Per vieną dieną vyksiančias mobilizacijos pratybas bus sutikslinami rezervo karių asmeniniai duomenys ir tikrinama sveikatos būklė tinkamumui privalomajai karo tarnybai dalinės mobilizacijos atveju nustatyti.

Į šias pratybas kviečiami parengtojo rezervo kariai, jau anksčiau įgiję pagrindinį karinį parengtumą. Tuo siekiama patikrinti, kaip funkcionuoja personalo rezervo mobilizacinės sistema.

„Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje rengiamomis tokiomis pratybomis sieksime patikrinti, kaip veikia mobilizacijos sistema. Šiomis pratybomis taip pat nustatysime trūkumus, atnaujinsime prievolininkų duomenis ir išsiaiškinsime preliminarų atvykstančių rezervo karių skaičių. Mums svarbu žinoti, koks procentas mobilizuojamųjų rezervistų, prireikus, galėtų laiku prisistatyti į šaukimo punktus“, – sako Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Pasak jo, gauti pratybų rezultatai leis daryti išvadas dėl Lietuvos kariuomenės mobilizacijos sistemos efektyvumo ir jos tobulinimo.

„Labai svarbu, kad mobilizacijos sistema sklandžiai veiktų ne tik organizuojant rezervo karių pašaukimą į privalomąją karo tarnybą, bet ir juos aprūpinant, formuojant karinį vienetą. Ypač svarbus mobilizacijos elementas yra sąveika su civilinėmis institucijomis ir ūkio subjektais“, – apie pratybų svarbą pasakojo brg. gen. V. Tamošaitis.

Šių pratybų metu bus pasitelkti savivaldybių sveikatos priežiūros įstaigų medikai, kurie įvertins parengtojo rezervo karių sveikatą ir nustatys jų tinkamumą karo tarnybai mobilizacijos atveju.

Šaukimo pranešimus gavę parengtojo rezervo kariai bus kviečiami prisistatyti į specialiai pratyboms įkurtus šaukimo punktus.

Sutikrinus asmens duomenis rezervo kariai bus siunčiami pas gydytojus, kurie šaukimo punkte vertins parengtojo rezervo kario sveikatos būklę. Gydytojas priims ekspertines išvadas dėl asmens tinkamumo privalomajai karo tarnybai mobilizacijos atveju. Jei rezervo karys turės sveikatos sutrikimų, kurie patenka į Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą ligų sąrašą, jis bus atleistas nuo karo tarnybos arba numatyta atidėti šią tarnybą tam tikram laikui.

Pratybose parengtojo rezervo kariai turės progą iš arčiau susipažinti su šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojama modernia karine technika, ginklais, pabendrauti su kariais apie šiandieninės tarnybos ypatumus, naujoves, tarnybos būdus, kt.

Šaukimo pranešimai atvykti į pratybas siunčiami tiems parengtojo rezervo kariams, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje. Pašauktiems kariams bus kompensuojamos kelionės, maitinimosi išlaidos, išmokami dienpinigiai.

Šis mobilizacinės sistemos patikrinimas – pirmoji šių metų didžiausių nacionalinių pratybų „Žaibo kirtis 2015“ dalis. Jos vyks gegužės mėnesį.

Mobilizacines pratybas planuojama organizuoti ir ateityje ir mokyti kariuomenės, civilinių institucijų personalą veikti mobilizacijos metu.

Mobilizacija – valstybės, savivaldybių institucijų ar įstaigų ir ūkio subjektų veiklos pertvarkymas, taip pat karo prievolininkų šaukimas į privalomąją karo tarnybą valstybei ginti ir (ar) Lietuvos Respublikos tarptautiniams įsipareigojimams vykdyti.