Kremlius tvirtina, kad okupuotą Chersono sritį sutiko palikti apie 70 tūkst. žmonių. Maždaug pusė miesto gyventojų. Kiti, galbūt ir dauguma, pasiliko ir džiaugsmingai reagavo, kai pamatė, kad gatvėse nebeliko rusiškų patikros postų. Dingo ir Rusijos vėliava nuo Chersono merijos.

Rusai išvežė nemažą dalį vietos žmonių į Krymą.

„Buvo prasmės evakuotis, todėl, kad šaudo, nuolat bumbsi, labai baisu“, – sakė viena iš Chersono išvykstanti moteris.

Kita teigė, kad situacija yra įtempta, miestas tuščias, o visi labai nervinasi, kad prasidėjo apšaudymai.

„Gali būti, kad atsitiks ir užtvindymas, nes Kachovkos apšaudymai labai baisūs, dabar upės lygis yra pakilęs. Bet kas bus toliau – niekas nežino“, – kalbėjo moteris.

Rusai gąsdina Chersono gyventojus, kad ukrainiečiai susprogdins Kachovkos užtvanką. Nors būtent ją ir Kachovkos elektrinę laiko užgrobusios Rusijos pajėgos. Ir ukrainiečių teigimu, būtent rusai yra ją užminavę ir tikrai gali susprogdinti, kad sustabdytų Ukrainos pajėgų puolimą.

Ukrainiečių kontrpuolimą Chersono srityje Vladimiras Putinas bandys sustabdyti šimtais tūkstančių ką tik mobilizuotų rusų vyrų.

„Aš šiandien išlydžiu savo sūnų, aš labai didžiuojuosi“, – sakė viena mobilizuoto ruso motina.

Karas Ukrainoje

Palydėtuvių į karą metu viename Rusijos mieste buvo netgi surengtos kelios vestuvės, nes tik oficialios žmonos gali pretenduoti į išmokas už žuvusius karius.

Tuo metu Kremliuje V. Putinas atšaukė savo sprendimą blokuoti laivus su Ukrainos grūdais Juodojoje jūroje. Jis apkaltino Ukrainos karinio laivyno pajėgas ir joms povandeninius dronus suteikusią Jungtinę Karalystę surengus sėkmingą ataką prieš Sevastopolio bazėje stovinčius rusų karo laivus. Ir pareikalavo garantijų, kad grūdų koridoriai nebus tam naudojami.

Beje, rusai dėl atakos Sevastopolyje įteikė oficialią notą britų ambasadorei. Bet V. Putinas nesiryžo vėl blokuoti ukrainiečių grūdų.

„Iš Turkijos pusės gauta informacija, kad Ukraina tokių garantijų suteikė ir nenaudos šių humanitarinių koridorių kariniams tikslams. Atsižvelgdamas į tai daviau nurodymus Gynybos ministerijai atnaujinti visapusį mūsų dalyvavimą šiame darbe“, – kalbėjo Rusijos prezidentas V. Putinas.

Ukraina savo ruožtu pasakė, kad nieko papildomo neįsipareigojo. O tik laikosi ankstesnio keturšalio susitarimo su Rusija, Jungtinėmis Tautomis ir Turkija dėl laivų koridorių jūroje ir krovinių patikrinimo Bosforo sąsiauryje.

„Girdėjome, kaip rusai Kremliuje reikalavo saugumo garantijų. Reikėtų atkreipti dėmesį ir pagalvoti apie tokius jų pareiškimus. Prieš daugiau nei 250 dienų Rusija reikalavo garantijų iš JAV. Po 8 mėnesius trunkančios vadinamosios karinės operacijos Kremliuje pareikalauta saugumo garantijų iš Ukrainos“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

V. Putino valdžia perspėja, kad pasibaigus galioti pradiniam susitarimui, o tai bus lapkričio 17 dieną, ji pasilieka teisę iš naujo derėtis dėl grūdų ir kito maisto išplukdymo iš Ukrainos uostų.

Pagal paskutinius ukrainiečių pranešimus, per karą pagal šį susitarimą jie sugebėjo eksportuoti 10 milijonų tonų grūdų ir kitų pasaulio maisto rinkai itin svarbių maisto produktų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: