Nuo karo žmonės iš Ukrainos bėga traukiniais, sprunka ir autobusais – juos priima ir Graikija.

Nemažai ukrainiečių į kaimynines šalis, kaip Rumuniją, Vengriją bėga visokiu transportu. Eilės ne visur prie sienų trumpėja, tad ją kertama ir pėsčiomis.

80 metų ukrainietė į Vengriją ryžosi keliauti tik dėl mylimos anūkės.

„Jaunesnioji keturiolikmetė anūkė verkė – žūtbūt mane norėjo pasiimti kartu. Dvi vyresnės anūkės, gyvenančios Budapešte irgi sakė, kad manęs nepaliktų Ukrainoje. Aš nebūčiau vykusi, bet ryžausi, nes jas myliu. Sakoma, kad negalima sodinti seno medžio naujoje vietoje – jis nudžius. Ši kelionė man išties sunki“, - teigė pabėgėlė Piroska Baksa.

Kai Maskvos stumiamos pajėgos grasina plėstis po Ukrainą, pabėgėlių skaičiai auga didžiuliais tempais.

„Ten liko mano šeima, mano tėvai ir broliai“, - žurnalistams kalbėjo iš Ukrainos pabėgusi jauna moteris su vaiku ant rankų.

Pasak JT, jei bėgančių banga neslops, panašu, kad tai taps didžiausia pabėgėlių krize Europoje šį šimtmetį.

„Išsigandau. Pirmomis dienomis net netikėjome, kas dedasi. Pabundi ir supranti, kad gyvenimas jau nebus toks, koks buvo. Pusbroliai liko kovoti“, - sakė pabėgėlė Diana.

„Mūsų visi broliai, vyrai, tėvai liko kovoti Ukrainoje už mūsų laisvę ir šalį. Kartu mes esame galinga jėga ir nugalėsime“, - pasakojo Katerina.

Tarp bėgančiųjų į Europos šalis – ir prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje studijavę studentai iš Nigerijos, Libano ir Indijos. Bet jie skundžiasi įstrigę prie sienos į Lenkiją neva dėl savo rasės ir kilmės.

„Ukrainiečiai buvo įleisti į Lenkiją, o užsieniečiai atskirti dėl rasės – indai, afrikiečiai ir keli anglai. Su užsieniečiais elgiamasi skirtingai“, - pasakojo studentas iš Kenijos Abdirahim Syleiman.

Lenkija sako, kad jokios segregacijos – vien paskutinę dieną iš Ukrainos į Lenkiją įleisti 125 šalių piliečiai. Kitaip nei ukrainiečiams, ne europiečiams norint patekti į kaimynines šalis reikia vizų.

„Atvykome į Ukrainą ne kaip prieglobsčio prašytojai, o kaip užsieniečiai studentai ir mokėjome už viską. Pasienyje teko daug valandų laukti – nuo 8 valandos vakaro iki 6 ryto šalome. O autobusai vežė ukrainiečius iki sienos. O mes net nejudėjome“, - sakė iš Kongo kilusi Axel Ebalanke.

JT žiniomis, Ukrainą paliko jau daugiau kaip 660 tūkst. pabėgėlių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: