Antradienį Delfi kalbintas S. Skvernelis teigė, jog yra nusistebėjęs V. Rupšio veiksmais.

„Stebina, kad kariuomenės vadas nesupranta, kas yra vieši ir privatūs interesai. Tie pinigai, vadinamieji butpinigiai, yra iš to paties katilo, kas skirta šalies gynybai. Ir naudoti savo sūnaus gerovei... Kitaip įvardyti neišeina – žmogus visiškai susipainiojo ir nesuvokia elementarių dalykų“, – vertino parlamentaras.

Pasak jo, derėtų peržiūrėti, ar nuoma, naudojant butpinigius, iš giminių nėra įprasta praktika krašto apsaugos, vidaus reikalų sistemose.

„Išvada labai paprasta ir aiški: tai yra visiškas diskreditavimas pačios sistemos, kuri buvo sukurta ir skirta kariškiams, neturintiems gyvenamojo būsto, kadangi yra labai stipri rotacinė sistema. Bet, panašu, ši yda gali būti ne tik kariuomenėje. Tuos vadinamuosius butpinigius gauna ir vidaus reikalų sistemos pareigūnai, gal verta pasižiūrėti plačiau“, – svarstė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Situaciją, susijusią su V. Rupšiu, jo įsitikinimu, turėtų įvertinti prezidentas: „Tikėsimės, kad pirmiausia bus prezidento žodis ir bus įvertinimas. Ar vėl prezidentas lauks kažkur pasislėpęs kamputyje.“

O V. Rupšys esą turėtų trauktis.

„Manau, kad vienareikšmiškai“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Lopata: aiškintis turi VTEK, teisininkai


Delfi kalbinto valdančiųjų liberalų atstovo Raimundo Lopatos vertinimu, tiek politikai, tiek valstybės pareigūnai turėtų vengti giminystės ryšių, kurie veiktų tarnybą. Bet, anot jo, kartais tai padaryti sunku.

„Čia dar Lietuva. Aš, pavyzdžiui, nežinau, kaip Islandijoje, kur yra virš 300 tūkst. gyventojų, kaip ten išvengiama“, – su šypsena komentavo R. Lopata.

Jis sureagavo ir į V. Rupšio, bendravusio su žurnalistu apie nuomą bei interesus, toną: „Šiuo atveju, manau, deramiau reikia bendrauti su žmonėmis apskritai ir konkrečiai su žurnalistais.“

R. Lopata tikino, jog situaciją, susijusią su kariuomenės vadu, turėtų pasiaiškinti tiek Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), tiek teisininkai.

Raimundas Lopata

„Nemanau, kad tie veiksmai buvo atlikti nesikonsultuojant su teisininkais. Bet keista – jeigu matoma spragų, kodėl nesiekiama jų panaikinti įstatyme. Toks pirmas įspūdis. Bet, turbūt, net VTEK, kurios buvo paklausta, atsakė, kad, nežinant visų aplinkybių, sunku pasakyti. Tai, aš manau, galų gale ir VTEK reikalas pasiaiškinti, – dėstė R. Lopata.

– Aš supratau iš reportažo, jog kariuomenės vadas kreipėsi dar sykį į savo teisininkus klausdamas, kaip čia ta istorija atrodo. Kariuomenės teisininkai sako, kad viskas vsio zakonno. Bet, turbūt, patarimas visiems mums – ir politikams, ir aukščiausio rango karininkams, – kad tokių situacijų reikia vengti.“

Gentvilas: generolas peržengė etikos ribas


Eltos kalbintas Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pripažino, kad „moraline prasme, kariuomenės vadas neatrodo gerai“. Pasak politiko, V. Rupšys peržengė etikos ribas ir nuomodamas būstą iš savo sūnaus, ir nepagarbiai bendraudamas su žiniasklaida.

„Mano manymu, generolas etikos ribas peržengė ir nuomodamas (butą – ELTA) iš sūnaus, nors tai deklaruota ir juridiškai nebus priežastis fiksuoti pažeidimą, ir komentuodamas tuos santykius“, – situaciją komentavo E. Gentvilas.

Seimo nario nuomone, įvertinti V. Rupšio elgesį turėtų vidinės kariuomenės struktūros ir kariuomenės vadą į pareigas skiriantis prezidentas.

„Bet kiek ir ką jis peržengė turi vertinti kariuomenės vidaus institucijos – tokios kaip imuniteto tarnyba ar kažkas panašaus. Politikai gali turėti savo nuomonę, bet kol kas pagrindo atsistatydinti aš nežinau, ar atras vadinamosios vidinės kariuomenės institucijos“, – svarstė jis.

Eugenijus Gentvilas

„Ne politikams spręsti. Tam yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas prezidentas Nausėda. Ir čia jo apsisprendimas. Kitaip sakant – skambinkite su šiuo klausimu prezidentui Gitanui Nausėdai“, – aiškino E. Gentvilas.

Tuo metu reaguodamas į S. Skvernelio raginimus V. Rupšiui apsvarstyti likimą poste, E. Gentvilas teigė manąs, jog tai – pavojinga oponento retorika.

„Imti ir taškytis frazėmis „lauk Rupšį, lauk kariuomenės vadą“ politikams skamba patraukliai – ypač, kai artėja rinkimai. Aš siūlyčiau politikams – Skverneliui ir kitiems – susilaikyti nuo tų dalykų ir vertinimų, kai esame rinkimų kampanijos išvakarėse“, – kalbėjo jis ir nurodė, kad asmeniškai šiuo klausimu politikuoti neketina.

Razma: sprendimą turi priimti prezidentas ir ministras


Seimo vicepirmininko konservatoriaus Jurgio Razmos manymu, už butpinigius būstą iš savo sūnaus nuomojęsis kariuomenės vadas supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

„Manau, kad čia yra pakankamai akivaizdus viešųjų ir privačiųjų interesų supainiojimo atvejis. Jeigu būtų pasikreipta į VTEK, tai tikrai šioje situacijoje būtų konstatuota“, – Eltai teigė J. Razma.

„Tokio lygio pareigūnas turėjo suprasti, kad netinka nuomotis butą iš artimo asmens, nepaisant to, kad gal ir galima pagrįsti, jog kainuoja pigiau negu komercinė tokio lygio butų nuoma“, – akcentavo Seimo vicepirmininkas.

Visgi, politikas nesiryžo vertinti, ar dėl šios situacijos reikėtų kalbėti apie V. Rupšio atleidimą iš kariuomenės vado pareigų. Pasak jo, sprendimą dėl V. Rupšio likimo turi priimti prezidentas ir krašto apsaugos ministras.

„Nesiimu daryti išvados ir spręsti, ar dėl tokio pažeidimo jau reikia kalbėti apie atleidimą iš pareigų, nes tai yra svarbi pareigybė. Ir jeigu kariuomenės vadovas gerai tvarkosi, tai toks atleidimas gali būti ir tam tikras praradimas kariuomenei“, – svarstė J. Razma.

Jurgis Razma

„Šiuo atveju įvertinimus ir sprendimą turi priimti krašto apsaugos ministras ir prezidentas: ar tai yra jau toks atvejis, kai reikia kalbėti apie atleidimą iš pareigų, ar būtų galima apsiriboti kažkokia ne tokia griežta bausme“, – pažymėjo parlamentaras.

Rupšys: sūnus daro „didžiulę paslaugą“


Antradienį 15min pranešė, jog kariuomenės vadas V. Rupšys už 445 eurus – vadinamuosius butpinigius – Vilniuje nuomojasi butą iš savo sūnaus Dovydo. Šią informaciją kariuomenės vadas pateikė privačių interesų deklaracijoje, kuri nėra vieša.

Tiesa, V. Rupšys nedeklaravo savo ryšio su „Teltonika“ ir jos savininku Arvydu Paukščiu – kariuomenės vado sūnus yra jo žentas.

Kalbinamas 15min, V. Rupšys argumentavo, jog nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Jis pats atskleidė konkrečią butpinigių sumą, tačiau neatsakė paklaustas, kokia nuomos kaina.

„Aš jums aiškinu – turiu teisę gauti butpinigius, turiu teisę sudaryti sutartis, turiu teisę sudaryti sutartis su tuo, kas man palanku, taip pat – ir mano sūnumi. Jeigu jis tame bute negyvena ir jis man išnuomoja, ir moka nuo to mokesčius. Viskas“, – tikino V. Rupšys ir teigė, jog sūnus daro „didžiulę paslaugą“, nes jei nesinuomotų iš jo, turėtų mokėti gerokai didesnę nuomą.

Paklaustas apie sąsajas su A. Paukščiu, V. Rupšys atsakė, jog užduodami kvaili klausimai.

„Jūs kvailas ar taip tik atrodot?“ – kreipdamasis į žurnalistą sureagavo kariuomenės vadas, tačiau iškart atsiprašė.

Kariuomenės vėliau portalui pateiktame atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Prezidentas Gitanas Nausėda generolą majorą V. Rupšį kariuomenės vadu paskyrė 2019 metų liepą.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą penkeriems metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)