Apeliaciniu skundu Vilniaus apygardos teismo prašoma panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo spalį priimto nuosprendžio dalį, kuria prekiavęs poveikiu K. Jucevičius atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės ir perduotas laiduotojo, buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus Žimanto Pacevičiaus atsakomybėn be užstato, nustatant 1 metų 6 mėn. laidavimo terminą.

Kaltu dėl prekybos poveikiu pripažintam K. Jucevičiui prokuroras siūlo skirti galutinę 4,9 tūkst. eurų baudą.

Bylos duomenimis, buvęs FNTT direktorius K. Jucevičius, pasinaudodamas savo pažintimis ir kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojams, savo naudai reikalavo duoti, susitarė priimti ir priėmė 2 tūkst. eurų kyšį, pažadėjęs paveikti FNTT pareigūnus, kad šie neteisėtai veiktų vykdydami įgaliojimus – pakeistų asmens procesinį statusą FNTT atliekamame ikiteisminiame tyrime. Buvęs FNTT direktorius STT pareigūnų buvo sulaikytas iš karto po kyšio paėmimo.

Prokuroras apeliaciniame skunde nurodo, kad pirmosios instancijos teismas, atleisdamas K. Jucevičių nuo baudžiamosios atsakomybės ir nutraukdamas jam baudžiamąją bylą, netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, o nuosprendyje padarytos išvados neatitinka faktinių bylos aplinkybių.

„Apeliaciniame skunde atkreipiamas dėmesys ir į tai, jog būtent K. Jucevičius pats inicijavo FNTT atliekamą ikiteisminį tyrimą, kuriame vykstančio tyrimo metu asmeniui ir buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas. Šiam asmeniui K. Jucevičius sudarė įspūdį, kad turi ryšių ir pažinčių FNTT bei turi galimybių už kyšį paveikti šios institucijos pareigūnų priimamus procesinius sprendimus“, – nurodoma prokuratūros pranešime spaudai.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro vertinimu, šios bei kitos byloje dėl prekybos poveikiu nustatytos nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės rodo didesnį, negu tipinis, K. Jucevičiaus padaryto korupcinio nusikaltimo pavojingumo pobūdį ir laipsnį.

Apeliaciniame skunde taip pat laikomasi pozicijos, jog vidaus tarnybos generolo laipsnį turintis K. Jucevičius yra savarankiška, brandi asmenybė, kurios gyvenimiškų vertybių sistema, sugebėjimas kontroliuoti savo veiksmus, susilaikyti nuo nusikalstamų veikų darymo jau yra susiformavę.

„Jį ir laiduotoją, buvusį STT direktorių Ž. Pacevičių, siejantis formalios pažinties ryšys nėra nei glaudus, nei toks artimas, jog gali turėti realios teigiamos įtakos K. Jucevičiui, kad šis nusikaltęs asmuo laikytųsi įstatymų, nedarytų naujų nusikalstamų veikų. Todėl, prokuroro nuomone, buvęs STT direktorius Ž. Pacevičius šioje byloje nėra tinkamu laiduotoju“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Skunde nurodoma, kad padaręs tyčinį apysunkį korupcinį nusikaltimą K. Jucevičius nepagrįstai už jį išvengė bausmės, jam nebuvo paskirtos ir jokios baudžiamojo poveikio priemonės, galinčios užtikrinti tokio pobūdžio nusikaltimų darymo prevenciją.

Vilniaus miesto apylinkės teismas spalį paskelbė atleidžiantis nuo baudžiamosios atsakomybės dėl prekybos poveikiu teistą buvusį FNTT vadovą K. Jucevičių. Jis atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą, laiduotoju paskiriant buvusį STT vadovą Ž. Pacevičių.

K. Jucevičius visiškai pripažino savo kaltę, gailėjosi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją