Pasak ikiteisminį tyrimą atliekančios Vilniaus apylinkės prokuratūros Nusikaltimų tyrimo skyriaus prokurorės Ingridos Mikėnaitės, įtarimai R.Ačui pareikšti pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalyje numatyto nusikaltimo požymius (šmeižimas per visuomenės informavimo priemones apie padarytą sunkų ar labai sunkų nusikaltimą).

Ši istorija prasidėjo pernai gruodžio pabaigoje, kai į tiesioginę LRT laidą, kurioje dalyvavo ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkė, paskambino R.Ačas ir pareiškė: "N.Steiblienė reikalavo iš "VP Market" milijoninės sumos kyšio".

Po poros dienų apšmeižta parlamentarė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė iškelti R.Ačui baudžiamąją bylą. Jos tyrimas pavestas Vilniaus apylinkės prokuratūrai.

"Jis mane įžeidė ir kaip žmogų, ir kaip valstybės tarnautoją. Jis mane pažemino, galėjo pakirsti žmonių pasitikėjimą manimi", - dienraščiui sakė N.Steiblienė. Iki tos laidos su prezidento patarėju nei darbo, nei asmeniniais reikalais nesusidūrusi Seimo narė sakė galinti tik nujausti tokio R.Ačo pareiškimo priežastis.

N.Steiblienės nuomone, tai tik dar vienas Prezidentūros žingsnis susidoroti su prezidentui nepalankių partijų nariais, dar vienas bandymas skandalą nukreipti nuo Prezidentūros.

Ikiteisminį tyrimą atliekanti prokurorė jau apklausė tiek N.Steiblienę, tiek "VP Market" vadovus. Šie paneigė, kad Seimo narė iš jų reikalavo kyšio.

"Matau, kad teks gerokai padirbėti", - pirmadienį bylos baigties negalėjo prognozuoti I.Mikėnaitė. Jai dar teks apklausti R.Ačo įvardytą informacijos šaltinį.

"Tyrimo planai sudaryti iki vasario pabaigos, tačiau gali būti, kad laiką teks pratęsti", - kalbėjo prokurorė. Jei informacija, kad N.Steiblienė iš "VP Market" reikalavo milijono nepasitvirtins, R.Ačas taps kaltinamuoju.

Už šį nusikaltimą jis gali būti nubaustas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Sausio 30 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūra nutraukė kitą su R.Aču susijusį tyrimą. Prokurorams nepavyko rasti įrodymų, kad dar dirbdamas prezidento patarėju R.Ačas kišosi į policijos pareigūnų darbą.

Prezidentas Rolandas Paksas praėjusią savaitę nepaneigė, kad R.Ačas galėtų grįžti dirbti į Prezidentūrą.