„Išeikite iš čia, jeigu jūs turite brolių, jeigu jūs turite motinas. Mano brolis rusas, aš – ukrainietė, kodėl jūs tai darote? Nereikia. Ko jūs prie mūsų pristojote, visus jus užmušiu. Nežinau kuo, bet aš jus visus užmušiu, šlykštynės jūs. Aš laikiau jus savo broliais. Kodėl jūs atėjote?“ – apgriautame rajone į rusų kariuomenę emocingai kreipėsi ukrainietė.

Rusijos pajėgos vis aktyviau atakuoja Slovjansko miestą, bandydamos į jį prasiveržti. 4 žmonės žuvo ir mažiausiai 10 sužeisti per naujausius raketų smūgius Ukrainoje.

„Eilinis ne labas rytas Slovjanske. Raketų smūgiai sunaikino tris namus, apgadino dar dešimtis privačių namų. Mes evakuojamės, saugokite save“, – tokia žinutė socialiniuose tinkluose pasirodė iš šio miesto.

Sjeverodonecke okupantai smogė chemijos gamyklai, pataikė į cisternas su azoto rūgštimi. Gyventojai dėl pavojaus sveikatai raginami likti slėptuvėse.

Ukraina praneša, kad Rusija jau kontroliuoja didžiąją miesto dalį.

„Pėstininkų tankai ir pėstininkų kovos mašinos išvežamos iš Baltarusijos saugyklų. Neatmetama galimybė, kad toliau jos bus perduotos Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, siekiant kompensuoti dabartinius nuostolius“, – kalbėjo Ukrainos kariuomenės atstovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog šalis planuoja atkovoti visas Rusijos užgrobtas teritorijas, tačiau su viena sąlyga.

„Nesame prisirišę prie teritorijų išvadavimo datų. Esame labiau prisirišę prie žmonių, nei prie deokupacijos. Jei mūsų žingsniai, mūsų operacija dėl regiono deokupacijos bus susieti su dešimtimis tūkstančių mūsų žmonių aukomis, tada lauksime ginklų, kad išgelbėtume kuo daugiau gyvybių. Tai jie deokupuos šias teritorijas, nes jos be negyvų ukrainiečių nėra mūsų prioritetas“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Ir ginklų Ukraina tikrai gaus: JAV šaliai jau išsiuntė didelio mobilumo artilerijos raketų sistemų „Himars“. Jos bus aprūpintos amunicija, kuri leis Ukrainai paleisti raketas maždaug už 80 kilometrų. Tai gerokai mažiau nei maksimalus sistemų veikimo nuotolis, kuris yra apie 300 kilometrų, bet tai bus daugiau, nei galėjo šauti iki šiol Ukrainai siųstos sistemos.

Į beveik 700 milijonų eurų vertės JAV pagalbos Ukrainai paketą įeina ir oro erdvės stebėjimo radarų, daugiau trumpojo nuotolio prieštankinių raketų „Javelin“, artilerijos sviedinių, sraigtasparnių, transporto priemonių ir atsarginių dalių.

Savo ruožtu Rusija pareiškė labai neigiamai vertinanti JAV sprendimą siųsti Ukrainai pažangių ginklų. Ir dar pridūrė, kad tai padidina tiesioginės konfrontacijos riziką.

Pažangių ginklų Ukrainai netrukus žada išsiųsti ir Vokietija.

Vyriausybė nusprendė, kad išsiųsime Ukrainai moderniausią Vokietijos oro gynybos sistemą. Su ja Ukraina nuo Rusijos oro atakų galės apsaugoti ištisą miestą. Taip pat tieksime Ukrainai moderniausių sekimo radarų“, – kalbėjo Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Anksčiau Slovakija pranešė, kad šalis perduos Ukrainai savaeigių haubicų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: