Rusai Ukrainai dieną naktį smogia dronais ir sparnuotosiomis raketomis. Okupantų bepiločiai orlaiviai savaitgalį atakavo svarbią infrastruktūrą dviejuose Dnipro rajonuose ir ją sugriovė. Vieną iš dronų ukrainiečiams pavyko numušti. Esą ataka pridarė didelių nuostolių, kilo gaisrų. Laimei, žmonės nenukentėjo.

Okupantai taip pat paleido raketų į Odesos regioną. Ukrainiečių išplatintuose vaizdo įrašuose esą matyti, kaip kai kurias raketas Ukrainos oro gynybai pavyksta numušti.

„Negalime numušti visų Rusijos raketų. Bet tos dešimtys raketų per masinius apšaudymus išgelbsti šimtus gyvybių ir kritinę infrastruktūrą. Ačiū oro pajėgoms, darysime viską, kad suteiktume jums modernius ir efektyvius sparnus.

Istoriniai Ukrainos rezultatai yra visada arčiau, nei gali atrodyti. Šlovė mūsų kariams, mūsų nuostabiai tautai. Šlovė kiekvienam pasaulyje, kuris kovoja su mumis už laisvę. Šlovė Ukrainai“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Karščiausias taškas išlieka Bachmutas. Per vieną dieną čia rusai su ukrainiečiais susirėmė rekordiškai daug kartų – net 54 kartus. Okupantai daugiau nei 100 kartų apšaudė Ukrainos gynėjus Bachmute.

JAV saugumas: rusai bando sekinti ukrainiečius

JAV saugumas yra įsitikinęs, kad rusai žiemą bando sekinti ukrainiečius prieš didžiulį pavasario puolimą.

„Manome, kad rusai bando pasinaudoti žiema, kad papildytų atsargas – persiginkluotų, apginkluotų kariuomenę ir pavasarį pradėtų dar aršesnį puolimą“, – kalbėjo JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas John Kirby.

Karas Ukrainoje

Taip pat pagaliau paaiškėjo, kur ir kada JAV prezidentas Joe Bidenas minės invazijos į Ukrainą metines.

„Prezidentas vasario 20–22 dienomis lankysis Lenkijoje. Jis susitiks su prezidentu Andžejumi Duda ir aptars dvišalį bendradarbiavimą. Taip pat mūsų bendras pastangas remti Ukrainą ir stiprinti NATO atgrasymą. Prezidentas J. Bidenas sakys kalbą prieš vienerių metų žiaurios ir neišprovokuotos Rusijos invazijos į Ukrainą metines.

Ir kalbės apie tai, kad JAV sutelkė pasaulį, palaikyti Ukrainos žmones, ginančius savo laisvę ir demokratiją. Ir kad mes toliau liksime su Ukrainos žmonėmis tol, kol reikės“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean Pierre.

Tuo metu Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas paskelbė, kad Ukrainą pasiekė pirmoji švediškų priešlėktuvinių pabūklų L–70 partija, kaip Lietuvos karinės pagalbos dalis.

Esą ginklai turėtų padėti apsaugoti svarbią infrastruktūrą nuo Rusijos atakų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Sužeistas lietuvis

Okupantų išplatintame vaizdo įraše Rusijos samdinių „Vagner“ grupuotės lyderis pranešė, kad jo kariai užėmė kaimą, esantį už kelių kilometrų nuo Bachmuto.

Kovoti su priešu ukrainiečiams padeda ir lietuviai, daugybė vyrų savo noru prisidėjo prie Ukrainos tarptautinio legiono. Štai, vienas iš jų siunčia linkėjimus iš Bachmuto.

„Miestas yra kontroliuojamas mūsų, tai yra Ukrainos kariuomenės. Kovos vyksta, situacija nors ir yra sunki, bet ji yra kontroliuojama. Mes esame čia, miesto nepaliekame, mes miestą ginsime. Šlovė Ukrainai, šlovė Lietuvai“, – minėtame vaizdo įraše teigė Ukrainą ginantis lietuvis.

Deja, vienam lietuviui priešo ugnies išvengti nepavyko. Naujienų portalo 15min.lt duomenimis, karys sunkiai sužeistas per sprogimą. Jam nustatyti skeveldriniai sužalojimai ir kojų lūžiai. Vyras pervežtas iš karo lauko į regiono ligoninę.

„Šiuo metu yra mūsų Lietuvos pilietis Dnipro ligoninėje ir ruošiamas pargabenimui į Lietuvą“, – LNK sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas.

Pranešama, kad lietuvio būklė yra stabili.

„Tai yra mūsų pilietis ir ambasada yra pasirengusi padėti keik galėsime ir kiek bus poreikis“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

Spalį taip pat buvo pranešta apie sužeistą lietuvį. Tą kartą – Charkivo srityje.

Zelenskis valo šalį

Tuo metu Ukrainos gynybos ministras paskelbė, kad Ukraina sustabdė Rusijos dominavimą Juodojoje jūroje. Esą šiuo metu Ukrainos kariuomenėje naudojamos „Harpoon“ priešlaivinės raketos, todėl okupantai neturi jokių galimybių priartėti prie Odesos iš jūros pusės.

Pasak Oleksijaus Reznikovo, sausuma rusams nepavyko užimti Odesos, šiuo metu jos pajėgos yra nustumtos į rytinį Dniepro upės krantą, kuris su sunaikintais tiltais ir perėjomis jau savaime yra galingas, natūralus apsauginis barjeras.

Karas Ukrainoje

Tuo tarp Ukrainos prezidentas V. Zelenskis toliau valo šalį nuo kolaborantų – atleido aukšto rango saugumo pareigūną.

„Per šias savaites išgirdote apie tam tikrus tyrimus ir sulaikymus. Ukrainos saugumas, tyrimų biuras, generalinė prokuratūra pasiekė gerų rezultatų, ieškant tų, kurie dirba agresoriui. Valstybė toliau modernizuos institucijas, jų vykdomus procesus ir procedūras“, – teigė Ukrainos vadovas.

Skundžiasi rusai

Ukrainos duomenimis, vasarį šalyje žūsta daugiausiai Rusijos karių nuo karo pradžios.

Net ir patys okupantai kelia į internetą vaizdus ir skundžiasi nuostoliais.

„Ten tolumoje guli kūnas, čia dar vienas tankas. Einant toliau – vaizdas toks pats. Taip ir gyvename. O per televizorių viskas visada gerai. Mes geriausi“, – viename vaizdo įraše skundėsi Rusijos karys.

O rusams didžiausi nuostoliai – dar tik ateityje. Štai ukrainiečiai pademonstravo pirmąjį savo gamybos drono kamikadzės bandymą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: