Lietuva yra visiškas pogrindis: kas vyksta viešojoje erdvėje, turi mažai ką bendro su tuo, kas vyksta pogrindyje iš tikrųjų, arba atsispindi silpnai. Žmonės yra pripratę gyventi pogrindžio sąlygomis ir tai kai kada gal ir yra gerai. Bet jei šalis nori tapti šalimi, kuri veikia kaip kitos šalys, tarkim Skandinavijos, tada pogrindžio gyvenimas yra nuostolingas ir žalingas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ teigė J. Ohmanas.

Pasak jo, lietuviai deda labai daug pastangų „pogrindžiui“, o viešoji erdvė kol kas lieka neužkariauta. J. Ohmanas įsitikinęs, kad tai lemia lietuvių baimė daryti klaidas.

„Žmonės jaučia baimę, kalbant apie klaidas. Jeigu einu į viešumą ir darau kažką netaip, tada žmonės ir viešai, ir neviešai – kas yra daug baisiau – bandys mane suėsti“, – sakė J. Ohmanas.

Režisierius taip pat atskleidė, kad jis įtariai žvelgia į per daug besišypsančius lietuvius. Pasak jo, „čia jau kažkas ne taip“.

J. Ohmanas yra sukūręs dokumentinius filmus „Smogikai“, „Susitikimas su nacionalistais“, į švedų kalbą išvertęs Jurgio Kunčino romaną „Tūla“, Sigito Parulskio „3 sekundes dangaus“.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą galite rasti čia.