Nors Vyriausybės veiklos vertinimas suprastėjo, LSDP pozicijos tokios tvirtos, kokių nematėme seniai, rodo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ lapkritį atlikta apklausa.

Geriausia pozicija per pusmetį

Visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, lapkritį simpatijas socdemams reiškė kas ketvirtas šalies gyventojas, per mėnesį populiariausios šalies partijos rėmėjų gretos išaugo 3,2 proc. Atsižvelgiant į keletą mėnesių besitęsusią LSDP populiarumo mažėjimo tendenciją, tai įspūdingas šuolis.

Paskutinįsyk panašaus gyventojų palaikymo LSDP sulaukė prieš pusę metų. Tiesa, tada dominuojančios pozicijos partijų reitinguose socdemams neatnešė pergalės Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Kieno sąskaita socdemai augino savo rėmėjų gretas? Panašu, kad nei koalicijos partneriai, nei politiniai oponentai pernelyg nenukentėjo. Tarp parlamentinių politinių jėgų, tik Darbo partija pasižymėjo nedideliu reitingo nuosmukiu. „Tvarkiečiai“, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija iš esmės išlaikė tokias pat pozicijas, kokias turėjo spalį.

Tiesa, gana pastebimai sumažėjo gyventojų, neturinčių politinių simpatijų – nuo 7,9 iki 6,2 proc.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Lapkritis Spalis Pokytis
Socialdemokratų partiją  24,9 21,7 +3,2
Partiją „Tvarka ir teisingumas“  12,2 12,0 +0,2
Tėvynės sąjungą - Lietuvos krikščionis demokratus  9,1 8,9 +0,2
Darbo partiją  8,6 9,6 -1,0
Liberalų sąjūdį 7,2 7,3 -0,1
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą 3,8 4,4 -0,6
Lietuvos lenkų rinkimų akciją 3,4 3,7 -0,3
Lietuvos žaliųjų partiją  2,0 2,3 -0,3
Lietuvos laisvės sąjungą 1,8 2,0 -0,2
Kitą partiją 1,6 1,7
Nebalsuočiau 19,2 18,5
Nežino / neatsakė 6,2 7,9
Iš viso: 100 100

Partijos per metus: socdemų bangavimas ir lenktynės dėl trečiosios vietos

Per pastaruosius 12 mėnesių labiausiai svyravo būtent LSDP reitingas. Nors Algirdas Butkevičius ir jo kariauna nė sykio nejautė varžovų alsavimo į nugarą, bangavimas buvo tikrai ryškus.

Didžiausią reitingą socdemai turėjo balandį – tada palaikymą jiems reiškė net 27,5 proc. respondentų. Po to sekė reitingų riedėjimas žemyn, prasidėjęs po EP rinkimų, kuriuose sensacingai triumfavo konservatoriai, gerokai atsilikę nuo LSDP populiarumo lentelėse.

Reitingų dugną LSDP pasiekė visai neseniai. Rugsėjį socdemams palaikymą reiškė 21,3 proc. gyventojų.

Atrodė, pavojų LSDP gali kelti koalicijos partneriai iš partijos „Tvarka ir teisingumas“. Šios politinės jėgos reitingas dusyk buvo perkopęs 14 proc., tačiau tokiame lygyje neišsilaikė.

Dėl trečiosios reitingo pozicijos visus metus grūmėsi TS-LKD ir Darbo partija. Vasarą jau buvo panašu į konservatorių įsitvirtinimą šioje pozicijoje, o gal ir bandymą po sėkmingų EP rinkimų atimti antrąją vietą iš „tvarkiečių“. Tačiau pagreitį didžiausia opozicinė partija prarado, o spalį į trečią poziciją jau buvo sugrįžę „darbiečiai“. Tiesa, tik mėnesiui.

„Darbiečius“ vytis bandė Liberalų sąjūdis. Metus liberalai pradėjo su minimalia persvara, bet ketvirtosios vietos neišlaikė. Dar gegužę šias dvi partijas skyrė tik 0,4 procentinio punkto. Tačiau intriga taip ir neužsimezgė.

Reitingus augina degantys kaimynų tvartai?

„Spinter tyrimų“ vadovas Ignas Zokas DELFI teigė, jog LSDP reitingų atsigavimas gali būti sietinas ne tiek su socdemų aktyvumu, kiek su „nuosaikesne“ partijos laikysena.

Ignas Zokas
„Nuosaikesnė, santūresnė premjero laikysena. Buvo garsūs prezidentės pareiškimai užsienio politikos klausimais. (…) Tai gali būti nuosaikumo politikos palaikymas. Jeigu prezidentės pozicija pastaruoju metu pakankamai kategoriška, ypač užsienio politikoje, tai premjeras dažniausiai yra tas balansuotojas, įtampos „lygintojas“. Tokia pozicija daugeliui rinkėjų yra priimtina“, - svarstė I. Zokas.

