„Ši istorija peržengia visas ribas“, – taip situaciją apibūdino Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu (KOPŽI) centro vadovė Kristina Mišinienė.

Tai, kas įvyko Mažeikiuose, anot jos, ir sukrečia, ir šokiruoja.

„Globėjas, oficialiai būti globėju paskirtas asmuo, seksualiai prievartavo ir žagino savo globotinę, kuri yra neįgali, praktiškai žmogus gyvena ant patalo, su metaliniais implantais kūne“, – nurodė K. Mišinienė.

Teisėsaugos duomenimis, nusikaltimas užfiksuotas šių metų liepą. Anot K. Mišinienės, istorijoje siaubinga ir tai, jog tai – ne vienetinis atvejis.

„Grįžta girtas naktį ir smaugia moterį, ją prievartauja. Jis jau prieš pusantrų metų smaugė moterį ir ją prievartavo, įvyksta susitaikymas. Visoms tarnyboms, visiems aplinkiniams tas tinka“, – komentavo KOPŽI vadovė.

Neįgaliųjų draugija, pasak jos pirmininko Igno Mačiuko, kartais sulaukia skundų, kai globėjai bando pasinaudoti finansiškai. Tačiau apie tokią istoriją jis tikino negirdėjęs.

„Man kažkaip asocijuojasi su pedofilija, kai žmonės arba vaikai negali pasipriešinti“, – komentavo I. Mačiukas.

Ilgainiui paaiškėjo ir daugiau detalių, kas slėpėsi po globėjo statusu, ir kokiais ryšiais žmogus yra susijęs su moterimi.

Teismo salėje susitikdavo su prievartautoju

„Tai yra vyrukas, kuris, kaip dabar suprantame, tikriausiai suvaidinęs kokius meilės santykius. Žmogaus, kuris yra neįgalus ir kuris negali savimi pasirūpinti, širdį labai lengva užimti. Tikriausiai, įkalba ją kažkuo, pasirodo žavus, patrauklus, įsikrausto gyventi pas moterį, gauna globos pinigus ir kartu šitaip, šitokius veiksmus atlieka“, – dėstė K. Mišinienė.

Kristina Mišinienė

Moteriai ir ją išnaudojusiam globotojui – per 20 metų.

I. Mačiukas tikino nesuprantantis, kokia turi būti globėjo psichinė būklė, kad jis imtųsi šitaip naudotis žmogumi, ligoniu, kuris neturi galimybių pasipriešinti.

„Gyvulys, ką aš galiu pasakyti. Tokie turi būti stipriai baudžiami“, – vertino pašnekovas.

Šį kartą susitaikymas neįvyko, įsitraukė ir teisėsauga – policija, prokurorai. Verdiktą lapkričio 15 dieną spėjo paskelbti ir pirmos instancijos teismas Mažeikiuose. Nukentėjusioji taip pat dalyvavo posėdžiuose.

„Tai yra labai šauni mergina, labai drąsi. Įsivaizduokite, ji dalyvavo teismo procesuose, ji vykdavo į teismo salę, ją atgabendavo. Ji toje pačioje teismo salėje susitikdavo su teisiamu prievartautoju, kuris ją pamatęs, prišokęs aiškindavo apie savo meilę ir taip toliau. Ji atlaikė visus teismo procesus nedidelėje, ankštoje teismo salėje. Ir ji laikosi, ji žiūri į priekį“, – pasakojo K. Mišinienė.

Šiaulių apygardos prokuratūra „LNK Žinioms“ nurodė, jog apie seksualinį moters prievartavimą ir žaginimą policijai ir medikams pranešė nukentėjusiosios artimieji. Dėl seksualinio prievartavimo ir išžaginimo kaltu pripažintas asmuo, pasak prokuratūros, tokiais savo veiksmais nežymiai sutrikdė nukentėjusiosios sveikatą. Nuteistajam skirta bausmė – laisvės atėmimas 1 metams ir 10 mėnesių.

Bausmė sumažinta, nes kaltinamasis anksčiau nebuvo teistas, o dabar kaltės neneigė.

Nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

Kritika institucijoms už neveiklumą

Vis dėlto, anot K. Mišinienės, šioje istorijoje skandalinga ir tai, kaip veikė institucijos, koks socialinių darbuotojų vaidmuo.

„Mes dabar išgirdome apkaltinamąjį nuosprendį, tačiau mes nieko negirdime iš tų tarnybų, kurios atsakingos už globą, kad, galbūt, vertėtų susigrąžinti globos pinigus iš šito žmogaus“, – pažymėjo ji.

I. Mačiukas teigė nežinantis, kas galėtų prižiūrėti ar kontroliuoti globotojus.

„Visą laiką tik nuo tų neįgaliųjų dažniausiai tai ir priklauso“, – sakė jis.

K. Mišinienė aiškino, kad neįgalūs asmenys turi ne tik globėjus, juos kasdien lanko ir socialiniai darbuotojai. Taigi, ji darė išvadą, kad socialinis darbuotojas turėjo žinoti apie seksualinį moters išnaudojimą.

„Ta pati tarnyba, kuri paskiria globą, ji turėtų nuolat revizuoti savo sprendimus, paklausti, saugioj aplinkoj paklausti asmens, kuris globojamas, jo nuomonės. Išgirsti tą nuomonę, padaryti įvertinimus“, – tęsė K. Mišinienė.

Savivaldybė komentuoti atsisakė

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Paslaugų grupės vadovė Violeta Toleikienė aiškino, jog globėjo veiklą, ar jis tinkamai rūpinasi jam teismo paskirtu globotiniu, turi atlikti savivaldybės institucijos, administracija savo nustatyta tvarka.

Mažeikių savivaldybė bendrauti su „LNK Žiniomis“ šiuo klausimu kategoriškai atsisakė ir negalėjo atsakyti net, kokia pagalba neįgaliajai buvo teikiama. Savivaldybė nekomentavimą aiškino duomenų apsauga ir pirmos instancijos teismo kaltu pripažinto asmens nekaltumo prezumpcija.

„Aš manau, kad čia yra visiškai tamsi zona mūsų valstybėje. Ir, manau, kad valdininkų stalčiuose gali būti labai daug nusėdusių panašių istorijų“, – vertino K. Mišinienė.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie globotinio prievartautą ir žagintą neįgalią moterį žiūrėkite čia: