Veisiejų regioniniam parkui vadovauti pretendavo 5 asmenys, Metelių - net 9. Trys iš kandidatų dalyvavo abiejuose konkursuose.

Likimas buvo palankus miškininko išsilavinimą turinčiam Tomui Urbanavičiui - jis laimėjo Veisiejų regioninio parko direktoriaus pareigų konkursą - ir Mantui Krugeliui, pretendavusiam į Metelių regioninio parko direktoriaus vietą (šiuo metu jis parkui vadovauja laikinai). M.Krugelis yra baigęs Žemės ūkio akademiją ir turi aplinkos inžinieriaus diplomą.

Dėl reputacijos?

Vakar baigėsi konkurso rezultatų apskundimo terminas, ir nors skundų nebuvo gauta, keblumų iškilo dėl M.Krugelio tinkamumo užimti siektą postą.

Laikinasis aplinkos ministras Artūras Paulauskas VSTT vadovei Rūtai Baškytei nusiuntė raštą, kuriame nurodė "šį pretendentą skirti direktoriumi tik tada, kai bus įsitikinta, kad jo reputacija nepriekaištinga".

Nors M.Krugelis bene geriausiai iš visų dalyvių pasirodė konkurse, jo reputacija suabejota dėl Lazdijų rajono apylinkės prokuratūros prokurorų pareikštų įtarimų baudžiamojoje byloje dėl dokumentų klastojimo.

Įvertinęs šią aplinkybę laikinasis aplinkos ministras esą ir ėmėsi priemonių, kad nebūtų pažeistas įstatyme numatytas reikalavimas, jog valstybės tarnautojas turi būti nepriekaištingos reputacijos.

Priminsime, kad M.Krugelis pagarsėjo po birželio mėnesį Metelių ežere įvykusios tragedijos, kai nuskendo buvę Metelių ir Veisiejų regioninių parkų direktoriai - Romualdas Bagdžiūnas ir Donatas Pakutka.

Pradėjus tirti tragedijos priežastis, paaiškėjo, kad abiejų parkų direkcijose galbūt buvo suklastoti dokumentai. R.Krugelis atgaline data nuskendusio R.Bagdžiūno vardu, suklastodamas jo parašą, parengė kvietimą atvykti į reidą Veisiejų regioninio parko direktoriui D.Pakutkai. Kvietimą pasirašė, taip pat suklastodama parašą, laikinoji Veisiejų regioninio parko vadovė Lina Klimavičiūtė. Nė vienas įtariamųjų neneigia klastoję dokumentus.

"Nors M.Krugeliui buvo pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, jis nebuvo nušalintas nuo einamų pareigų, jam buvo leista dalyvauti ir konkurse", - teigė A.Paulauskas.

Priminė parlamentarus

Anot R.Baškytės, nėra jokių teisinių aktų, kuriuose būtų buvę nurodyta, kad asmuo, kuriam pareikšti įtarimai, negalėtų dalyvauti konkurse. "Pirmą kartą susiduriu su tokia situacija, todėl kreipsiuosi į teisininkus, kad jie padėtų viską išsiaiškinti ir nebūtų prasilenkta su įstatymais. Manau, kad M.Krugelis turi pakankamai žinių ir kompetencijos vadovauti Metelių regioniniam parkui", - aiškino VSTT vadovė.

Jos nuomone, minėti įtarimai nėra pagrindinė priežastis, kodėl M.Krugelis esą negalėtų eiti laimėtų pareigų. "Juk ir Seime turime teistų parlamentarų", - pabrėžė R.Baškytė.

Kaip bus pasielgta su M.Krugeliu, turėtų paaiškėti artimiausiu metu. "Neturiu jokių teisinių svertų pakeisti VSTT vadovės sprendimo. Ji pati gali elgtis kaip nori", - LŽ tvirtino A.Paulauskas.

Tačiau R.Baškytė nesijaučia tokia visagalė ir teigia, kad po laikinojo ministro nurodymo sprendimas bus priimtas atsižvelgiant ir į visus teisės aktus, ir į žmogiškumą.