Ar tokia A. Butkevičiaus laikysena padės LSDP artėjančiuose savivaldos rinkimuose, pašnekovas prognozuoti nesiima.

Politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis mano, kad LSDP reitingus augina ir ne pačius geriausius laikus išgyvenantys politiniai konkurentai. Čia TSPMI dėstytojas pirmiausiai išskirią „tvarkiečius“.

„Tvarka ir teisingumas“ yra pagrindiniai socdemų konkurentai šiuo metu. Ir jie turi problemų – ir su Rolandu Skaisgiriu, ir ministrų lygyje“, - priminė M. Jastramskis.

Anot jo, dar viena „tvarkiečių“ paslauga socdemams – partijos vadovybės tvirtinimas, kai Rolandas Paksas liko prie savo bloko vairo, o jam pastaruoju metu oponuojantis Valentinas Mazuronis buvo stumtelėtas toliau nuo galios pozicijų. „Tai jiems gal net neleidžia socdemų „patempti“ į apačią“, - svarstė pašnekovas.

Panaši situacija ir konservatorių gretose. M. Jastramskio teigimu, socdemai gali su džiaugsmu stebėti vidines politinių oponentų rietenas Vilniuje, kurios pastaruoju metu dažnai sukasi žiniasklaidoje.

Mažvydas Jastramskis
„Socdemai visą laiką laimi iš tokio „tampymosi“ kitose partijose“, - konstatavo politologas.

Pasak jo, tokios pozicijos LSDP žada gerus rezultatus savivaldos rinkimuose, ypač provincijoje, kur socdemai tradiciškai turi didelį palaikymą. Tiesa, Vilnius – atskiras mūšio laukas. Anot M. Jastramskio, ir su tokiais triuškinančiais LSDP reitingais gali būti, kad Artūras Zuokas nepajus didesnės socdemų konkurencijos siekiant sostinės mero posto.

A. Butkevičius – aukštyn, jo Vyriausybė – žemyn

Tradiciniame politikų, kuriuos gyventojai labiausiai nori matyti premjero poste, reitinge toliau karaliauja LSDP lyderis A. Butkevičius. Kaip ir jo partija, premjeras gerokai sustiprino savo pozicijas – nuo 32,6 proc. spalį iki 36,5 proc. lapkritį.

Kaip jau tapo įprasta, jokios realios konkurencijos A. Butkevičiui čia nėra. Artimiausia „varžovė“, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė pelnė vos 6 proc. gyventojų palaikymą. O dėl trečiosios vietos toliau stumdosi du tarpusavyje žaibais besisvaidantys „tvarkiečiai“: R. Paksas ir V. Mazuronis.

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10

Lapkritis

Spalis

Pokytis

1

Algirdas Butkevičius

36,5

32,6

+3,9

2

Vilija Blinkevičiūtė

6,0

6,2

-0,2

3

Rolandas Paksas

4,6

5,0

-0,4

4

Valentinas Mazuronis

4,4

4,5

-0,1

5

Andrius Kubilius

3,7

4,5

-0,8

6

Gitanas Nausėda

3,1

2,5

+0,6

7

Viktoras Uspaskichas

2,9

3,4

-0,5

8

Artūras Zuokas

2,5

2,2

+0,3

9

Zigmantas Balčytis

2,3

2,0

+0,3

10

Eligijus Masiulis

2,0

2,8

-0,8

Tiesa, kylant A. Butkevičiaus reitingui, to paties negalima pasakyti apie jo vadovaujamą Vyriausybę. Spalį daugiau ar mažiau teigiamai Ministrų kabineto darbą vertino 41 proc. respondentų, lapkritį – 39,5 proc. Skeptikų atitinkamai padaugėjo nuo 53 proc. iki 55,5 proc.

Anot I. Zoko, Vyriausybės reitingas svyruoja paklaidos ribose, taigi išvadas daryti anksti. „Lietuvoje institucijos ir vadovo reitingai nebūtinai koreliuoja, turime tokių pavyzdžių labai daug“, - pastebėjo „Spinter tyrimų“ vadovas.

Kaip jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Lapkritis Spalis
Teigiamai 2,2 2,1
Greičiau teigiamai 37,3 38,9
Greičiau neigiamai 35,4 32,6
Neigiamai 20,1 20,4
Nežino / neatsakė 5,0 6,0
Iš viso: 100 100

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų lapkričio 18–26 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!