Apklausė visuomenę

LNK vidurdienio žinios gatvėje žmonių teiravosi, ar jų vardas jiems patinka. Kai kurie atsakymai – nustebino. Štai moteris, turinti unikalų vardą Girdutė, teigė esanti juo nepatenkinta.

„Visą gyvenimą visi pravardžiavo: Hidra, mokykloje Girta vadindavo visą laiką“, – teigė ji.

Tačiau vardo keisti ji neplanuoja.

„Įžeisti mamą negalima, tėvus įžeisti – ne. Paskui aš jau susigyvenau. Sunkiau buvo kol mokiausi, maždaug iki 25-erių. Ir universitete – visur pravardžiavo“, – dalijosi ji.

Moteris vardu Kristina teigė, kad jos vardas jai patinka, tačiau apie jo reikšmę ji niekada nesidomėjo. Ir nors vaikų Kristina kol kas neturi, tačiau teigė, jog ateityje apsvarstytų galimybę dukrai suteikti tokį patį vardą.

„Pagalvoju, kad visai norėčiau gal net savo vardą duoti. Man tiesiog jis gražus yra. Gal kažkaip ką nors pakombinuoti, bet tikrai nebūčiau prieš“, – teigė Kristina.

Rinkti vardą savo vaikui – atsakinga užduotis. Su tuo sutiko ir kita pašnekovė.

„Oi, sunkiai rinkome. Pagal vyrą kažkaip žiūrėjome ir išrinkome, ir pagal reikšmę. Turiu vieną dukrelę, daviau vardą Amanda“, – dalijosi ji.

Šis vardas – išties išskirtinis. Moteris atskleidė, kaip gimė tokia idėja.

„Vyro vardas iš A raidės, tai norėjau, kad ir dukros būtų panašus, ir su mano sutaptų, bet daugiau kaip vyro gavosi“, – teigė ji.

Psichologės patarimai

Psichologės Ugnės Juodytės teigimu, renkant vardą, galima atsižvelgti ir į psichologines perspektyvas.

„Galime pagalvoti, kaip padaryti, kad tam vaikui būtų patogu su tuo vardu gyventi skirtinguose gyvenimo etapuose. Pagalvokime, kai vaikas visiškai mažas, tai kas jam svarbu? Kad galėčiau jį ištarti, kad galėčiau kažkaip greitai prisistatyti. Paskui svarbu, kad galėčiau užrašyti. Tai galime pagalvoti, ką galime padaryti, kad jam būtų paprasta ir komfortiška“, – dalijosi ji.

Pasak psichologės, kai vaikas auga ir ateina paauglystė – žmogui tampa svarbu tai, su kuo jo vardas asocijuojasi, kaip jis skamba ir ar iš jo negali gimti tam tikros patyčios.

„Man atrodo, tėvų atsakomybėje yra šiek tiek patikrinti, kaip visa tai atrodo“, – teigė U. Juodytė.

Ugnė Juodytė

Svarbu žvelgti ir į dar tolimesnę perspektyvą.

„Šiuo metu žmonės dirba, gyvena įvairiuose pasaulio kraštuose, todėl turime pasižiūrėti, kokias reikšmes vardai turi ne tik Lietuvoje, bet jau dabar ir pasaulyje, kad nebūtų tokių kuriozinių situacijų, kai vardą pasako ir visi susiima už burnos, nes neaišku ką tai reiškia“, – aiškino psichologė.

Renkant vardą, galima pridaryti žalos

Anot psichologės U. Juodytės, yra nemažai istorijų, kai tėvai vaikams išrenka gražius, unikalius, o kartais ir ilgus vardus, tačiau, tokiais atvejais, žmonės yra linkę juos trumpinti, ko pasėkoje – neretai gimsta patyčios.

„Kai kviečiu draugą eiti žaisti, tai reikia greitai tai padaryti ir tas sutrumpinimas kartais veda į patyčias. Labai reikia apgalvoti, kad tai neatsitiktų“, – teigė ji.

Vaikų patyčios.

Anot moters, labai svarbu ir tai, kokį kontekstą vardas neša.

„Kartais labai yra gražūs vardai, tačiau jie kažkokią asociaciją neigiamą turi. Reikia žiūrėti, kokia tai buvo asmenybė, kokie žmonės su tokiais vardais ir pagalvoti, kokias asociacijas tai gali kurti suaugusiųjų žmonių galvose tas vardas. Be abejo, reikia pagalvoti ir apie asociacijas mažų vaikų, bet čia jau labiau apie reikšmes, kad jos būtų lengvai, aiškiai suprantamos ir būtų kuo mažiau vietos interpretacijoms“, – teigė U. Juodytė.

Vardo įtaka

Anot U. Juodytės, vaikui bendraujant su kitais bendraamžiais, vardas turi nemažą įtaką.

„Aišku, jeigu mes kalbame apie ilgalaikė perspektyvą, tai ten jau mezgasi santykis ir kiti niuansai, tačiau, jeigu mes pirmą kartą sutinkame pirmą kartą su žmogumi, kas atsitinka? Klausiama: koks tavo vardas? Vaikai gi taip bendrauja. Kaip tas vaikas save pristato – labai didelę reikšmę gali turėti. Ar jis pasitikintis savimi, ar kaip tik susigūžia ir vos tą savo vardą tyliai ištaria – tai rodo, kiek aš pasitikiu savimi“, – aiškino psichologė.

Anot jos, santykiui vardas gali turėti didelę reikšmę, tačiau yra ir kitas svarbus momentas.

„Yra padaryta tyrimų, gaila ne Lietuvoje, bet sakoma, kad kiekvienas vardas neša labai stiprią žinutę. Pavyzdžiui pas mus, Lietuvoje, galėtų tai būti koks Mindaugas, Aistė – tokie vardai, kurie iš karto užkoduoja tokį pasitikėjimą. Smiltutė – tokį švelnumą. Tėvai galėtų pagalvoti, kokią žinutę neš ir kaip į tą santykį vaikas eis“, – teigė U. Juodytė.

Vaikai

Pasikartojantys vardai

Atsitinka ir taip, kad darželyje ar mokykloje gausu vaikų su vienodais vardais. Anot U. Juodytės, tokioje motyvacijoje, vadinti vaikus populiariausiais vardais, slepiasi keletas dalykų.

„Pirmas dalykas yra mūsų toks istorinis momentas. Pasižiūrėkite, visai daug tėvų duoda vardus, kurie jų giminėje yra jau buvę. Vardai taip banguoja, kiek man tenka pastebėti, tai reiškia, kad, jeigu mano močiutė buvo Elena, tai, tikėtina, kad dukrai aš duočiau Elenos vardą ir tada jau masė tokių vaikų susidaro“, – aiškino psichologė.

Kitas dalykas – natūralus populiarumas, kuris, anot U. Juodytės, nėra blogas dalykas.

„Tai – saugus dalykas, reiškia daug tokių pačių vardų, išskirtinumo šiek tiek mažiau, bet tai yra saugus variantas“, – dalijosi ji.

Visą laidą galite rasti LNK portale: