai, kad audinį uniformoms siūti tieks pati Rusija, o Šiaurės Korėjoje jos bus gaminamos. Karybos ekspertas pastebi, kad tai byloja apie itin komplikuotą situaciją pačioje Rusijoje: šalis turi medžiagos, tačiau nėra, kas iš jos galėtų pagaminti karių uniformas. Todėl ir tenka ieškoti pagalbos sau draugiškose šalyse.

„Jau ryškėja koalicijos kontūrai: Rusijos Federacija, Baltarusija, Iranas ir Šiaurės Korėja. Netoli jų laikosi ir Armėnija, tačiau ji dar galutinai neapsisprendė, į kurią barikadų pusę stoti“, – konstatavo O. Ždanovas.

Rimtas signalas: deryboms į Iraną Rusija siunčia itin įtakingą žmogų

Jeigu Baltarusija su jos autokratinių lyderiu Aliaksandru Lukašenka priešakyje sutiko siūti uniformas Rusijos kariams, kad tik kaip nors įtikti Vladimirui Putinui, Šiaurės Korėjoje, panašu, egzistuoja visai kitas suinteresuotumas. Labiausiai izoliuota pasaulio šalis, kuriai nuolatos trūksta tiek pirmojo būtinumo prekių, tiek ir maisto produktų, iš šio užsakymo tikisi užsidirbti užsienio valiutos.

Tačiau Rusijos partneriu tapusio Irano, kurio pagaminti dronai naikina Ukrainos infrastruktūrą, ketinimai gali būti kur kas rimtesni, o pasekmes pajusti ne viena pasaulio šalis.

Karybos ekspertas O. Ždanovas pastebi, kad tarp Rusijos ir Irano prasidėjo itin aukšto lygio derybos, jau žinoma, kad Rusijai bus tiekiami ne tik iranietiški dronai, bet ir raketos.

„Į Iraną išvyko pats Nikolajus Patruševas (Rusijos Federacijos saugumo tarybos sekretorius – red.). Atkreipkite dėmesį, siunčiamas ne gynybos ministras Sergejus Šoigu, panašu, kad jo vizitai dėl raketų tiekimo į Kiniją ir Šiaurės Korėją balandžio mėnesį nedavė jokių rezultatų. Todėl šįkart nuspręsta siųsti N. Patruševą“, – teigė karybos ekspertas O. Ždanovas.

Norint suprasti šio vizito svarbą, būtina atkreipti dėmesį į tai, jog N. Patruševas laikomas vienu įtakingiausių Kremliaus politinio elito atstovų, jis vadinamas vienu pagrindinių karo Ukrainoje ideologų, įkalbėjusių V. Putiną pradėti puolimą.

Teherane vyks itin rimtos derybos, ką Iranui siūlys N. Patruševas?

Viešoje erdvėje neseniai pasirodė informacija, kad už dronus Rusija Iranui sumokėjo 140 mln. eurų grynaisiais, taip pat perdavė į jos karių rankas patekusią vakarietišką ginkluotę – britų prieštankinę raketų sistemą NLAW ir amerikiečių – Javelin. Nekyla abejonių, kad Irano inžinieriai ištirs šias sistemas ir bandys sukurti savo analogus.

„Jie tai daryti sugeba. Tas pats dronas „Shahed“ – kažkada Irane numušto amerikiečių drono kopija“, – pastebėjo karybos ekspertas.

Visgi O. Ždanovas teigia labai abejojantis, jog Iranas sutiko tiekti karinę pagalbą Rusija mainais už jau minėtus 140 mln. eurų ir dvi trofėjines prieštankines sistemas. Anot karybos eksperto, tai gali būti tik ledkalnio viršūnė, maža dalis susitarimo, dėl kurio į Iraną ir išvyko itin aukšto rango Rusijos atstovas.

„Tai, kad į Teheraną nuskrido N. Patruševas reiškia, jog bus labai rimtos derybos. Skirtingai nuo S. Šoigu, kuris yra ne politikas, o tik V. Putino draugas, N. Patruševas – rimta figūra. Su juo buvo susitikęs ir Džeikas Salivanas (JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais – red.), ir Centrinės žvalgybos agentūros direktorius.

Įvertinus N. Patruševo svorį Rusijos politiniame elite, manau, kad jis Iranui siūlys kažką itin svarbaus“, – svarstė karybos ekspertas O. Ždanovas.

Iranas siekia įgyvendinti seną svajonę – turėti atominę bombą

Buvęs Ukrainos kariuomenės generalinio štabo pulkininkas O. Ždanovas pastebi, jog egzistuoja vienas dalykas, kurio Iranas labai trokšta, tačiau iki šiol neturi. Tai – atominė bomba.

„Gavęs branduolinį ginklą Iranas taptų neoficialaus branduolinių valstybių klubo nariu, o tai labai stipriai, iš esmės pakeistų jo statusą pasaulyje. Todėl tikiu, kad Iranas galėtų surizikuoti viskuo vardan tokios galimybės“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Karybos ekspertas pastebi, kad tiekdamas dronus ir, panašu, netrukus duosiantis ir savo gamybos raketas Iranas rizikuoja vėl sulaukti labai griežtų tarptautinių sankcijų, kaip jau yra buvę anksčiau. Galbūt pasikartos ir Persijos įlankos blokada, kad Irano tanklaiviai negalėtų išgabenti naftos.

Todėl Iranas tikrai nesutiktų rizikuoti gresiančiomis pasekmėmis dėl 140 mln. eurų grynaisiais ir galimybės nukopijuoti prieštankines sistemas NLAW ir Javelin.

Irano balistinių raketų arsenalas

„Tai yra tik versija. Tačiau, mano manymu, tam, kad Iranas nuspręsti eiti va bank, turi būti kažkas labai svarbaus, kažkas tokio, kas galėtų iš esmės pakeisti Irano statusą tarptautinėje arenoje. Šiandien tai galėtų būti tik branduolinis ginklas.

Visą kitą ginkluotę Iranas turi. Taktines raketas, kurias savo teritorijoje, deja, tikrai galime pamatyti artimiausiais mėnesiais, jie turi ir kosminę raketą, leidžiančią iki 500 kilometrų aukštį pakelti 800 kilogramų krovinį. Juk tai – tarpžemyninė raketa ar bent jos prototipas“, – reziumavo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)