Trečiadienio naktį raketos skriejo į Odesos sritį.

„Šlovė Ukrainai. Šią naktį priešas raketomis smogė Odesos sričiai. Dviejų raketų pasekmės – nuniokota viena poilsio bazė ir kelti privatūs namai. Kilo gaisras, mažiausiai trys žmonės sužeisti, jiems suteikta medicininė pagalba“, – sakė Odesos karinės administracijos atstovas Sergej Bratčuk.

Pasak Ukrainos oro pajėgų, Baltarusijos oro erdvėje skridę rusų naikintuvai paleido raketas, nukreiptas į Žytomyrą – pagrindinį transporto mazgą, jungianti su sostine Kyjivu. Taikiniu taip pat tapo ir antrasis pagal dydį Ukrainos miestas – Charkivas. Pranešama, kad sužeisti mažiausiai 7 žmonės, apgadintas tramvajaus depas. O garažo kooperatyve, maždaug 100 kv. m. plote kilo gaisras.

Įnirtingos kovos vyksta visame Donbase – rusų apšaudo iki 400 kartų per dieną.

Bachmute likę gyventojai pasakoja, kad apšaudymų tankumas yra toks didelis, kad jie nespėja nubėgti į slėptuves.

„Mes nebemiegame – tiesą sakant, nebesame laimingi. Nenorime nieko nei matyti, nei girdėti. Labai sunku tėvams su mažais vaikais ir pensininkams. Aš pati turiu trečios grupės neįgalumą, tiesiog negaliu, kaupiasi ašaros“, – pasakojo vietos gyventoja.

Gelbėtojai mieste vis dar gesina daugybę gaisrų, o žmonės – skubiai palieka miestą.

„Čia apšaudoma – skraido lėktuvai. Norėjome eiti tarnauti į kariuomenę, bet buvo įtraukti į atsargą, ketiname susirasti darbus, kad galėtume padėti tėvams su pinigais“, – sakė vyras.

Ukraina vis dar neprisiėmė atsakomybės už smūgius Kryme. Tačiau vieno interviu metu Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas pabrėžė, kad per artimiausius 2–3 mėnesius sprogimų okupantų kariniuose objektuose Kryme gali būti daugiau.

O prezidentas Volodymyras Zelenskis prašo žmonių nesiartinti prie Rusijos karinių objektų, amunicijos, bei įrangos saugyklų.

„Okupantų logistikos, jų amunicijos, karinės ir kitos įrangos, vadaviečių sunaikinimas gelbsti mūsų žmonių gyvybes. Kuo mažiau galimybių okupantai turės galimybių daryti blogį ir žudyti ukrainiečius, tuo greičiau galėsime užbaigti šį karą, išlaisvinti savo žemę. O šiomis dienomis nusidriekusi eilė iš Krymo į Rusiją per tiltą rodo, kad absoliuti dauguma teroristinės valstybės piliečių jau supranta, ar bent jaučia, kad Krymas yra ne jiems“, – sakė V. Zelenskis.

Pačiame Kryme verda tikras chaosas – karui pasiekus pusiasalį žmonės masiškai bėga iš miestų.

Užfiksuotas rekordinis dienos eismo intensyvumas – vien tik pirmadienį į abi puses važiavo daugiau nei 38 tūkstančiai transporto priemonių, o spūstys siekia net 25 kilometrus.

Simferopolio traukinių stotyje minios žmonių, negalinčių išvykti dėl sugadintų bėgių ir sutrikdytų traukinių eismo tvarkaraščių.

Šiurpūs vaizdai ir iš Luhansko – vyras ėjo pasiimti vaiko iš darželio, bet ten jo laukė rusų kariai. Jis suimtas ir prievarta išsiųstas kariauti į frontą.

Luhansko srities administracijos vadovas pranešė, kad Lysyčanske Ukrainos pajėgos sunaikino pastatą, kuriame rusai buvo įsirengę būstinę. Pasak jo, žuvo iki 100 žmonių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: