Kauno apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį kyšininkavimu kaltinamo, buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko byloje.

V. Šiliauskui skirta galutinė 65 tūkst. eurų bauda. Vyras nuteistas už tai, kad paėmė 260 tūkst. eurų kyšį. Ši pinigų suma taip pat bus konfiskuota. Jam taip pat atimta teisė 7 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Teismas bausmę skyrė atsižvelgdamas į tai, kad V. Šiliauskas pripažino kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi, tai jo atsakomybę lengvinanti aplinkybė.

Kaltinamasis praeityje neteistas, baustas administracine tvarka. Jis yra pakaltinamas, vedęs, dirba.

Prokuratūra už kyšininkavimą teisiamam V. Šiliauskui prašė skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę ir 30 tūkst. eurų dydžio baudą. Taip pat teismo prašyta iš kaltinamojo 7 metams atimti teisę eiti vadovaujančias pareigas. Tačiau teismo vertinimo, tokia bausmė neatitiktų teisingumo principui: nuteistasis dirba, yra išimtinai teigiamai vertinantis, išlaiko šeimą.

„Neabejotina, kad sistemingai reikalaudamas iš Juozo Kriaučiūno iš anksto neįvardintos sumos kyšiui ir dalimis jį priimdamas Šiliauskas suvokė pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį ir norėjo taip veikti, veikė tiesiogine tyčia. Jo įvykdyta nusikalstama veika yra pavojinga ir priskirtina sunkių nusikaltimų kategorijai.

Bet teismas vertina ir atsižvelgia ne tik nusikalstamos veikos pavojingumą, tačiau ir į jos pobūdį. Atsižvelgta, kad nusikaltimas nėra smurtinis, atsižvelgta į veikos padarymo aplinkybes ir kaltinamojo asmenybę, jo paties potencialų pavojingumą visuomenei, jo elgesį proceso metu“, - sakė teisėjas.

Pasak A. Meilučio, teisingumo principas reikalauja paskirti proporcingą ir teisingą bausmę.

„O bausmė yra teisinga, kai ji atitinka ne tik padarytos nusikalstamos veikos, bet ir kaltinamojo asmenybės pavojingumą“, - konstatavo teisėjas, aiškindamas, kodėl bausmė skirta švelnesnė nei numatyta įstatyme.

V. Šiliauskas buvo kaltinamas dėl 8 atskirų nusikalstamų veikų epizodų, tačiau teismas nusprendė, kad jo nusikaltimus reiktų vertinti kaip vieną tęstinę nusikalstamą veiką – stambų kyšininkavimą, sakė teisėjas Audrius Meilutis.

„Kaltinamasis Vilius Šiliauskas savo kaltę dėl kyšininkavimo pripažino pilnai. Ikiteisminio tyrimo metu jis itin plačiai aptarė ir nurodė Kauno miesto savivaldybės administracijos darbo ir veiklos principus, kompetentingų asmenų atsakomybes ir ryšius, suteikė kitos informacijos, kurios pagrindu pradėtas ir iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimos sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

Visgi teisminio nagrinėjimo metu Vilius Šiliauskas koncentravosi tik į kaltinimo ribas, tačiau nemažiau aiškiai ir konkrečiai parodė aplinkybes, kuriomis kyšininkavo. Nuoširdžiai dėl to gailėjosi ir sutiko su sutrumpintu įrodymu tyrimu“, – paminėjo teisėjas.

Po nuosprendžio paskelbimo prokuroras sakė, kad susipažinęs su nuosprendžiu spręs, ar teismo nuosprendis pagrįstas ir ar jį skųs. Tam yra skirtas 20 dienų terminas.

„Visada tikiesi to, ko prašai teismo. Bet teismo diskrecija yra skirti bausmes“, - sakė prokuroras, paprašytas pakomentuoti, ar jį nustebino nuosprendis.

Kaltinamojo V. Šiliausko advokatas Ruslanas Boiko prašė teismo jo ginamajam 31 tūkst. eurų baudą. V. Šiliauskas pripažįsta ėmęs kyšius, gailisi tai daręs.

Tikino, jog pinigų prireikė būstui Tenerifėje pirkti

Bylos duomenimis, dirbdamas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi Vilius Šiliauskas 2021 – 2022 metais reikalavo kyšių iš bendrovės „Autokausta“ generalinio direktoriaus Juozo Kriaučiūno ir juos priimdavo.

Kyšius, kurių sumos siekė nuo 10 iki 20 tūkst. eurų, verslininkas veždavo V. Šiliauskui į jo namus, pinigai kartais būdavo perduodami ir bendrovės patalpose. Bylos duomenimis, ne vieną kartą valdininkas liepė pinigus įdėti į pašto dėžutę, esančią prie jo namų. Pinigų reikalauta už palankius sprendimas nemažai miesto tvarkymo darbų atliekančios bendrovės atžvilgiu.

Bylos duomenimis, didžiausia kyšio suma, 200 tūkst. eurų reikalauta 2022 metų kovo mėnesį, šią sumą J. Kriaučiūnui liepta palikti prie V. Šiliausko namų esančioje pašto dėžutėje, kur juos valdininkas rado ir paėmė.

V. Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę. Jis teigė, jog pinigų staiga prireikė nusprendus iš Lietuvos pervežti šeimą į Ispaniją, nes grėsė Rusijos karinė agresija. Jis minėjo turėjęs prieigą prie neviešos informacijos, todėl žinojo apie gresiančią Rusijos invaziją į Ukrainą.

Pasak V. Šiliausko, jis ėmė planuoti, kur būtų galima perkelti šeimą, pasirinko Tenerifės salą, tačiau nekilnojamo turto kaina ten siekė apie 300 tūkst. eurų, o šios sumos jis neturėjęs.

„Tada nusprendžiau paspausti Juozą (UAB „Autokausta“ vadovą J. Kriaučiūną", – teismui sakė V. Šiliauskas.

Bendrovės „Autokausta“ generalinis direktorius J. Kriaučiūnas ir Kauno savivaldybės administracijos direktorius V. Šiliauskas

Jis pasakojo pirmą kartą gavęs 20 tūkst. eurų, vėliau paprašytas dar pinigų verslininkas vežė bent aštuonis kartus, apie reikalautas sumas pasakydavo Kauno savivaldybės pastate.

„Prieš išvykdamas į Tenerifę paprašiau Juozo 200 tūkstančių eurų, kiek man trūko iki pirkinio. Juozas atvežė aštuonis paketus ir įdėjo į pašto dėžutę, juos paėmiau neskaičiavęs. Vėliau teisėsaugininkai kratos metu juos rado, suskaičiavo, kad ten buvo 140 tūkstančių eurų", – pripažino V. Šiliauskas.

Bylos duomenimis, bendra paimtų kyšių suma – 260 tūkst. eurų, pinigai V. Šiliauskui buvo perduoti 8 kartus.

Teismui V. Šiliauskas pareiškė kaltės neneigiantis, besigailintis sprendimo reikalauti kyšių, o savo elgesį pavadino kvailu. Kaltinamajam visiškai pripažįstant savo kaltę, teismas nusprendė byloje taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą, neapklausiant liudininkų. Sutrupinus įrodymų tyrimą įstatymai numato, jog bausmė kaltinamajam mažinama vienu trečdaliu.

Verslininkas prieš teismą nestojo, byla jo atžvilgiu – nutraukta

2022 metų pradžioje Kauno valdžią supurtė korupcijos skandalas. Įtariant rekordinio dydžio – 140 tūkst. eurų – kyšio paėmimu buvo sulaikytas tuometis savivaldybės administracijos direktorius, vienas artimiausių Kauno mero Visvaldo Matijošaičio aplinkos žmonių – Vilius Šiliauskas.

Jo namuose Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai aptiko solidžią grynųjų sumą, apie 200 tūkst. eurų. Pinigus valdininkas buvo sukišęs į vokus bei stiklainius ir išslapstęs visame name.

Kyšio perdavimu įtariamas uždarosios akcinės bendrovės „Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kriaučiūnas buvo sulaikytas, bet suėmimo išvengė. Kratos metu jo namuose rasta beveik 400 tūkst. eurų grynųjų.

Papirkimu įtarto J. Kriaučiūno atžvilgiu ikiteisminis tyrimas šių metų pavasarį buvo nutrauktas, tad byloje liko vienintelis kaltinamasis – buvęs vienas artimiausių Kauno mero Visvaldo Matijošaičio bendražygių V. Šiliauskas.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir UAB ,,Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kraičiūnas

Teisėsauga nurodė, kad toks sprendimas priimtas, remiantis Baudžiamojo kodekso nuostata, kuria numatoma, kad asmuo, pranešę apie kyšio davimą, gali būti atleistas nuo atsakomybės, jei tai padarė iki įtarimų pareiškimo, taip pat tais atvejais, jei kyšį pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijų žinia.

Prakalbo apie organizuotą grupuotę

„Delfi“ žiniomis, V. Šiliauskas taip pat esą siekė sudaryti sandorį su prokurorais ir mainais už parodymus išvengti kaltinimų korupciniais nusikaltimais, už kuriuos jam gresia reali laisvės atėmimo bausmė.

Vilius Šiliauskas

Tai galima siekti su paviešintais V. Šiliausko teiginiais, esą jis priklausė Kaune veikusiai organizuotai nusikalstamai grupuotei, kurioje taip pat veikė Kauno meras V. Matijošaitis, jo sūnus Šarūnas ir kiti įtakingi asmenys.

Esą meras kelis kartus jam asmeniškai liepęs nederinti pastatų vystymo dokumentacijos, kitaip sakant – įšaldyti planuojamus statybos ir rekonstrukcijos darbus, jeigu atsiradę nauji objektai pakenktų jo sūnaus valdomo verslo interesams.

Čia užsiminta apie du objektus, pačiame Kauno centre, šalia Matijošaičių valdomos bendrovės pastatyto verslo centro „Magnum“ tebestūksantį gigantišką pastatą – vaiduoklį, kurio savininkai iki šiol bylinėjasi su rekonstrukcijos planams nepritariančia savivaldybe ir vieno žymaus Kauno „Žalgirio“ atstovų įsigytą pastatą Laisvės alėjoje.

V. Šiliauskas teisėsaugininkams taip pat nurodė, kad savo interesus dėl žemės sklypų ir pastatų Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbantys Matijošaičiai tenkino per Urbanistinės komisijos sprendimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)