„Jeigu dabar kažkas kalba, kad nepirkite ugnies ir manevro, o pirkite oro gynybą, tai kas iš to – aš ginsiuosi, priešas galės priartėti žeme ir nieko nepadarysime. Reikia žiūrėti kompleksiškai į tai. Čia yra principai, metodikos, galų gale, mes to mokėmės ir pritaikome tai dabar“, – „Žinių radijui“ teigė V. Rupšys.

„Negalima kalbėti labai primityviai, kad nusipirkime tai, o nepirkime to. Mes galime į prekybcentrį nuėję sakyti, kad šiandieną pirksiu makaronus, bet nepirksiu kitų kruopų, nes man toks poreikis yra. Karyboje to nėra“, – akcentavo jis.

Visgi kariuomenės vadas pabrėžia, kad pagrindinis prioritetas, jo įsitikinimu, yra sausumos pajėgumų stiprinimas.

„Pagrindinis prioritetas yra sausumos pajėgumo, karinės parengties ir karinės galios stiprinimas. Tai yra pėstininkų brigados vystymas nuo lengvosios iki vidutinės, tai yra aprūpinimas šarvuota technika, pėstininkų kovos mašinomis“, – sakė V. Rupšys, pažymėdamas, kad norint turėti kontratakos galimybę, reikia apsirūpinti pėstininkų kovos mašinomis ir tankais.

Kariuomenės vadas taip pat apgailestauja, kad diskusijoje dėl šalies gynybos stiprinimo karinius patarimus dažnai dalina nekompetentingi asmenys.

„Dabar yra įdomiai, kai mes turime diskutuoti apie karinį patarimą su tais, kurie nelabai įgalūs kalbėti apie karinį patarimą. Ir kažkokia gaunasi sumaištis. Ir visuomenė, aš bijau, kad toje sumaištyje yra ne tiek pasimetusi, kiek išsigandusi“, – sakė jis.

Antradienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) nutarė, kad formuojamai Lietuvos kariuomenės divizijai bus perkami vokiški tankai „Leopard“.

Visgi dalis politikų teigia, kad šiuos resursus geriau reikėtų nukreipti oro gynybos stiprinimui.

Rupšys: tikimybė, kad kitais metais Rusija pradės karą prieš NATO, yra ypatingai žema


Kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys atmeta tikimybę, kad Rusija jau kitais metais galėtų pradėti karą prieš NATO. Tačiau, pasak jo, saugumo situacija priklauso ir nuo kitų pasaulyje vykstančių konfliktų.

„Susumavus ir įvertinimus dabartinę Rusijos pajėgumų situaciją, tikimybė, kad kitais metais prasidėtų Rusijos karas su NATO yra labai žema, ypatingai žema. Jie neturi tokių pajėgumų, kad galėtų inicijuoti karą su NATO bloku, tai yra neįmanoma“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė V. Rupšys.

Visgi, kariuomenės vadas teigia, kad pakitus atitinkamoms sąlygoms, keistis gali ir saugumo situacija. Todėl, V. Rupšys mano, kad Lietuvai bet kokiu atveju reikia rengtis galimam konfliktui.

„Tas sąlygas sieju ne su politine kova, rinkimais, ką politikai daro, ypač dirbantieji užsienio reikalų srityje. Tačiau daugiau sieju su galimais konfliktais ne tik Europoje, bet ir kituose pasaulio taškuose, dėl kurių galėtų įsižiebti platesnio masto karas“, – tikino generolas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę leidinys „Bild“ paskelbė ištraukas iš galimai slapto Vokietijos gynybos ministerijos parengto dokumento. Jame daroma prielaida, kad eskalacija tarp NATO ir Rusijos gali įvykti jau 2024 metų vasarį.

Taip pat, pasak „Bild“, 2025 metais blokas gali prieiti prie tiesioginės konfrontacijos su Rusijos kariuomene, tikėtina, Baltijos šalių pašonėje. „Bild“ pabrėžė, kad scenarijus yra NATO pratybų, kurios vėliau šiais metais bus surengtos Baltijos šalyse, legendos dalis.

Prezidentūra šių svarstymų nekomentavo. Pasak jų, teiginiai nepatvirtinti jokiais dokumentais, o grėsmių vertinimas regione nėra pakitęs.

„Neturime galimybės komentuoti nepatvirtintais dokumentais grįstų žiniasklaidos publikacijų“, – Eltai teigiama Prezidento komunikacijos grupės atsakyme.