Iš socdemų pusės derybos dalyvavo Algirdas Butkevičius, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas, Andrius Palionis. Ne visi socialdemokratai pritaria koalicijai, todėl partija turės išlaviruoti tarp socialdemokratijos išlaikymo ir mažojo brolio vaidmens koalicijoje.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vardu derybose dalyvavo Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Tomas Tomilinas, Eugenijus Jovaiša, Povilas Urbšys.

Sutarta, kad partijų koalicijos pagrindu taps Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programa „Darni Lietuva“. Neoficialiais duomenimis, socialdemokratai valstiečiams žaliesiems nekelia jokių reikalavimų.

„Informacija tokia, kad sutarėme pradėti darbą prie programų nuostatų derinimo, pasirinkta, kad dirbame Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programos „Darni Lietuva" pagrindu. Tam skirta savaitė laiko, iki pirmadienio mes tikimės šitą darbą pabaigti", - sako R. Karbauskis.

„Lengviausiai sutarėme dėl pagrindinių prioritetų, kuriuos matome: demografinis iššūkis, emigracija, gimstamumas, skurdo ir socialinės atskirties mažinimas. Tai pagrindiniai dalykai, kur turime bendrą nuomonę", - aiškina S. Skvernelis.

Politikai kartojo, kad apie pozicijas Vyriausybėje ir Seime nekalbėjo. Kaip žinoma, valstiečių ir žaliųjų kandidatas į premjerus yra S. Skvernelis, nors buvo minėta ir europarlamentaro Bronio Ropės pavardė.

Socialdemokratų lyderis A. Butkevičius sako, kad socdemai nepretenduoja į Seimo pirmininko vietą.

„Socialdemokratai tikrai nepretenduoja į šitą postą", - sako A. Butkevičius.

Jo teigimu, sutarta, kad tais atvejais, kai galimų koalicijos partnerių nuostatos išsiskirs, Seime bus balsuojama laisvai. Kaip sako A. Butkevičius, bus elgiamasi džentelmeniškai.

Tačiau aiškėja, kad R. Karbauskio vizija kur kas platesnė. Jis ketina suburti formalią koaliciją su socialdemokratais, tačiau kitais klausimais, pavyzdžiui, dėl alkoholio prekybos monopolio, nori formuoti plačią neformalią koaliciją, kuri pasiektų net konstitucinę daugumą.

„Tiesa yra tai, kad Konstitucijoje reikės daryti pataisas, kad galima valstybės monopolija. Tik klausimas, ar mes surinksime reikiamą kiekį žmonių palaikyti reikiamas Konstitucijos pataisas pataisas. Jei nepavyks, tada bus daromos specializuotos parduotuvės, bet ne valstybės monopolis. Bet mes eisime iki galo", - aiškina Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

„Šioje kadencijoje bus labai daug klausimų, kur susiburs koalicija apie vertybes, ne dėl valdžios", - sako R. Karbauskis.

Tokia neformali koalicija galėtų priimti Konstitucijos pataisas, leidžiančias valstybės monopoliją alkoholio prekybos sektoriuje, pakeisti šeimos apibrėžimą.

„Dėl alkoholio beveik neabejoju, kad dauguma konservatorių balsuos už mūsų pasiūlymus", - teigia politikas.

DELFI primena, kad rinkimuose Valstiečių ir žaliųjų sąjunga laimėjo 56 mandatus, socialdemokratai turės 17 vietų.