„Labai džiugi naujiena, kad mes apskritai apie tai pradedame kalbėti, apie karių socialines garantijas, apie visokias išmokas“, – tokiais žodžiais spaudos konferenciją pradėjo V. Rupšys ir padėkojo žurnalistams už iniciatyvą.

Antradienį 15min pranešė, jog kariuomenės vadas V. Rupšys už 445 eurus – vadinamuosius butpinigius – Vilniuje nuomojasi butą iš savo sūnaus Dovydo.

Komentuodamas tai V. Rupšys teigė, kad butpinigius gavo nuo 2021 metų.

„Aš išleidau mažiau, nei man nustatyta mėnesinė išmoka. Sutartį sudariau 445 eurus per mėnesį už buto nuomą, maksimali suma yra 530 eurai, jei neklystu. Nuomojau iš savo sūnaus, nors rinkoje tokia nuoma yra daugiau negu 700 eurų vertės. Pabrėžiu, tai buvo daryta teisėtai, vadovaujantis Lietuvos įstatymais. Morališkai ir etiškai aš nuomojausi iš atskiro ūkio arba šeimos subjekto, jis su manimi negyvena ir yra nuo manęs nepriklausomas“, – kalbėjo jis.

Finansiškai bus šiokia tokia žala

V. Rupšys teigė sutartį nusprendęs nutraukti.

„Ir negausių šitų nuompinigių ir taip klausimas išsisprendžia. Bet man finansiškai bus šiokia tokia žala, bet aš manau, kad šitas pavyzdys turėtų inspiruoti mūsų politikus, kurie peržiūrės socialines garantijas kariams“, – sakė jis ir pridūrė, kad gaunant kelis šimtus eurų išsinuomoti tinkamo būsto sostinėje neįmanoma.

Jis aiškino, kad iš sūnaus nuomotas butas leido gyventi „arti padorumo ribų“.

Spaudos konferencija vyko nuotoliniu būdu. Žurnalistai prašė V. Rupšio įsijungti kamerą, tačiau šis atsisakė pasiteisindamas prastu ryšiu.

Užduoti klausimų žodžiu žurnalistai kariuomenės vadui negalėjo, buvo pareikšta, kad jis atsakys tik į du raštu suformuluotus klausimus.

Paklaustas, ar nemato interesų konflikto nuomodamas butą iš artimųjų, jis save vadino situacijos įkaitu: „Aš dar kartą sakau, nemato jokio konflikto. Jeigu aš būčiau permokėjęs, ar rinkos kaina... Pavyzdžiui, Bajorų kalvose dviejų kambarių būstas kainuoja apie 700 eurų nuoma, aš moku 445 eurus ir jeigu aš būčiau permokėjęs ir jeigu pasiūla būtų didesnė už paklausą nuomai būsto, aš sakyčiau, kad aš kažkuo nusižengiau arba padariau kažkokią nuodėmę arba piktnaudžiavau. Aš paprasčiausiai esu šitos situacijos įkaitas dėl to, kad neturim būsto ir neturėjus niekada nekilnojamojo turto Vilniuje aš esu priverstas, kaip kariuomenės vadas, ieškoti būtų kaip ir kur gyventi. Aišku, galiu stoty, galiu gatvėj po palapine“.

Antradienį iš politikų pasigirdo raginimų V. Rupšiui trauktis. Atsakydamas į klausimą kaip tai vertina, jis teigė pats nesantis politikas, kad galėtų trauktis.

Jis pabrėžė turintis tiesioginius viršininkus, be to, yra aiškiai nustatytos jo paskyrimo bei kitos procedūros, susijusios su kariuomenės vado pozicija.

„Taip kad klausimas yra įdomus ir sakyčiau, jeigu mano asmeniniu vertinimu, jeigu tai yra teisėta, ir jeigu tai nėra, kaip aš vertinu, joks pažeidimas, tada aš nematau net priežasties. Tokiu atveju tada reikėtų atstatydint visą mano kariuomenę arba mūsų, Lietuvos kariuomenę“, – sakė jis.

Aiškino kad viskas teisėta


Antradienį 15min pranešė, jog kariuomenės vadas V. Rupšys už 445 eurus – vadinamuosius butpinigius – Vilniuje nuomojasi butą iš savo sūnaus Dovydo. Šią informaciją kariuomenės vadas pateikė privačių interesų deklaracijoje, kuri nėra vieša. Tiesa, V. Rupšys nedeklaravo savo ryšio su „Teltonika“ ir jos savininku Arvydu Paukščiu – kariuomenės vado sūnus yra jo žentas.

Kalbinamas 15min, V. Rupšys argumentavo, jog nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Jis pats atskleidė konkrečią butpinigių sumą, tačiau neatsakė paklaustas, kokia nuomos kaina. „Aš jums aiškinu – turiu teisę gauti butpinigius, turiu teisę sudaryti sutartis, turiu teisę sudaryti sutartis su tuo, kas man palanku, taip pat – ir mano sūnumi. Jeigu jis tame bute negyvena ir jis man išnuomoja, ir moka nuo to mokesčius. Viskas“, – tikino V. Rupšys ir teigė, jog sūnus daro „didžiulę paslaugą“, nes jei nesinuomotų iš jo, turėtų mokėti gerokai didesnę nuomą. Paklaustas apie sąsajas su A. Paukščiu, V. Rupšys atsakė, jog užduodami kvaili klausimai.

„Jūs kvailas ar taip tik atrodot?“ – kreipdamasis į žurnalistą sureagavo kariuomenės vadas, tačiau iškart atsiprašė. Kariuomenės vėliau portalui pateiktame atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Prezidentas Gitanas Nausėda generolą majorą V. Rupšį kariuomenės vadu paskyrė 2019 metų liepą. Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą penkeriems metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis antradienį paragino V. Rupšį trauktis iš pareigų

Savo ruožtu valdantieji nuosaikesni: jie sutinka, kad generolas peržengė etikos ribas, bet sako manantys, kad kariuomenės vado elgesį turėtų įvertinti prezidentas Gitanas Nausėda bei krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)